Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Час при зъболекаря": Първото посещение

Снимка: Радио Видин

Първото посещение при зъболекаря е добре да бъде на възможно най-ранна детска възраст.  2,5-3 години е една чудесна възраст детето да се запознае със своя зъболекар и с кабинета, където той работи, без да изпитва страх, каза в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева.  

"За него това ще бъде едно любопитство - какво има, кое как жужи, имаме Пчеличката Мая и Бръмбарчето Тошко /различните машинки- б.р./, ще му бъде интересно и най-важното, ако се прави редовно, на няколко месеца, това няма да бъде свързано с никакъв страх в бъдеще. При първото посещение започваме възпитанието на това дете какво се случва в зъболекарския кабинет. Ще започнем с една покана. Много е важно да се знае, че сядането на зъболекарския стол се извършва след покана от зъболекаря и следователно слизането също. Детето ще бъде запознато с всички части на стола - с фенерчето, с г-н Дух-дух, това е ръкохватката, която пуска въздух,  и вече с машинките - на един по-късен етап. Те могат да бъдат много симпатични, в интерес на истината, когато нещата са в много начален етап, не причиняват болка. При първото посещение те ще бъдат само включени, няма да бъдат използвани... Запознавам ги с основните мои помощници - огледалцето и сондата, за да видят, че няма нищо страшно. Давам им да си изберат цветен тампон, обяснявам за какво служи, питам ги колко често мият зъбите, те обещават, че ще ги мият. Едно дете трябва да мие зъбите си два пъти на ден - сутрешен и вечерен тоалет, на тази възраст е много важно да се създаде навик, че това нещо трябва да се прави, вече за самото изпълнение е малко по-нататък във времето. Краят е с моя любим приятел - буркан пълен с разни бонбонки. Те си избират бонбон и това е един прекрасен завършек на прегледа. Тръгват си щастливи. От 5 до 10 минути продължава първият преглед. Най-малката ми пациентка е на 2,5 години. Дойде с майка си, когато беше на 2 и много се впечатли от факта, че получи бонбонче и сега има желание отново да дойде и да си вземе бонбони."
 
Когато става въпрос за профилактичен преглед, детето може да дойде с двамата или с единия си родител. В случай, че се констатира някакъв проблем, който трябва да бъде отстранен, тогава е задължително детето да дойде с родителя, към който има респект, добави д-р Папушева. 


Вижте още

Национален математически турнир ще се проведе във Видин

Национален математически турнир "Иван Салабашев" организират във Видин . Състезанието ще се проведе днес от 10 ч. във видинската математическа гимназия. Участие могат да вземат ученици от 1-ви до 12-и клас, обясни за Радио ВИДИН председателят на видинската секция на Съюза на математиците Камелия Иванова : "Турнирът "Иван Салабашев" има..

публикувано на 02.12.23 в 09:05

Коледна украса радва видинчани за втора година

Ако искате да си направите снимка за спомен за коледния ви албум, ще можете да го направите от днес, не само на площада във Видин, но и пред заведение в града, където всеки минувач би могъл да се възползва от тематична украса. Инициативата е на  Малвина Аристотелова , собственичка на заведението. За втора поредна година нейната идея радва малки и..

публикувано на 01.12.23 в 16:10

Какви са възможностите на Вършец за развитие на целогодишен здравен туризъм

Здравният туризъм трябва да е приоритет за България - за тази кауза ще работи правителството, около това мнение преди дни се обединиха и участниците в Дискусионна кръгла маса "Фокусът на туристическата индустрия се измества към здравните дестинации - новият приоритет на потребителите“. Идеята е страната ни да се установи като четирисезонна..

публикувано на 30.11.23 в 15:50

Законодателни промени в защита на старите къщи предлага сдружение

Старите градски къщи не са защитени от закона. Изводът е на сдружение "Врачанските къщи", което подготвя предложение за промяна в Закона за културното наследство. Предложението ще бъде внесено в Народното събрание през януари, каза п редседателят на организацията Светла Буюклийска. Тя  е цигуларка, концертирала дълго време в чужбина. Създава..

публикувано на 30.11.23 в 15:30
Градски духов оркестър Видин и духова формация

Ученици и професионални музиканти свирят заедно във Видин

" Проходилка за начинаещи музиканти"  е наречена съвместната инициатива на Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" и Градски духов оркестър - Видин , чрез която младите музиканти могат да се докоснат  до опита на професионалистите, да наблюдават синхроните в оркестъра и да добият представа за професията от първо лице. За идеята..

публикувано на 30.11.23 в 15:20

Какъв е потенциалът за смарт туризъм

Приключи VI международна конференция SMARTOURISM.BG. Това е изследователски проект, който няколко партньори стартират през 2015 година. Той е насочен към изследване на практиките и предизвикателствата пред развитието на интелигентния туризъм в България . Сред най- важните партньори са образователни институции като Асоциацията на училищата по..

публикувано на 30.11.23 в 15:05

Млад врачанин извая бюст-паметник на Кольо Фичето

Младият каменоделец от Враца Иван Симеонов  (на снимката вляво) извая бюст-паметник на знаменития майстор Кольо Фичето . Инициативата за изработката е на строителите ветерани. Каменната скулптура е монтирана пред Камарата на строителите в София и днес официално бе открита. Процесът по създаването на бюст-паметника отнема не малко време. Все пак..

публикувано на 30.11.23 в 15:00