Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ново село посрещат реконструиран римски кораб

Снимка: Фейсбук

Реконструиран римски кораб ще акостира днес в Ново село. Репликата на плавателния съд тип „лусория“ със своя международен екипаж от седем държави ще спре на новоселското пристанище между 16 и 17 часа. Около 30 души са в ръководния екип и обслужващия персонал на гребния плавателен съд, който през 4 в. е минавал по тези водни пътища. 

По стар български обичай екипажът ще бъдат посрещнат с хляб и сол. Битовата женска група при Народно читалище „Земеделец-1874“ е подготвила първата среща на гребците с автентичния фолклор на България. Няколко закачливи новоселски песни, които да ободрят пътуващите, поели от средата на юли по трудния дунавски маршрут. Ще бъдат показани и част от забележителностите на Ново село, които са признати за паметници на културата – църквата „Св. Николай Мирликийски“, читалището-паметник „Земеделец“, 150-годишното училище “ Св.св. Кирил и Методий“ с цветните мозайки на фасадата, дело на проф. Александър Стаменов. И няма как в този сезон на гроздобер гостите да не  посетят една от местните винарни, която продължава славата на прочутата „Новоселска гъмза“. С помощта на европейски средства избата бе  възстановена,  създадени са гроздови масиви и производствени мощности, които да възродят винения туризъм в общината. 


Пътуването по историческия римски път се осъществява по програмата  за трансгранично сътрудничество „Дунав 2014 - 2020“, чиито асоцииран партньор е Регионалният исторически музей във Видин. Едно от основните събития в българската програма тази година е „Бонония оживява“. Фестивалът се организира от Националният туристически клъстер „Български пътеводител“, Асоциацията на дунавските общини и Центъра за интегриране на наследството. Тази инициатива ще се случи на 1 октомври във Видин със съдействието на Община Видин.  


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00

За трудния път да станеш професионален готвач

Днес ви срещаме с една изключителна видинчанка. Тя е на 30 години, казва се Сибел Мартинова и е готвач . Истината е, че никога не е имала тази мечта да работи в кухня , случило се по много естествен и неусетен начин. Имала е период, в който е започнала да се замисля с какво се храни. И така започва все по-често да прави по-осъзнати решения и..

публикувано на 27.03.24 в 17:00

Дизайнер показва облеклото на цар Иван Срацимир в крепостта "Баба Вида"

Какъв е бил дрескодът през Средновековието и какви дрехи са носили владетелят на Видинското царство цар Иван Срацимир и неговата съпруга царица Анна? Отговорите могат да бъдат открити в крепостта "Баба Вида" , която през XIV век царят обитавал като феодален замък, а днес в една от залите му са подредени възстановки на облекла от този период...

публикувано на 27.03.24 в 16:20

Кристина Патрашкова представя "Въпреки всичко" в Козлодуй

Известната българска журналистка Кристина Патрашкова ще представи книгата си "Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата" на среща с читатели в Козлодуй . Това е вторият северозападен град след Враца, който авторката ще посети по повод излизането на книгата. Поканата ѝ отправят от местното читалище, но както Кристина Патрашкова..

публикувано на 27.03.24 в 16:01
Владлен Александров, директор на Драматично-куклен театър - Враца

Владлен Александров: Искаме да правим театър за хората

Враца да се превърне в един от театралните центрове на България. С тази мечта Владлен Александров идва в града преди три месеца, когато е назначен за директор на драматично-кукления театър. Режисьорът с над 120 постановки в България, Република Северна Македония и Турция, заема директорския пост след продължил цяла година конкурс. Преди това дълго..

публикувано на 27.03.24 в 13:50

Бави се подмяната на старите отоплителни уреди, сигнализират видинчани

Видинчани, одобрени за подмяна на старите отоплителни уреди по проекта на Община Видин за по-чист атмосферен въздух, сигнализират, че все още не са подписали договорите си и процедурата е в застой. Семейството на Даниела Йорданова е сред кандидатите, класирани за участие преди близо година. До момента обаче никой не се е свързал с тях, за да ги..

публикувано на 27.03.24 в 13:00

Емил Иванов, за когото планинското колоездене е начин на живот

За Емил Иванов планинските пътеки на Врачанския Балкан са втори дом. Започва да кара колело по тях още като ученик заедно с други ентусиасти. След завършването на средното си образование напуска Враца и любимите планински веломаршрути, за да продължи учението си. Но макар и след години се завръща отново в града под Околчица. И поема отново с..

публикувано на 26.03.24 в 14:30