Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията във Видин е взела мерки за осигуряването на реда в изборния ден

Снимка: Радио Видин

Около 300 полицаи, граничари, жандармеристи и пожарникари ще участват пряко в охраната на секционните избирателни комисии (СИК) и районната избирателна комисия (РИК) в изборния ден - 2 октомври в област Видин, съобщават от областната дирекция на полицията. Създадена е организация за обезпечаване на обществения ред и сигурността в изборния ден. Служителите на МВР ще поемат охраната на секциите в 18:00 часа на 1 октомври, тя ще продължи до обявяване края на изборния ден, транспортирането и предаването на изборните книжа и материали от всички СИК в РИК.


Служителите на сектор "Български документи за самоличност" в ОДМВР-Видин, РУ-Белоградчик и РУ-Кула ще оказват съдействие на гражданите без валидни документи за самоличност, желаещи да упражнят правото си на глас. Гишетата в паспортните служби ще работят на 1 октомври (събота) от 08:30 до 17:30 часа. На 2 октомври (неделя)  паспортните служби ще работят от 08:30 до 19:30 часа, а гражданите ще могат да подават искания за издаване на удостоверения до 19:00 часа. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта. Удостоверението се издава за да послужи пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден 2 октомври 2022 г.


Областната дирекция на МВР-Видин е предприела всички необходими мерки за осигуряване на обществения ред по време на изборите. Оперативният щаб в ОДМВР-Видин работи в координация с институциите, ангажирани с изборния процес, и ръководи дейността на структурите на вътрешното министерство в региона.


Междувременно продължава прилагането на комплексни мерки – превантивни и оперативни, за предотвратяване и разкриване на престъпления против политическите права на гражданите и осигуряване законосъобразността на вота. Сформираните мобилни екипи от разследващи полицаи, служители на криминална, икономическа и охранителна полиция, имат готовност незабавно да реагират на сигнали и да извършват проверки по тях.


Сигнали, свързани с нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес могат да се подават на тел. 112, на откритата денонощна линия  02/9011298 и имейл izbori2022@mvr.bg, както и на място в областната дирекция и районните управления във Видин, Белоградчик и Кула.

По публикацията работи: Гергана Панова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Над 150 000 с право на глас във Врачанско

В 299 секции ще гласуват за народни представители избирателите във Врачанско в неделя. Около 151 000 души имат право на глас. 129 са СИК-овете, в които ще се използват машини, а в 94 вотът ще е с хартиени бюлетини.  24 подвижни секции има разкрити в областта. 8 са допълнителните места за гласуване, които са разкрити в социални домове, болницата във..

публикувано на 30.09.22 в 16:32

3 социологически агенции ще броят вота във Враца в неделя

Три социологически агенции идват в деня на изборите във Враца, за да броят вота на хората.  Информацията беше потвърдена от районната избирателна комисия в града под Околчица. Според заявения интерес, анкетьори от "Алфа Рисърч", "Тренд" и "Галъп" ще разпитват избирателите за това за кого са дали гласа си на 2 октомври. Най-вероятно..

публикувано на 29.09.22 в 08:34

Без подвижни секции за заразените с COVID-19 и карантинираните

Отделни подвижни секции за избиратели, заразени с Covid-19 или контактни на такива, няма да има за изборите на 2 октомври, тъй като няма обявена извънредна епидемична обстановка.  Това гласи решение на Централната избирателна комисия.  Според него заразените или контактни на заразени с Covid-19 и поставени под задължителна изолация към датата на..

публикувано на 23.09.22 в 10:44

РИК Видин организира обучение за работата с машините за гласуване

Обучение на членовете на секционнните избирателни комисии, разкрити за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, организира РИК Видин.  Акцент в обучението ще бъде работата с машините за гласуване, обясни председателят на комисията Даниел Боянов .  "Основно за работа с машините, с които ще се гласува. Ще бъде провеждано поради тази..

публикувано на 23.09.22 в 10:39
Подвижните секции дават възможност на хората, които не могат да стигнат до урните, да упражнят правото си на глас

38 са секциите за хора с физически и зрителни увреждания във Видинско

38 секции за гласуване на избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването са утвърдени от Районната избирателна комисия във Видин.  7 секции са определени на територията на град Видин.  Те се помещават в природоматематиечската гимназия, в училищата "Св. св. Кирил и Методий" и "П.Р. Славейков", в  старото училище "Г. С. Раковски" и в..

публикувано на 23.09.22 в 10:04

Във Видин и Бойница дежурни ще приемат заявленията за гласуване по настоящ адрес и с подвижна урна

На 17 септември изтича срокът за п одаване на заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия от избиратели с трайни увреждания и такива  за гласуване по настоящ адрес по време на п арламентарните избори, насрочени за 2 октомври .  За желаещите да подадат такива заявления в последния възможен ден е организирано дежурство  на..

публикувано на 16.09.22 в 15:50

Определени са секциите за хора с увреждания в Кула

В две секциите ще могат да гласуват  избирателите  с увредено зрение, затруднение в придвижването или с друго увреждане в град Кула. Те  се намират на ул. "Възраждане" №32 и в СУ "Васил Левски", на първия етаж на сградата, която има паркинг и изградена тротоарна пътека до входа. Хората, нуждаещи се от помощ за придвижване до избирателните секции в..

публикувано на 13.09.22 в 13:28