Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безопасен ли е училищният превоз

Снимка: Радио ВИДИН

Какво е състоянието на училищния автопарк? Този въпрос отново е на дневен ред, след като в началото на седмицата двама ученици от гимназията по транспорт във Владимирово пострадаха при пътен инцидент. Микробусът, в който са пътували, е собственост на гимназията във Владимирово. Шофьорът е с дългогодишен опит зад волана, пробата му за алкохол е отрицателна. При полицейския оглед е установено, че е изгубил управление и се е ударил в крайпътно дърво.

Какво е било техническото състояние на превозното средство, отговаряло ли е на изискванията за превоз на деца и защо се стигна до инцидента? В търсене на отговор на тези въпроси потърсихме директора на гимназията, но той не отговори на нашите позвънявания. Обърнахме се към Министерството на образованието и науката, откъдето обясниха:

"След изискана информация от ПГТ "Вл. Минчев" - с. Владимирово е установено, че бусът, с който са превозвани учениците, притежава удостоверение за техническа изправност, издадено на 20.12.2021 г. , с което  автомобилът се "допуска да се движи по пътищата"; следващият преглед е на 20.12.2022 г.
Техническото състояние на училищните автобуси се проверява от Автомобилна администрация (ДАИ) и от тяхната компетентност е да установят какво е било техническо състояние към момента на проверката и отговарял ли е по време на проверката на изискванията за превоз на ученици, но след като е издадено удостоверение за техническа изправност, следва да е отговарял на изискванията."

15 училищни автобуса, 7 буса и 4 леки автомобила превозват ученици в област Монтана. Освен тях за превоз на ученици има и общински автобуси или автобуси на фирми - превозвачи, наети от общините. Всички училищни МПС са преминали технически преглед, обясниха още от министерството. 

Жълти училищни автобуси превозват деца в целия Северозапад. Част от тях се стопанисват от училищата, които са отговорни и за осигуряването на безопасно пътуване на учениците. Около 20 ученици превозва всеки ден Средно училище "Христо Ботев" Козлодуй, което разполага с един автобус. Поддръжката му е със средства от училищния бюджет. Макар че парите са недостатъчни, поддръжката не може да бъде ощетена, категорична е Верка Петкова, директор на учебното заведение:

"Разполагаме с автобус, предоставен от МОН, с 22 места. Имаме необходимата документация, заповед за определяне на длъжностни лица, които придружават учениците сутрин и на обяд. Направен е инструктаж на учениците за поведението им. Шофьорът минава ежедневно медицински преглед. Той минава с автобуса на съответния технически преглед, на 15 септември беше на преглед. Той си следи, имаме и длъжностно лице - завеждащ "Техническа служба", който има и тази отговорност да поддържа документацията на автобуса и мисля, че се справяме. Със средства от училищния бюджет правим поддръжка. Той е на 3 години, сравнително нов, през пролетта беше на профилактика в сервиз. Подмениха някои неща, платихме от бюджета на училището, от бюджета се плащат и горивото, и заплатата на шофьора. В делегирания бюджет имаме средства по формула, планирани за училищен автобус, те са твърде недостатъчни, но все пак са някакви. В никакви случай няма да допуснем поддръжката да бъде ощетена. Ако не е безопасен, автобусът по-скоро няма да пътува..."

С училищния автобус се возят деца от Софрониево, Мизия и Крушовица. Ученици пътуват и с превоз на община Козлодуй.

В Ружинци общината е поела изцяло грижата за училищните автобуси. Парите, които се отпускат от министерството, не стигат, затова общината дофинансира поддръжката на трите автобуса, обясни кметът Александър Александров.

"Разполагаме с три училищни автобуса, два в Ружинци, един в Дреновец. Над 30 души са само в Дреновец. Една част от поддръжката става наша дейност, защото парите не достигат. Когато автобусите са стари и амортизирани, парите, които ни дават, не стигат и дофинасираме. Имаме нов- на 2 години, друг на 5 и трети, който е много стар. Имаме резервни стари автобуси, които при нужда веднага пускаме. Имаме допълнителни превози - бусчета, с които возим децата на обяд в няколко лъча. По принцип трябва да бъде променен стандартът, който дава за пробег от 1 км, той е недостатъчен. При цената на горивата, амортизацията, е трудно, получаваме около 1,15-1,50 лева. Тук е заплата, тук са горивата, тук е амортизацията. Като дойде време за смяна на гуми, ми става лошо, откъде ще намеря тези пари?"

Когато става дума за безопасността на децата, не може да се пестят пари. Разбират го в община Ружинци, затова дофинансират поддръжката на училищните автобуси. Дано да го разберат и новите управляващи, които трябва да изберем след броени дни. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Фондация "Подкрепа за реализация" посрещна младежи от Сърбия, Северна Македония и Хърватия

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин през месец март.  Във фондацията посрещнаха партньори от Северна Македония, Сърбия и Хърватия, с които работят по съвместна инициатива "U korak sa inkluzijom", изпълнявана по програма "Еразъм +". Част от подготовката за събитието беше работилница, която..

публикувано на 29.03.24 в 16:34

Видински съюз на зърнопроизводителите- 15 години в защита на земеделците от региона

Видинският съюз на зърнопроизводителите навърши 15 години. Кои бяха проблемите тогава и кои от тях намериха решение през годините? Какви са пазарната ситуация и пролетните настроения сред земеделците? Какво е състоянието на есенниците и какви са очакванията на фермерите? В "Земята, която ни храни" гостува председателят на съюза Жечко..

обновено на 29.03.24 в 16:30

Отбелязваме 20 години от членството на България в НАТО

20 години от присъединяването на България в НАТО се навършват днес. Членството на България в Организацията на Северноатлантическия договор е резултат от 15-годишни усилия. За официално присъединяване към НАТО се счита датата 29 март 2004 г., когато лидерите на България и още шест източноевропейски държави са приветствани на церемония в Белия дом във..

публикувано на 29.03.24 в 14:30

С много любов за пекинезите Чери и Рори

Днес на гости ще ни бъдат пекинезите Чери и Рори. Симпатягите са баща и син. Чери е таткото, а Рори или Роримир - синът. Ако трябва да проследим родословното дърво на Рори, то майката се казва Барби. За тези прекрасни и мили домашни любимци ни разказва Десислава Цветкова , актриса във видинския театър. "Таткото го взехме преди вече 13..

публикувано на 29.03.24 в 14:00

Близо 12 000 души в област Видин ще получат помощи от БЧК

БЧК започва раздаването на хранителни продукти и хигиенни материали от програмата на Европейския съюз за подпомагане на уязвими хора. Първият пункт в област Видин ще бъде открит на 3 април в община Ружинци. Поетапно ще бъдат обхванати и останалите общини в областта, обясни председателят на Областния съвет на БЧК-Видин Цветелина Петрова и..

публикувано на 29.03.24 в 13:00

Семейство от Видин гледа като домашни любимци лами и алпаки (снимки+видео)

Три перуански лами и две алпаки отглеждат като домашни любимци Ирена и Владимир Данови. Купили си къща в село Ясен на брега на река Дунав в община Ново село и решили да си вземат и домашен любимец.  "Тя си ми дойде идеята спонтанно, лама, в един разговор наш и търсих и първо купихме мъжката лама. След около година намерихме и двете женските...

публикувано на 29.03.24 в 11:20

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35