Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Едно" на 30-ти септември 2022-ра година

Септемврийските събития в календара на Фондация "Подкрепа за реализация"

Снимка: Колаж: Радио Видин

Поредица от събития имаше в календара на Фондация "Подкрепа за реализация" -  Видин през месец септември. За потребителите на услугите в двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията - за деца и за възрастни беше организирана екскурзия до Козлодуй. Организирани бяха посещение на Националния музей "Параход Радецки" и разходка в парк "Христо Ботев" в града.


"Групата беше от 39 човека - деца и лица, които посещават и двата центъра. Всички  тръгнаха с голям ентусиазъм. Разгледаха кораба. Разходихме се в парка. Направихме си пикник. Времето също беше чудесно." - разказа социалният работник Татяна Иванова.


От екипа на Фондация "Подкрепа за реализация" очакват във Видин представители на партньорски организации от Сърбия. За предстоящата среща обясни социалният работник Диман Михайлов:


"На седми октомври в Центъра за социална рехабилитация и интеграция ще се проведе среща с представители на град Зайчар и град Княжевац. Това са наши сродни организации на хора с увреждания. Срещата е по повод това, че три години наред, заради пандемията не можем да проведем етнофестивала и международно спортно състезание, които събития са на разменни начала. Също така нашите потребители искат да се срещнат с хората от Сърбия, да се видят, да поддържат контакти  с тях. Ще има ателиета за рисуване. Ще има ателие готварство, ще има спорт."


Занимания по групи започнаха в началото на лятото в Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията. Тогава беше открито и учебно кафене. Оборудвано е помещение, където младежи от центъра предлагат безалкохолни напитки и закуски, някои от които приготвени от тях на място.


"Наистина учебното кафене започна като едно от летните занимания, но предвид това, че младежите, които работят в него много го харесват, продължаваме. Разделени са на две групи, по трима души. Трудно им е, но се стараят и полагат големи усилия. Това е реален процес, срещу който получават заплащане и това много ги мотивира. Учат се да боравят с пари, да обслужват клиенти, да спазват работно  време, да са организирани"- каза Татяна Иванова.


Продължават и тренировките по тенис на маса. Водят се от Галя Панкова, която е професионален треньор, каза кинезитерапевтът Павел Павлов:


"След двегодишно прекъсване отново сформирахме група по тенис. Този път не е в спортната зала, а в клуба, тук при нас. Треньорката Галя Панкова идва при нас и провеждаме всяка седмица по два часа занимания с група от нашия център и други центрове в града. В нашата мултифункционална зала имаме маса за тенис. Заедно с треньорката и с моя помощ се осъществяват тренировките."


Два пъти седмично са заниманията по изобразително изкуство. Водят се от Антонина Славова, която е художник, преподавател по рисуване. Любомир Нешев е сред младежите, които ги посещават:


"Научавам  много практически умения. Обичам да посещавам часовете по рисуване, защото те дават едно пространствено мислене. Развиват художествената памет. Има и терапевтичен ефект. Аз препоръчвам на хората да се занимават с рисуване, защото рисуването е лек за душата."


Сред любимите занимания на потребителите в Центъра за социална рехабилитация и интеграция е готварството.  


"Всяка седмица във вторник и в петък имаме група готварство.  След заниманията, които сме преминали до тук, групите са достатъчно стиковани и работят като едно цяло. Потребителите се включват активно не само в процеса на готвене, а и в цялостната организация. Първо се планира какво ще се прави, след което се изготвя списък. Преглеждат се рецептите, които искат да изпълним. С някои от потребителите пазаруваме продуктите, които са ни нужни. В самите часове се разпределят задачите. Всеки знае в дадената група за какво отговаря и какво се изисква от него."


На 15 септември от  центъра за работа с деца "Митрополит Неофит" изпратиха с подаръци на училище своите ученици. Разказва логопедът и специален педагог Даниела Иванова:


"15-и септември съвпадна с нашата групова работа, имаме група ученици. Ние с колежката трудотерапевт Моника Петкова направихме малки подаръчета на всяко едно от децата- тетрадка, химикалче, гумичка, ученически пособия, лакомства. Всяко едно детенце, което беше в групата, получи своя подарък. Направиха си техни рисунки с подходящи картинки - раници с учебници, така, като биха искали да изглеждат  техните раници. Забавлявахме се. Това е само малка част от учениците ни, само тези, които участваха в групата. Групата беше цяло лято и сега продължаваме. Дава доста добър резултат. Децата комуникират едно с друго, помагат си. Съревновават се едно с друго. Удовлетворение за нас е, че усилията ни не са напразни."


Младежите, които ползват услугите в Центъра за социална рехабилитация и интеграция участвах в конкурса "Моята градина – от семето до плода", който се провежда в рамките на фестивала "Здравей, здраве!"


"Показахме как се грижим за растенията и по-конкретно за цветята, които са в сградата. Във всеки от кабинетите имаме саксии с цветя, за които нашите младежи се грижат. Освен редовното поливане,  ги учим как да се грижат за всеки вид цвете, как да ги пресаждат, как да ги почистват. В конкурса взехме участие като пресадихме няколко от цветята… Участието ги подтикна да дадат и допълнителни идеи какво можем да засадим и как можем по-добре да се грижим за растенията."–каза Ралица Радкова.


Потребители на услугите в Центъра за социална рехабилитация и интеграция се състезаваха по подреждане на пъзел. Идеята е заимствана от кафене, което организира подобно съревнование, разказва трудотерапевтът Моника Петкова:


"Ние решихме да опитаме, да видим да ли ще се получи и като цяло дали е подходящо за нашите младежи. Много добре се получи. Обмисляме в бъдеще пак да направим нещо такова."


Вижте още

Ще намалеят ли старите коли, ако се оскъпят с нова такса от 500 лева

България има най- остарелия автомобилен парк в Европа и води класациите за най- висока смъртност, свързана със замърсяването на въздуха, по данни на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в Българи. Като член на ЕС в страната се прилагат мерки, свързани с отделяните въглеродни емисии, както и постепенно..

публикувано на 07.12.23 в 17:22

Обявиха фотоконкурс за годишнината на природния парк във Враца

Фотоконкурс "С дъх на планина" организира Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан". Всеки ученик може да кандидатства с до 3 снимки, направени на територията на парка в една от двете категории, определени от организаторите.  "По случай 34 години от обявяването на Природен парк "Врачански Балкан" и 15 години от откриването на..

публикувано на 07.12.23 в 17:04

Преброиха белоглавите лешояди

Преброяване на белоглавите лешояди се извърши в районите на страната, които обитават тези птици. Едно от местата е Природен парк "Врачански Балкан". Преброяването е организирано от Българското дружество за защита на птиците. "При нас изброихме в този ден 53 белоглави лешояда в целия район, като броихме на 6 точки в парка, на територията на..

публикувано на 07.12.23 в 17:01

Мадлен Аспарухова: Всичко, което исках, е в 2023-та

  "Всичко, което искахме"  - втората книга на видинската писателка Мадлен Аспарухова , излезе от печат и ще бъде представена на Софийския международен панаир на книгата. В нея са събрани 44 разказа, писани в продължение на десетилетие. Книгата излиза 13 години след "Пътечка през шубраците" - сборник, който авторката издава още на 17-годишна възраст...

публикувано на 07.12.23 в 12:44

Шофьори: Събирането на глоби на границата ще затрудни трафика

От началото на седмицата шофьорите, напускащи страната получават предупреждение от граничните власти, ако имат неплатени глоби. Освен това пътници в превозните средства също могат да бъдат проверявани за невръчени фишове. Причината да се премине към акцията е, че голяма част от глобите никога не се събират, обясни премиерът Николай Денков...

публикувано на 07.12.23 в 12:40

Враца посреща 14-ото издание на "Рок до края на света"

На 16 декември Враца ще бъде домакин на традиционния младежки рок фестивал "Рок до края на света". Събитието е част от зимния културен календар на Младежкия дом в града под Околчица и тазгодишното му 14-о издание е чакано с нетърпение от рок феновете в Северозападна България. Идеята на организаторите е да се дава възможност за сценична изява на..

публикувано на 07.12.23 в 12:00

Спорт с кауза: Турнир помага на две деца от Враца

Коледен благотворителен турнир  по минифутбол ще се проведе в рамките на три дни във Враца. Първоначалната идея на спортната проява е да се съберат средства в подкрепа на Гергана Петрова от Враца, която е с диагноза "Остеосарком", вследствие на която губи единия си крак. В процес на организация на събитието, парите за протеза на Гери вече са..

публикувано на 07.12.23 в 11:15