Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Увеличават капацитета на Пристанищен терминал "Видин-център"

2
Снимка: Радио ВИДИН

Повече пътнически кораби ще могат да акостират едновременно на пристанище "Видин-център". Приключват ремонтните дейности, финансирани от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ), за увеличаването на капацитета на пристанището. Причината е повишения брой на круизни кораби, които спират във Видин през последните години.

"Увеличилият се през годините брой корабопосещения на пристанищния терминал "Видин-център" доведе до естествената необходимост от дооборудване на старото корабно място №5 и въвеждане в експлоатация на още две корабни места- №6 и №7. Обектът се нуждае от нова визия, рехабилитация и оптимизация на пристанищните съоръжения, обслужващи пасажерския пътникопоток на терминала", каза за Радио Видин инж. Росен Борисов, директор на Клон – ТП „Пристанище Лом“ към ДППИ, което стопанисва и видинския терминал, и добави:

"Работният проект предвижда изграждане на товарна стоманобетонна рампа на 5-о корабно място, на 6-о корабно място ще се монтира метална товарна рампа и подвижна платформа подемник за обслужване на хора с намалена подвижност. По короната на кейовата стена пред 6-о корабно място ще бъдат изградени нови 8 бр. вързални устройства. Предвижда се и изграждане на подземно ел. захранване и оборудване на ел. табла, съгласно европейските изисквания, на корабни места №6 и №7. Параметрите на пристанищната инфраструктура, обслужваща корабните места в участъка от Речна гара до "Телеграф капия", ще бъдат приведени в съответствие с нормативните изисквания и ще се осигурят необходимите условия за експлоатационната им годност. С извършените подобрения на Пристанищен терминал "Видин-център" ще се увеличи капацитетът на едновременния дневен прием на пътнически кораби. Изпълнението на ремонтните дейности ще подобри условията за достъпност на средата на хора с увреждания."


Инвестицията е за 266 000 лева без ДДС и е от бюджета на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Срокът за приключване на дейностите е 4 октомври 2022 година. Росен Борисов съобщи, че се планират и други инвестиции в пристанищната инфраструктура на Видин:

"Продължава реализацията на инвестиционната политика на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" по отношение на Пристанище за обществен транспорт с национално значение "Видин", за което срещаме необходимото разбиране и получаваме необходимото съдействие както от Областната управа на Видин, така и от Община Видин,  в лицето на г-н кмета и общинската администрация. През настоящата година от страна на Държавното предприятие е обявена обществена поръчка с предмет: "Изготвяне на генерален план на Пристанище за обществен транспорт "Видин-център", по която предстои всеки момент избор на изпълнител. С изготвянето на генералния план ще се определят възможностите за дългосрочно развитие на терминала, както и за влагане на необходимите инвестиции от страна на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" за реализацията на плануваните мероприятия. Във връзка с подготовката за възстановяване на дейността на фериботните превози по релацията Видин-Калафат, Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" възложи изпълнението на обект: "Възстановяване на проектните дълбочини в акваторията на Пристанищен терминал Фериботен комплекс "Видин" на стойност 230 000 лева без ДДС, финансиран със собствени средства на предприятието. Предстои реализацията на това драгиране."

Повече- в прикачения звуков файл.

Галерия

Вижте още

Книжни пътеки между Видин, Враца и Осло

През изминалата седмица библиотечни специалисти от регионалните библиотеки във Видин и Враца посетиха пет библиотеки в норвежката столица Осло. Сред посетените културни институции са Националната библиотека, най-голямата обществена библиотека "Дайхман Бьорвика", избраната за най-зелена библиотека "Грюнелока" и номинираната през миналата година за..

публикувано на 07.12.22 в 16:15

Комисия заседава по проблема с недостига и високите цени на дървата за огрев

Втори ден временната комисия по въпросите с недостига и високите цени на дървата за огрев заседава в парламента, за да подготви предложения за решения, включително и законодателни, с които да се решат проблемите с цените и достъпа до дърва за огрев в страната. Търсенето на дърва в последната година се е увеличило около 3 пъти, цената също е скочила..

публикувано на 07.12.22 в 13:24

Читалището в село Войводово зарадва децата с два конкурса

Народно читалище "Христо Ботев" във врачанското село Войводово организира конкурс за най-красива коледна украса у дома. Надпреварата е адресирана към децата от селата в община Мизия, разказва секретарят на културното средище Валентина Борисова :   "Нашето селце е малко и нямаме много дечица, но малкото, които са останали, се опитваме да ги..

публикувано на 07.12.22 в 12:30

Видински ученик с награда от престижна универсиада

Дванадесетокласникът Радослав Попов от Видин спечели първо място в Junior универсиадата, която беше част от програмата от VI Международен Биомедицински конгрес - София. За първи път ученик от ППМГ "Екзарх Антим Първи"  се представя с такова високо постижение на подобно събитие. Съревнование  е било оспорвано, разказва Радослав: "Универсиадата..

публикувано на 06.12.22 в 15:55

Никулден - празник и на банкерите

На 6 декември - Никулден празнуват и банкерите. Денят е обявен за патронен празник на българските банки с решение на БНБ от 1992 година.  Всеки българин използва в различна степен банковите услуги, а хората се влияят от лихвите по кредите, от стабилността и рентабилността на дадена банка.  За днешното състояние на банките и за празника..

обновено на 06.12.22 в 13:20

Видински ученици с успешна практика в завод

Ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин са на учебна практика в местен завод за технически компоненти. Те учат в 11. клас, специалност "Промишлена електроника" и посещават завода  вече трети месец.  Работният им ден започва в 6:00 часа и завършва в 14:00. Сътрудничеството на видинската професионална гимназия със завода продължава повече от 8..

публикувано на 06.12.22 в 13:00

Даниел Спасов: Оценяваме колко важни са зъбите, когато се стигне до проблем

Когато човек не ходи на зъболекар и се стигне до някакъв по-сериозен проблем, оценява колко важни са зъбите и колко неща може да си спести, като редовно се грижи за тях. Това каза в "Час при зъболекаря" народният певец, водещ на предаването "Иде нашенската музика" по БНТ и продуцент в медията Даниел Спасов . Той си спомни, че първите му срещи със..

публикувано на 05.12.22 в 17:35