Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Едно" на 30-ти септември 2022-ра година

Септемврийските събития в календара на Фондация "Подкрепа за реализация"

Снимка: Колаж: Радио Видин

Поредица от събития имаше в календара на Фондация "Подкрепа за реализация" -  Видин през месец септември. За потребителите на услугите в двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията - за деца и за възрастни беше организирана екскурзия до Козлодуй. Организирани бяха посещение на Националния музей "Параход Радецки" и разходка в парк "Христо Ботев" в града.


"Групата беше от 39 човека - деца и лица, които посещават и двата центъра. Всички  тръгнаха с голям ентусиазъм. Разгледаха кораба. Разходихме се в парка. Направихме си пикник. Времето също беше чудесно." - разказа социалният работник Татяна Иванова.


От екипа на Фондация "Подкрепа за реализация" очакват във Видин представители на партньорски организации от Сърбия. За предстоящата среща обясни социалният работник Диман Михайлов:


"На седми октомври в Центъра за социална рехабилитация и интеграция ще се проведе среща с представители на град Зайчар и град Княжевац. Това са наши сродни организации на хора с увреждания. Срещата е по повод това, че три години наред, заради пандемията не можем да проведем етнофестивала и международно спортно състезание, които събития са на разменни начала. Също така нашите потребители искат да се срещнат с хората от Сърбия, да се видят, да поддържат контакти  с тях. Ще има ателиета за рисуване. Ще има ателие готварство, ще има спорт."


Занимания по групи започнаха в началото на лятото в Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията. Тогава беше открито и учебно кафене. Оборудвано е помещение, където младежи от центъра предлагат безалкохолни напитки и закуски, някои от които приготвени от тях на място.


"Наистина учебното кафене започна като едно от летните занимания, но предвид това, че младежите, които работят в него много го харесват, продължаваме. Разделени са на две групи, по трима души. Трудно им е, но се стараят и полагат големи усилия. Това е реален процес, срещу който получават заплащане и това много ги мотивира. Учат се да боравят с пари, да обслужват клиенти, да спазват работно  време, да са организирани"- каза Татяна Иванова.


Продължават и тренировките по тенис на маса. Водят се от Галя Панкова, която е професионален треньор, каза кинезитерапевтът Павел Павлов:


"След двегодишно прекъсване отново сформирахме група по тенис. Този път не е в спортната зала, а в клуба, тук при нас. Треньорката Галя Панкова идва при нас и провеждаме всяка седмица по два часа занимания с група от нашия център и други центрове в града. В нашата мултифункционална зала имаме маса за тенис. Заедно с треньорката и с моя помощ се осъществяват тренировките."


Два пъти седмично са заниманията по изобразително изкуство. Водят се от Антонина Славова, която е художник, преподавател по рисуване. Любомир Нешев е сред младежите, които ги посещават:


"Научавам  много практически умения. Обичам да посещавам часовете по рисуване, защото те дават едно пространствено мислене. Развиват художествената памет. Има и терапевтичен ефект. Аз препоръчвам на хората да се занимават с рисуване, защото рисуването е лек за душата."


Сред любимите занимания на потребителите в Центъра за социална рехабилитация и интеграция е готварството.  


"Всяка седмица във вторник и в петък имаме група готварство.  След заниманията, които сме преминали до тук, групите са достатъчно стиковани и работят като едно цяло. Потребителите се включват активно не само в процеса на готвене, а и в цялостната организация. Първо се планира какво ще се прави, след което се изготвя списък. Преглеждат се рецептите, които искат да изпълним. С някои от потребителите пазаруваме продуктите, които са ни нужни. В самите часове се разпределят задачите. Всеки знае в дадената група за какво отговаря и какво се изисква от него."


На 15 септември от  центъра за работа с деца "Митрополит Неофит" изпратиха с подаръци на училище своите ученици. Разказва логопедът и специален педагог Даниела Иванова:


"15-и септември съвпадна с нашата групова работа, имаме група ученици. Ние с колежката трудотерапевт Моника Петкова направихме малки подаръчета на всяко едно от децата- тетрадка, химикалче, гумичка, ученически пособия, лакомства. Всяко едно детенце, което беше в групата, получи своя подарък. Направиха си техни рисунки с подходящи картинки - раници с учебници, така, като биха искали да изглеждат  техните раници. Забавлявахме се. Това е само малка част от учениците ни, само тези, които участваха в групата. Групата беше цяло лято и сега продължаваме. Дава доста добър резултат. Децата комуникират едно с друго, помагат си. Съревновават се едно с друго. Удовлетворение за нас е, че усилията ни не са напразни."


Младежите, които ползват услугите в Центъра за социална рехабилитация и интеграция участвах в конкурса "Моята градина – от семето до плода", който се провежда в рамките на фестивала "Здравей, здраве!"


"Показахме как се грижим за растенията и по-конкретно за цветята, които са в сградата. Във всеки от кабинетите имаме саксии с цветя, за които нашите младежи се грижат. Освен редовното поливане,  ги учим как да се грижат за всеки вид цвете, как да ги пресаждат, как да ги почистват. В конкурса взехме участие като пресадихме няколко от цветята… Участието ги подтикна да дадат и допълнителни идеи какво можем да засадим и как можем по-добре да се грижим за растенията."–каза Ралица Радкова.


Потребители на услугите в Центъра за социална рехабилитация и интеграция се състезаваха по подреждане на пъзел. Идеята е заимствана от кафене, което организира подобно съревнование, разказва трудотерапевтът Моника Петкова:


"Ние решихме да опитаме, да видим да ли ще се получи и като цяло дали е подходящо за нашите младежи. Много добре се получи. Обмисляме в бъдеще пак да направим нещо такова."


Вижте още

Снимката на 1 декември 2022 година

Презентация, посветена на  Световния ден за борба със СПИН  - 1 декември, се проведе във Видин. Участваха представители на Здравната инспекция, които обясниха пред доброволци на Българския младежки червен кръст какво е ХИВ, кои са механизмите за пренасяне на инфекцията, как да се предпазят от нея, кога да се изследват.  Експертна комисия вече..

публикувано на 01.12.22 в 18:10

Навлизането на чуждиците в българския език - неизбежно ли е?

Чуждиците навлизат все повече в речта ни. Основно те идват от английския език, свързани са предимно с технологиите и социалните мрежи и често нямат съответствия на български. Можем да дадем много примери с новите думи, които са вече част от нашия език през последните години. Навлизането на чуждиците в българския език не е новост и няма как..

публикувано на 01.12.22 в 16:00

Зарибяват с никулденска риба "Дъбника" във Враца

За пета поредна година за Никулден във Враца ще пускат шаран в язовир "Дъбника". Идеята е на местното риболовно сдружение "Заедно за язовир Дъбника".  "Вече стана традиция, каним всеки един, който иска да дойде да пусне, а за тези, които нямат възможност, защото е работен ден, оставят парички, за които закупуваме рибата, докарваме я, пускаме..

публикувано на 01.12.22 в 15:48

Какво символизира коледната елха и кога да я украсим

Кога по традиция трябва да се постави коледната елха у дома? Това е една от най-разпространените традиции, свързани с празнуването на Рождество Христово. Представлява украсяване на вечнозелено иглолистно дърво - най-често от рода ела, откъдето идва и наименованието.  Традиционно коледната елха се украсява за Коледа, но ние я украсяваме много рано,..

публикувано на 01.12.22 в 15:30

Вирусолог: Опитът в борбата срещу ХИВ/СПИН помогна и срещу COVID-19

Светът никога досега не е бил по-близо до създаването на ваксина ХИВ/СПИН . Това каза вирусологът от Българската академия на науките проф. Радостина Александрова по повод Световния ден за борба с ХИВ/СПИН - 1 декември, и добави, че натрупаният опит е помогнал в борбата с коронавируса. От друга страна, напредъкът по отношение на COVID-19 помага в..

публикувано на 01.12.22 в 12:55

В "Музикална зона" на 01 декември 2022 слушаме саундтрака на филма "Матилда"

Филмът "Матилда" е създаден по едноименния мюзикъл от 2011 г. В саундтрака, излязъл на 18 ноември се съдържат 12 песни на австралийския композитор, комик, писател и поет Тим Манчин, както и 10 инструментални фрагменти от оркестровата партитура на композитора - продуцент Кристофър Найтингел. Песните са разнообразни и широкообхватни, изпълнени от..

публикувано на 01.12.22 в 09:00

Велислава Методиева от Доха: Днес светът е футбол

В "Другата истина " днес разговаряме с Владислава Методиева за Световното футболно първенство в Катар. Младата жена е родена във Видин, но от 13 години живее в Доха, столицата на Катар и работи като консултант на министъра на информационните и комуникационни технологии. Работя за правителството на Катар и това е основната причина, преди която се..

публикувано на 30.11.22 в 16:25