Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Ново село посрещат реконструиран римски кораб

Снимка: Фейсбук

Реконструиран римски кораб ще акостира днес в Ново село. Репликата на плавателния съд тип „лусория“ със своя международен екипаж от седем държави ще спре на новоселското пристанище между 16 и 17 часа. Около 30 души са в ръководния екип и обслужващия персонал на гребния плавателен съд, който през 4 в. е минавал по тези водни пътища. 

По стар български обичай екипажът ще бъдат посрещнат с хляб и сол. Битовата женска група при Народно читалище „Земеделец-1874“ е подготвила първата среща на гребците с автентичния фолклор на България. Няколко закачливи новоселски песни, които да ободрят пътуващите, поели от средата на юли по трудния дунавски маршрут. Ще бъдат показани и част от забележителностите на Ново село, които са признати за паметници на културата – църквата „Св. Николай Мирликийски“, читалището-паметник „Земеделец“, 150-годишното училище “ Св.св. Кирил и Методий“ с цветните мозайки на фасадата, дело на проф. Александър Стаменов. И няма как в този сезон на гроздобер гостите да не  посетят една от местните винарни, която продължава славата на прочутата „Новоселска гъмза“. С помощта на европейски средства избата бе  възстановена,  създадени са гроздови масиви и производствени мощности, които да възродят винения туризъм в общината. 


Пътуването по историческия римски път се осъществява по програмата  за трансгранично сътрудничество „Дунав 2014 - 2020“, чиито асоцииран партньор е Регионалният исторически музей във Видин. Едно от основните събития в българската програма тази година е „Бонония оживява“. Фестивалът се организира от Националният туристически клъстер „Български пътеводител“, Асоциацията на дунавските общини и Центъра за интегриране на наследството. Тази инициатива ще се случи на 1 октомври във Видин със съдействието на Община Видин.  
Вижте още

Никулден - празник и на банкерите

На 6 декември - Никулден празнуват и банкерите. Денят е обявен за патронен празник на българските банки с решение на БНБ от 1992 година.  Всеки българин използва в различна степен банковите услуги, а хората се влияят от лихвите по кредите, от стабилността и рентабилността на дадена банка.  За днешното състояние на банките и за празника..

обновено на 06.12.22 в 13:20

Даниел Спасов: Оценяваме колко важни са зъбите, когато се стигне до проблем

Когато човек не ходи на зъболекар и се стигне до някакъв по-сериозен проблем, оценява колко важни са зъбите и колко неща може да си спести, като редовно се грижи за тях. Това каза в "Час при зъболекаря" народният певец, водещ на предаването "Иде нашенската музика" по БНТ и продуцент в медията Даниел Спасов . Той си спомни, че първите му срещи със..

публикувано на 05.12.22 в 17:35

Благотворителна кауза за бездомни животни се нуждае от още дарения

В началото на тази година ви разказахме за един видинчанин и неговата благотворителна кауза  за поставяне на вендинг машина в града, чрез която, рециклирайки пластмасовите бутилки и кенчета, осигуряваме храна за бездомните животни.  Юлиян Миков  си беше поставил срок да събере сумата до Великден и се надяваше да успее, но за съжаление,..

публикувано на 05.12.22 в 17:00

Спирки във Видин са без разписание, сигнализираха слушатели

Слушатели на Радио ВИДИН сигнализираха, че по спирки на градския транспорт във Видин липсва разписанието на автобуса.  "Аз живея в комплекс Химик, наложи ми се да отида до болницата. Бих взела градския транспорт, но не му знам разписанието. Никъде го няма поставено на достъпно място. Виждаме автобусите, има ги, но не знаем от къде минават..

публикувано на 05.12.22 в 14:20

Видински деца подаряват усмивки

Видинската Детска градина "Синчец" започна инициативата "Седмица на доброто", под мотото "Направи добро-подари усмивка", за втора поредна година. Възпитаниците и ръководството ще се включат в различни дейности, сред които е и дарение на играчки за Детска градина "Евлампия Векилова" в Копривщица, която беше наводнена този септември от..

публикувано на 05.12.22 в 13:47
НАП-Видин

Започна подаването на декларации за данъчни облекчения за деца

По-високи размери на данъчни облекчения за придобитите доходи през 2022 година ще могат да ползват родителите в сравнение с предходната година. Едно от най-важните изисквания за прилагане на облекченията е родителите да нямат публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение, коментира Милена Борисова , главен експерт към приходната..

публикувано на 05.12.22 в 11:00

В „Музикална зона“: Песни по стихове на Петя Дубарова

  В нощта на 4 декември 1979г.- едва на 17 години- слънчевото момиче на българската поезия Петя Дубарова заспива вечния си сън. Отива си твърде млада, но творчеството й остава за поколения напред. Тя е едно от чудесата на България. Мнозина виждат в нея бъдеща Елисавета Багряна или Маргарита Петкова. Никой не може да даде отговор на въпроса, защо това..

публикувано на 05.12.22 в 09:40