Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 30 септември 2022 година

Снимка: Радио Видин

"Плетене на рибарски мрежи – традиционен занаят от с. Кошава”, на НЧ „Съзнание - 1928" е с номинация за "Живи човешки съкровища-България". Селектираните на областно ниво живи човешки съкровища ще бъдат разгледани от комисия и някои от тях ще бъдат вписани в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство. Очаква се това да стане до края на октомври. 


28 партии и коалиции са регистрирани в РИК Видин за предстоящите в неделя, 2 октомври, избори127 са кандидатите за място в парламента. Според данните на ЦИК под 85 000 са избирателите в област Видин. Информацията за избирателната активност на 2 октомври ще се актуализира в 11:30 и в 16:30 часа, като ще може да бъде намерена на сайта на РИК.


В 299 секции ще гласуват за народни представители избирателите във Врачанско в неделя. Около 151 000 души имат право на глас. 129 са СИК-овете, в които ще се използват машини, а в 94 вотът ще е с хартиени бюлетини. 24 подвижни секции има разкрити в областта. 8 са допълнителните места за гласуване, които са разкрити в социални домове, болницата във Враца и затвора.


Днес е последният ден от предизборната кампания преди предсрочния парламентарен вот в неделя. Утре, 1 октомври, е ден за размисъл и агитацията и оповестяването на социологически данни ще са забранени до края на изборния ден - в 20 часа на 2 октомври.  Днес по утвърдени графици и с полицейска охрана към районите в страната тръгват над 10 00 машини за гласуване. 


Около 300 полицаи, граничари, жандармеристи и пожарникари ще участват пряко в охраната на секционните избирателни комисии (СИК) и районната избирателна комисия (РИК) в изборния ден - 2 октомври в област Видин. 


Все повече млади хора не могат да си намерят работа, това показва трайната тенденция на бюрото по труда във Враца. Безработните на борсата над 50-годишна възраст са 671 души, от тях във Враца 467, а в Криводол - 204. За последния месец броят на регистрираните безработни на възраст над 50 години е нараснал с 12 лица спрямо предходния месец.


43 са новите случаи на коронавирус за изминалото денонощие в трите северозападни области - Видин, Враца и Монтана. От тях 20 са на територията на област Враца, 17 - в Монтана и 6 във Видин, показват данните на Единния информационен портал. 752 са новорегистрираните в страната. Това са 15.5% от направените тестове. 


За откраднати пътни знаци на кръговото кръстовище до Къщата с куклите сигнализира слушател на Радио Видин. От Община Видин обясниха, че след извършена проверка на място е установено, че липсващите знаци на кръговото кръстовище на бул. "Панония" и ул. "Широка" са два. От администрацията увериха, че липсващите знаци ще бъдат възстановени във възможно най-кратки срокове.


Изтича срокът за участие в обществената поръчка за изработване на технически проект за основен ремонт на 53 км от второкласния път Добри дол - Лом - Долни Цибър, обявена през август от Областното пътно управление в Монтана. Предвидено е да се изработят проекти за ремонта на два участъка от второкласното трасе, което е едно от основните направления към Румъния през Дунав мост 2 при Видин и е с интензивен тежкотоварен трафик. Индикативната стойност на поръчката е 1 056 000 лева, а средствата са от бюджета на АПИ. Срокът за изпълнение на проучвателно-проектантските работи е 90 календарни дни. По трасето на второкласния път са регистрирани три свлачища - североизточно от с. Орсоя, източно от с. Сливата и при с. Горни Цибър, информират от пътната агенция.


Зарибиха с балканска пъстърва водоеми във Враца. Рибите са пуснати в коритото на река Лева, в язовир "Дъбника", във водоеми в Бели извор, Власатица и Лютаджик както и в реките Ботуня, Глухарка и Черна. Зарибителният материал е осигурен от дарител.


Поредица от събития имаше в календара на Фондация "Подкрепа за реализация" -  Видин през месец септември. От екипа на Фондацията очакват във Видин представители на партньорски организации от Сърбия. Сред любимите занимания на потребителите в Центъра за социална рехабилитация и интеграция е готварството. 


Яна Кременска от Враца спечели Националната литературна награда "Иван Давидков". Награждаването се проведе в Художествена галерия "Кирил Петров" - Монтана. Последната подобна награда е била през 1982 година - "Есенни септемврийски четения".


С концерт детска градина "Звънче" град Кула отпразнува 140 години предучилищно образование. В концерта участваха най-малките възпитаници на детското заведение. Награди на децата бяха раздадени от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.



На 3400 лева се повишава от утре, 1 октомври, максималният размер на изплащаните пенсии. Това е второто за годината покачване на тавана на пенсиите, след като от юли той бе увеличен от 1500 на 2000 лева. Също от утре е в сила и преизчисляването на трудовите пенсии отпуснати до края на миналата година. То е направено по модифицирано "швейцарско правило", което отчита ръста на инфлацията и на осигурителния доход за периода от 2008 ма до края на 2021 ва година. Всеки трети пенсионер или малко над 700 хиляди получават реално увеличение, като средната пенсия за октомври ще доближи 725 лева, което е 8.5 на сто повече спрямо тази през септември, сочат данните на Държавното обществено осигуряване. Плащането на пенсиите за месец октомври започва на 7-ми и приключва на 20-и в пощенските станции. За възрастните, които получават парите по банкови сметки, те ще бъдат налични на седмо число на месеца.


Видинското основно училище "Любен Каравелов" се включи в инициативата "Европейски ден на спорта в училище"Кампанията се осъществява в последния петък на месец септември, а целта й е да насърчи физическата активност сред учениците в България и Европа.Това е една от най-масовите кампании, насочена към повишаване на нивото на физическа активност у децата.


Деца от най-голямото мездренско село Зверино отбелязаха Европейския ден на спорта в училищеУчениците от СУ "Св. Климент Охридски" се включиха активно в много подвижни и щафетни игри, свързани с разделното събиране на отпадъци, волейбол и футбол. 

Реконструиран римски кораб акостира днес в Ново село. Репликата на плавателния съд тип „лусория“ със своя международен екипаж от седем държави ще спре на новоселското пристанище между 16 и 17 часа.

Пиесата "Варено жито" от Стоян Николов - Торлака ще представи в Лом Любителският театрален състав на село Замфирово.  Представлението ще се състои в рамките на започващия в понеделник, 3 октомври, Фестивал на любителските театри.


"Културен клуб на пенсионера" отново подновява своята дейност след двегодишно затваряне и сега членовете на клуба заедно ще отбележат Международния ден на възрастните хора. Това ще се случи на 4 октомври, вторник.


По публикацията работи: Виктория Топалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В мездренско село откриха детски кът

В мездренското село Крета откриха първият по рода си детски кът, създаден в кметство на територията на община Мездра. Домакините от кметството са убедени, че това място ще бъде дом за усмивки, учене и приключения за децата всеки ден. Детският кът построен изцяло със средства от дарители и със съдействието на Община Мездра. Нека всеки ден този..

публикувано на 12.05.24 в 12:00

Ремонтират отсечката между Крета и Ребърково

Започна ремонтът на отсечката между мездренските села Крета и Ребърково, съобщиха от общинската управа. Рехабилитацията на трасето ще продължи няколко дни. От фирмата-изпълнител приканиха шофьорите да не преминават по този път, за да не се пречат на работата. Земният път, който не е в списъка с пътищата в България, се използва за основен обход от леки..

публикувано на 12.05.24 в 10:30

Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза храмовия си празник

С голямо тържество Клисурския манастир „Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза храмовия си празник. Във вчерашния ден бе открит официално храма след реставрация на иконите в него. Година и половина продължи реставрация на храма на Клисурския манастир с половин милион лева европейски средства. Това стана 87 години след изографисването му. Видинският..

публикувано на 12.05.24 в 08:59

Музикален спектакъл ще гостува във Враца

Музикалният спектакъл "Време за мечти" гостува във Враца, съобщиха от общинската управа.  Той разказва историята на Алис и Катрин, най-добри приятелки от училище и събира на сцената Гергана и Нелиан - най-добри приятелки от студентските години в Музикалната академия.  В спектакъла ще прозвучат популярни български естрадни песни, арии от световно..

публикувано на 11.05.24 в 15:00
Национален конкурс на Синдикат на българските учители -

Отличиха трима педагози от Враца

Трима преподаватели от Враца получиха високи отличия в 27-ия национален конкурс на Синдикат на българските учители - "Учител на годината" 2024 година.   Педагогът от спортно училище "Св. Климент Охридски" - Юлиян Георгиев получи приза "Учител на годината" в категория "Изкуства и спорт".  Специалната награда на председателя на Съюза на българските..

публикувано на 11.05.24 в 14:40

В Неговановци организират приказен карнавал

Приказен карнавал организира днес читалището във видинското село Неговановци. За всички деца са предвидени лакомства и атрактивни награди, каза секретарят на народно читалище "Светлина" Мариана Димитрова: "Много дечица ще бъдат облечени не само като приказни герои, а и като анимационни. Знае се, че на 11 май честваме ден за почит към Светите..

публикувано на 11.05.24 в 12:00

Професионален празник отбелязват библиотекарите

Библиотекарите отбелязват своя професионален празник.   Професията съществува от древността и ако в миналото е била упражнявана основно от мъже, днес все повече жени откриват призванието си в нея. Лидия Векова , е библиотекар в отдел "Заемна за възрастни" на Видинската регионална библиотека от 12 години:  "На мен лично ми дава много социални..

публикувано на 11.05.24 в 09:30