Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инженер с дебютна стихосбирка и кауза в подкрепа на бездомните животни в Лом

Инженер издаде дебютната си стихосбирка, приходите от която реши да дари за изграждането на приют за кучета в Лом. Веселин Николов е дългогодишен служител на АЕЦ "Козлодуй". От години се е посветил и на поезията, която нарича математика за душата. Над 50 от своите стихотворения е събрал в книгата "Твърде лично, която представи преди дни в Лом.

"Тази стихосбирка съдържа 54 стихотворения, ако не се лъжа, от последните 10 години, които съм писал в различни етапи от моя живот. Имам щастието в последните години да имам доста вълнуващ живот, с много обрати, наситен с много емоции. Въобще мога да кажа, че в това отношение съм доста богат човек. Ако може човек да рече, и то би трябвало човек да бъде богат основно в емоциите и преживяванията си, защото всичко друго е тленно и преминава, изчезва, както се е появило. Остават само спомените и онова, което е научил. Изразил съм себе си, доколкото мога и по начина, по който мога. Не съм скрил нищо, оголил съм душата си. Искам да бъда истински в онова, което правя. Това е начинът, чрез който аз изразявам своята същност и бих се радвал, ако всеки човек успее да намери такъв начин за себе си - било чрез някакъв друг вид творчество, чрез работа, хоби и т.н., това е моето верую", обясни Николов.

Представянето на стихосбирката "Твърде лично" дава началото на инициативата "Лом - дом за всички", чиято цел е да се погрижи за бездомните животни. Над 1000 лева са събрани досега, каза Веселин Николов и разказа как се е родила идеята му за нея:

"Винаги съм се възмущавал от това, че нашето обществено нехайство по отношение на бездомните животни, най-вече на кучетата, котките се справят някак си доста по-добре, но кучетата са в много незавидно положение, специално в нашия град, в нашата община. Мисля, че последната капка, която преля чашата и ме накара да се обърна към подобен род инициатива, беше, че майка ми гледа в един празен двор около 20 кучета. Бях наясно, че това не е във възможностите на един човек, и второ, животните имат нужда от лекарства, по-добра храна, от по-добри условия за живот... Реших, че нямам право да стоя безучастно и че трябва да направя нещо. Самата книга реших да свържа с подобна благородна кауза, дори отидох по-далеч, реших сумата, която вече надхвърля 1000 лева, която продължавам да събирам всеки ден, като предлагам книжката на мои близки, приятели и познати, решил съм тази сума първоначално да бъде дадена за храна, лекарства, грижи на хора, които като майка ми, се грижат за бездомни кучета. Първоначално да ги подпомогна с каквото мога и реших да дам началото на една инициатива "Лом -дом за всички". Искам с помощта на Община Лом и съответно след изграждането на приюта тя да стопанисва имота. Искам да дам пример на моите двама синове, с които се гордея, искам всички да дадем пример на нашите деца какво трябва да бъде нашето отношение към проблемите в нашето общество и по-спецаилно към онези, които са онеправдани по един или по друг начин..."

Направени са предварителни проучванията за възможностите за европейско финансиране на проекта за изграждане на прют или на спешен център за бездомни животни. Вече е избрана и сграда, обясни Веселин Николов.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Еднодневна школа за деца организираха от клуб по риболов във Видин

Безплатни занимания за децата организираха от Клуба за спортен риболов "Дунав" във Видин. Искат така да ги увлекат, за да прекарват повече време сред природата. Казват, че риболовът е цяла наука и започнаха с първите уроци. За Иво Вълов риболовът е начин на живот и мислене, не само хоби. Затова иска да го предаде на по-младите. "В моя..

публикувано на 15.05.24 в 16:59

Увеличават пенсиите с 11%

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1-ви юли, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието вчера. Именно той направи предложението за ръст на пенсиите с този процент. Всички членове на съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите са подкрепили..

публикувано на 15.05.24 в 12:30
Боян Боев, писател

Писателят Боян Боев гостува в Монтана

Известният български писател Боян Боев ще се срещне  с почитатели от Монтана и околностите. Срещата ще се проведе днес, в  Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана от 17:00 часа, в  рамките на 18-то издание на   Националната библиотечна седмица в България Боев е автор на романите "Сайбиевата невеста", "Последна молитва" и сборник с..

публикувано на 15.05.24 в 11:54

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10