Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Започва груповият лов на дивя свиня

Снимка: Радио ВИДИН

На 1 октомври се открива ловният сезон на местен дребен дивеч и груповият лов на дива свиня. Издадена е заповед от министъра на земеделието, дружинките са подготвени и с нетърпение чакат груповия лов на дива свиня, каза Александър Георгиев- специалист по лова в ловно- рибарско дружество "Огоста"- Монтана.

"Традиционно в България един от най-интересните и най-практикувания лов това е груповият лов на дива свиня. За целта те са си събрали необходимия фураж, с който трябва да подхранват дивеча в техните ловно- стопански райони, имат си изградени хранилки, солища и всички съоръжения за дивеча, направени са съответните протоколи, заверени и от държавните горски служители по горските стопанства и с нетърпение чакат да си вземат разрешителното и на първи с пушки и кучета да отидат в гората. Макар че прогнозата не е много добра, тъй като популацията на дивата свиня драстично е намаляла поне за Северозападна България и единични са дружинките, които могат да се похвалят, че в района им има присъствие на диви свине", каза Александър Георгиев.

Сдружението разселва годишно около 4-5000 фазана и там, където няма дивя свиня, ловците ще разчитат на лова на фазан.

"Наслука, здраве на всички колеги ловци и на техните семейства. И да се надяваме, че тази година ще премине без инциденти по време на лов!", пожела Александър Георгиев

59 ловно- рибарски дружинки членуват в СЛРД "Огоста"- Монтана.

Вижте още

В "Музикална зона" на 18 декември 2022 слушаме "Пентатоникс" и "Бетховен за трима"

В края на октомври излезе най-новият коледен албум на вокален квинтет "Пентатоникс" със заглавие Holidays Around The World . В него се съдържат 12 класики за празника, в които участват звезди от цял свят като Меган Трейнър, Леа Салонга, "Кингс сингърс", Хиба Таваджи, Ланг Ланг, Шрея Гошал и др. Песните са с различни аранжименти и създават..

публикувано на 08.12.22 в 09:00

Книжни пътеки между Видин, Враца и Осло

През изминалата седмица библиотечни специалисти от регионалните библиотеки във Видин и Враца посетиха пет библиотеки в норвежката столица Осло. Сред посетените културни институции са Националната библиотека, най-голямата обществена библиотека "Дайхман Бьорвика", избраната за най-зелена библиотека "Грюнелока" и номинираната през миналата година за..

публикувано на 07.12.22 в 16:15

Комисия заседава по проблема с недостига и високите цени на дървата за огрев

Втори ден временната комисия по въпросите с недостига и високите цени на дървата за огрев заседава в парламента, за да подготви предложения за решения, включително и законодателни, с които да се решат проблемите с цените и достъпа до дърва за огрев в страната. Търсенето на дърва в последната година се е увеличило около 3 пъти, цената също е скочила..

публикувано на 07.12.22 в 13:24

Читалището в село Войводово зарадва децата с два конкурса

Народно читалище "Христо Ботев" във врачанското село Войводово организира конкурс за най-красива коледна украса у дома. Надпреварата е адресирана към децата от селата в община Мизия, разказва секретарят на културното средище Валентина Борисова :   "Нашето селце е малко и нямаме много дечица, но малкото, които са останали, се опитваме да ги..

публикувано на 07.12.22 в 12:30

Видински ученик с награда от престижна универсиада

Дванадесетокласникът Радослав Попов от Видин спечели първо място в Junior универсиадата, която беше част от програмата от VI Международен Биомедицински конгрес - София. За първи път ученик от ППМГ "Екзарх Антим Първи"  се представя с такова високо постижение на подобно събитие. Съревнование  е било оспорвано, разказва Радослав: "Универсиадата..

публикувано на 06.12.22 в 15:55

Никулден - празник и на банкерите

На 6 декември - Никулден празнуват и банкерите. Денят е обявен за патронен празник на българските банки с решение на БНБ от 1992 година.  Всеки българин използва в различна степен банковите услуги, а хората се влияят от лихвите по кредите, от стабилността и рентабилността на дадена банка.  За днешното състояние на банките и за празника..

обновено на 06.12.22 в 13:20

Видински ученици с успешна практика в завод

Ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин са на учебна практика в местен завод за технически компоненти. Те учат в 11. клас, специалност "Промишлена електроника" и посещават завода  вече трети месец.  Работният им ден започва в 6:00 часа и завършва в 14:00. Сътрудничеството на видинската професионална гимназия със завода продължава повече от 8..

публикувано на 06.12.22 в 13:00