Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Читалище "Цвят" открива новата творческа година

| обновено на 03.10.22 в 14:30
Снимка: Радио ВИДИН Архив

Народно читалище "Цвят" ще открие тържествено новата си учебна и творческа година във Видин. Талантливите видински деца отново ще имат възможност да развиват уменията си в традиционните школи и състави. Създава се и една нова школа, обясни секретарят на читалището Любомир Илиев:

"Тази година ние продължаваме с Детската езикова школа по английски език. Тя е с дългогодишна традиция при нас, повече от 70 години. Преди това е била по други езици - руски и френски. Илина Йорданова продължава да е преподавател. Има невероятно голям интерес към школата по английски. Също така ще продължим с фолклорните дейности в школите по народни танци и народно пеене. Школата по изобразително изкуство "Дъга" също отваря врати. Школата по пиано, която е в два класа, отново ще работи. Има голям интерес за записване на деца. Обмисляме вариант още един клас да отворим. Школа по кино и театър за втора година. В края на сезона, през месец юни, представихме една детска пиеса, продукт на работата на миналогодишната група. Сега продължаваме отново, Малин Маринов води школата по кино и театър. Имаме Школа по аеробика за ученици и възрастни, ръководител е Наташа Петрова, Фолклорният ансамбъл "Цвят" за ученици, Смесеният хор "Видин" за възрастни, така че всички традиционни дейности продължават при същите условия, със същите преподаватели. Държим на традициите на обучението в тях, но тази година отваряме една нова - Школа по журналистика и пиар за ученици. Целта на тази школа е да внесе повече грамотност сред децата и младежите, да бъде в помощ в обучението им по български език и литература в училищата, а пък и да разнообрази малко тяхното свободно време, да могат да се изразяват, да могат да пишат есета, кратки журналистически материали, да бъдат наясно с информацията, която им се поднася от медиците. Ваня Минева ще преподава в Школата по журналистика и пиар. Използваме съвременни учебни програми, преподавателите са висококвалифицирани, доказали са се през годините с много добра успеваемост на своите възпитаници."
 
Новата учебна и творческа година на Народно читалище "Цвят" ще бъде открита от 17:30 часа с официална церемония, водосвет и кратка музикална програма. В програмата пред сградата на културната институция ще участват Оркестър "Видин" с ръководител Вени Петков и студиото за кино и театър на Малин Маринов. Членове на литературния салон при читалището ще изпълнят свои стихове, ще бъде подредена и изложба на детски рисунки на възпитаници на Школа "Дъга". 


Вижте още

Снимката на 7 декември 2022 година

Коледното дърво , което ще радва видинчани за празниците, вече е разположено в близост до фонтана на централния площад „Бдинци“, съобщиха от Община Видин.  Светлините на елхата  ще бъдат запалени в петък, 9 декември. Предвидена е празнична програма, която ще започне в 17:00 ч., със специалното участие на Крисия. Втори ден временната комисия..

публикувано на 07.12.22 в 18:05

Коледната елха украси площада във Видин

Коледното дърво, което ще радва видинчани за празниците, вече е разположено в близост до фонтана на централния площад „Бдинци“ , съобщиха от Община Видин. Светлините на елхата ще бъдат запалени в петък, 9 декември. Предвидена е празнична програма, която ще започне в 17:00 ч., със специалното участие на Крисия, която представи страната ни в..

публикувано на 07.12.22 в 15:39
Изображението е илюстративно

Три дружества ще добиват от находища във Врачанско

Министерският съвет разреши на три дружества да добиват материали от находища в област Враца .  „ФНС” ООД, гр. Мездра, ще добива скалнооблицовъчни материали - пясъчници, от находище „Бешовица”, разположено в землището на с. Долна Бешовица, област Враца.  Концесията се предоставя за срок от 35 години, като през този период дружеството ще вложи над..

публикувано на 07.12.22 в 15:13

Видинската група "Глашатаи" с Рождествен концерт

Видинската група  "Глашатаи" подготвя  концерт . Музикантите ще свирят тази събота в залата на Симфониета- Видин. "На 10 декември,  в залата на Симфониетата, ще направим един Рождествен концерт под наименованието "Глашатаи и приятели". В 17 часа ще стартира. Ще направим нашата програма, която включва и рок и по- лека музика. Ще бъде интересно...

публикувано на 07.12.22 в 15:11

Европейската комисия одобри програмата за трансгранично сътрудничество с Румъния

Европейската комисия одобри Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег VI-A Румъния България 2021-2027. Тя предвижда инвестиции за над 207 млн. евро в пограничните райони на двете държави. Те обхващат 8 области в Северна България- Видин, Враца, Монтана , Велико Търново, Плевен, Русе, Добрич и Силистра и 7 окръга в южната част на Румъния-..

публикувано на 07.12.22 в 14:37

Празник на местните вина, ракии и мезета във Враца

За четвърта поредна година във Враца ще се проведе Празник на врачанските вина, ракии и мезета. Организатор е Община Враца, а категориите в конкурса са пет: за червено и бяло вино, за ракия, както и за мезета за вино и за ракия. Майсторските еликсири и вкусни продукти ще се оценяват от компетентно жури, а във всяка категория ще бъдат раздадени по..

публикувано на 07.12.22 в 13:53

Центърът за временно настаняване във Видин приютява хора без дом

Четирима души са потърсили подслон тази есен в центъра за временно настаняване във Видин. С падането на температурите и настъпването на зимата се очаква броят на потребителите на социалната услуга да расте. В момента капацитетът на центъра е 10 души, но ако има повече нуждаещи се, те ще получат подкрепа, увери директорът Анета Георгиева. Право на..

публикувано на 07.12.22 в 13:52