Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нека се постараем да бъдем достойни за Христовото утешение

Снимка: www.pravoslavie.bg

Във Третата неделя след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на великата сила, която има и ни окриля с нея Господ Иисус Христос. Сила, която е свръхестествена, сила, която прави невъзможното възможно, сила, която показва на човека къде да бъде насочено неговото внимание, взор, молитва, дихание и живот.

"Момко, тебе думам, стани!" (Лука 7:14)

Евангелският разказ на Неделя трета след Кръстовден мислено ни отвежда в малкия градец Наин в Галилея. Сега той е малко селце със същото име. В него е издигнат параклис за спомен на чудото, което Спасителят извършил тук. Веднъж Господ Иисус Христос заедно със Своите ученици и множество народ тръгнал за град Наин. Когато приближавали градските порти, срещу тях се задало траурно шествие. Млади хора носели мъртвец – единствен син на бедна вдовица. Нещастната майка вървяла покрусена. След загубата на мъжа си тя оставала напълно сама, без никаква подкрепа. Спасителят видял бедната жена, смилил се над нея и и казал: "Не плачи" (Лука 7:13). После пристъпил към мъртвеца, докоснал се до ковчега и рекъл пред изумените носачи: "Момко, тебе думам, стани!" (Лука 7:14). Тълпата гледала с внимание необикновения случай. Словото на Господа върнало младежа към живот. Той седнал и започнал да говори. Тогава страх обзел всички присъстващи и те казали: "Велик пророк се издига между нас и Бог посети Своя народ" (Лука 7:16). Разказаното в св. Евангелие не е измислица, а исторически факт. Възкресението на Наинския младеж е залог и за нашето възкресение, залог за нашия вечен живот. Каква радостна вест е това евангелско четиво! Господ Иисус Христос срещнал погребалното шествие и не го отминал. Той превърнал скръбта в радост. Това Негово чудо освобождава и нас от постоянния страх от смъртта и ни вдъхновява да живеем праведно на тази земя.

Спасителят възкреси на погребалното носило Наинския младеж, възкреси от смъртния одър Иаировата дъщеря, възкреси от самия гроб и четиридневния Свой приятел Лазар и с това показа, че животът, който Той дава, е по-силен от смъртта. Бог стои в края на нашия земен живот и ни казва: "Аз съм възкресението и животът; който вярва в Мене, и да умре, ще оживее. И всеки, който живее и вярва в Мене, няма да умре вовеки" (Иоан 11:25-26).

В реда на тези мисли за смъртта и възкресението трябва да подчертаем, че много по-страшна от телесната е духовната смърт, когато човек изгуби вярата си в Бога и заживее в смъртни грехове. Такъв живот води към вечна гибел. Затова свети Григорий Двоеслов казва: "Възкресяването на един грешник от духовна смърт е по-голямо чудо на божествената сила и любов от телесното възкресяване на умрял". Но да не забравяме, че мисълта за телесната смърт може да ни предпази от много грехове. Ако алчност, суетност, честолюбие и славолюбие ни мъчат, ние лесно можем да се освободим от тях, като се запитаме: когато дойде земният край, ще имаме ли някакво значение за света? "Помни смъртта и никога няма да забравиш Бога" – казва великият и светлообразен свети Серафим Саровски.

И тъй, Бог свързва нишките, които обединяват материалното тяло с душата. Той ги разкъсва и връща елементите на материята, а духа довежда до Себе Си, "следователно живеем ли или умираме – Господни сме" (Рим. 14:8). Затова нека в собствения си живот да проверим силата на възкресението, като служим на Христа, "в святост и правда... през всички дни на живота си" (Лука 1:75) и да Му бъдем верни до смърт, за да получим “венеца на живота” (Откр. 2:10). Амин!

В рубриката "Съвременна Библия" – тази седмица Полша официално поиска 1,3 трилиона долара репарации от Германия заради нанесената и разруха по време на Втората световна война. Репарациите са изискване за възмездие, но Библията ни казва, че възмездието не принадлежи на човек. Въпреки това, казусът е чисто човешки. Ще поговорим за връзката между вярата в Бога и вярата в достойното възмездие на добро и зло. Ще разберем, че тази връзка е реална и дълбока.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00