Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на учителя

Антоанета Илиева: Искам да съм приятел за учениците си

2
Снимка: колаж Росен Ракаджиев



Всеки от нас е имал поне един любим учител, когото помни цял живот. Учителите са хората, които освен знанията, които ни предават, се грижат за нас, възпитават ни и учат на дисциплина. Всяко общество трябва да цени и почита учителите си, защото сякаш едва когато пораснем и станем знаещи и можещи хора или когато успеем, оценяваме колко много дължим на учителите си. 

Днес ви срещаме с Антоанета Илиева, която предава основните техники и правила в изобразителното изкуство на учениците от 5 до 12 клас. Тя не е просто учител, тя е и приятел със своите ученици и е "любимата учителка" на много от тях. С 24 години педагогически стаж е. Работила е в четири училища- основно, професионална гимназия и математическа гимназия. Няма любимо училище, защото от всяко едно е останала с много добри впечатления и има приятели, с които и до днес подържа връзка. 

Избира учителската професия заради вдъхновението от учителите си по изобразително изкуство в училище "Св. Св. Кирил и Методий" във Видин:  

"Исках да приличам на тях, дори исках да съм по-добра от тях. Мога да спомена някои от моите вдъхновители, като Веселин Маринов - Нацин, Бисерка Вълканова, Чавдар Петров - това са художници с имена".

Антоанета завършва през 1998 година изобразително изкуство, а няколко години след това завършва и магистратура по информационни технологии.

"Реших, че междупредметните връзки между изобразителното изкуство и информационните технологии най-много се синхронизират, защото компютрите са навсякъде- и у дома, и в училище, и на работата. И някои графични инструменти в информационните технологии много наподобяват на палитрата в живописта, има някои разлики, но това ми се стори така най-подходящо за допълване на часовете по изобразително изкуство".

Антоанета обича децата и това е най-силният ѝ мотив да работи 24 години в училище. 

 "Също така между млади хора, между деца се чувствам с млад дух и това много ми харесва." 

Да бъдеш учител не е лесна професия и не е за всеки. За нея, както всяка професия, се изискват определени качества. 

"Ако човек е отговорен, дисциплиниран, постоянен, мисля, че това са достатъчни качества да стане учител и разбира се - трябва да обича децата. И винаги трябва да намира правилното решение във всяка една ситуация, защото когато се работи с деца, с тийнейджъри възникват такива ситуации и просто трябва във всеки един момент да реагира спрямо ситуацията."

Антоанета споделя, че е много важно, когато влезеш в час не само да преподаваш урока, но и да достигнеш до децата. 

"Трябва да ги "докоснеш", да знаеш, че имат твоята подкрепа. Аз не искам да бъда просто учител за моите ученици, а искам да бъда приятел, искам да могат да споделят с мен, да им бъда нещо като психолог..."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Историята зад песента "Твърде лично" и връзката с Видин

"Твърде лично" e най-новата R&b песен на видинчаните Християн Христов, по-познат като IMP и Божидар Пардонов, с псевдоним в рап средите PMC . Питате се защо ви я представям днес и отговорът е много прост - изпълнителите посветиха най-новата си песен на Видин, на тези, които живеят в града и на онези, отдавна напуснали пределите му...

публикувано на 10.05.24 в 17:00

Радослав Рангелов за ползата от тренировките за мобилност

Треньорът по мобилност и създател на зала за движение "Мотивити" в София Радослав Рангелов проведе занимания във видинския клуб "Аеробикс тайм". По професия той е икономист. Преди 12 години започва да се занимава с движение и оттогава се стреми да помага на хората да са по-здрави и по-осъзнати. Желанието му е да покаже различна гледна точка за..

публикувано на 10.05.24 в 16:53

Вокалистът Рони Ромеро гостува на "Мездра рок фест 2024"

Днес, 10 май, Мездра посреща поредното издание на рок фестивала "Мездра Рок". Началото на събитието бе поставено през 2011 година и след кратко прекъсване традицията продължава. Тази година организаторите вдигат летвата доста високо и на сцената на фестивала в железничарския град ще излезе голямата звезда Рони Ромеро, заедно с група ЕРИДАН...

обновено на 10.05.24 в 14:25
Борислав Каменов, преподавател по физическо възпитание и треньор по баскетбол

Борислав Каменов, треньор: Хора, движете се!

Днешният 10 май е обявен за Световен ден на физическата активност с решение на 55-ата Световна здравна асамблея през 2002 г. Мотото на деня е: "Движението - това е здраве" . Основната цел е насърчаване на физическата активност сред всички групи от населението и отговорност на всеки за утвърждаване на здравословен начин на живот, който..

публикувано на 10.05.24 в 14:00

Какви са ползите от членството в Евросъюза за развитие на сектор "Строителство"

Всички държави членки на Европейския съюз имат полза от това да са част от единния пазар и да се справят заедно с общите предизвикателства, свързани с миграцията, тероризма и изменението на климата, както и от по-конкретни неща, като по-добра транспортна инфраструктура, модернизирани и цифровизирани обществени услуги и авангардно медицинско лечение...

публикувано на 09.05.24 в 14:32

Цветана Василева от Железна - за любовта към музиката и килимарството

Цветана Василева от чипровското село Железна гостува в "Думата имат старейшините". Тя е на 84-годишна възраст, пяла е повече от 50 години и спокойно може да се каже, че музиката е в кръвта ѝ. Дълго време е ръководила местната певческа група "Здравец", която има успехи на международни и национални фестивали. За жените във формацията казва, че са..

публикувано на 09.05.24 в 14:00

Доволни ли са видинчани от ремонтираното платно на булеварда в града

Ремонтираната отсечка на видинския булевард "Панония" във Видин поема част от трафика в града вече около две седмици. Хората до толкова бяха свикнали със затвореното пътно платно, че дни след дългоочакваното му отваряне някои водачи продължаваха да влизат в насрещното движение. Да припомним, ремонтът започна в началото на август 2023 г. и в края..

публикувано на 09.05.24 в 13:00