Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

42-годишен от Монтана е задържан за кражба на риба

Снимка: ИАРА-Монтана



42-годишен монтански жител е задържан за 24 часа в ареста на полицейското управление в Лом за кражба на риба от частен водоем, съобщават от полицията в Монтана.

След получен сигнал от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Монтана служители на сектор "Специални тактически действия" при ОДМВР Монтана предприели заградителни мероприятия до язовир в ломското село Расово, собственост на монтанска фирма. 
 
При проведената акция е заловен 42-годишен жител на гр. Монтана, докато товарел чували с риба в лек автомобил с монтанска регистрация. Акцията е извършена след няколко дневно наблюдение на лицето, което е системен нарушител и бракониер на риба, каза началникът на ИАРА Монтана Росислав Василев:

"Към 6 часа е установено и задържано лицето, така да го наречем, с инициалите А.А. Същото лице има няколко влезли в сила наказателни постановления, както и образувани досъдебни досъдебни производства. Извършва нерегламентиран стопански риболов във вътрешен воден обект, различен от Черно море и река Дунав. Заловен е на място, когато изважда риболовните уреди с улова от язовира, на брега на водния обект, от служителите на сектор специални тактически действия към ОД МВР Монтана и от служителите по контролна дейност на сектор "Рибарство и контрол"- Монтана. Установени са около 60 кг общо тегло риба .

При извършеното претърсване от автомобила са иззети 8 хрилни рибарски мрежи, гребла, надуваема лодка, лекият автомобил и 3 чувала с жива риба от вида шаран, бял амур и сребриста каракуда. Открадната риба е върната на собственика.

Сериозна глоба и дори затвор може да получи бракониерът от Монтана.

"На лицето отново му е образувано досъдебно производство по чл. 238 от наказателния кодекс, което е престъпление. В зависимост от това какъв обвинителен акт ще внесат от прокуратурата. Глобата ще бъде висока и при него има вече влезли две и повече в сила наказателни постановления и го очаква може би и задържане в затвора, да."

Няколко са останали бракониерите, които посягат на рибата в частни водоеми в област Монтана, след като язовир „Огоста” е сериозно охраняван, допълни Ростислав Иванов:


"Два месеца преди Никулден, в такива малки водоеми, особено, които са взети на концесия, лицата които са системни нарушители на ЗРА (Закон за рибарството и аквакултурите ) с оглед на това, че в такъв малък водоем за кратко време може да се хване голямо количество риба, са преместили незаконните си действия в такива водоеми."


По публикацията работи: Соня Валериева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Международен етнофестивал ще се проведе в село Майор Узуново

Деветият международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" ще се проведе днес, 28 юни, във видинското село Майор Узуново . Организатор е фондация "Подкрепа за реализация" в партньорство със Сдружение "ЦДП" от Зайчар. Ще се включат състави и индивидуални участници от България, Сърбия и Румъния, каза Юлита Петрова от..

публикувано на 28.06.24 в 14:00

"Да пазим Дунав син"

През 2024 година отбелязваме 30 години от подписването на Конвенция за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав и 20 години Ден на река Дунав, съобщават от Басейнова дирекция „Дунавски район”. За поредна година мотото на кампанията по повод 29 юни е „Да пазим Дунав син“ . Денят на Дунав се провежда от 2004 година и цели да..

публикувано на 28.06.24 в 13:00

Лом е домакин на мотосъбор

Днес и утре, 28-и и 29 юни, Лом е домакин на 22-ия мотосъбор , организиран от мотоклуб "Ягула". За посетителите на събитието организаторите са подготвили интересна програма и много забавления, каза за радио Видин президентът на клуба Емил Плугаров . "За поредна година на стрелбището в Лом, около Дунав, в петък около 18.00 часа откриваме..

публикувано на 28.06.24 в 12:00

Село Габровница ще избира отново кмет

В монтанското село Габровница отново ще има избори .  Върховният административен съд (ВАС) обяви за недействителен изборът проведен на 29 октомври миналата година. Ваня Методиева, един от тримата кандидати за кмет на Габровница, обжалва решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Монтана от 30 октомври 2023 година, като посочва,..

публикувано на 28.06.24 в 10:54

платена публикация
Нова музейна експозиция в крепостта „Баба Вида“

Крепост - музей „Баба Вида“ е най-големият и посещаван обект на РИМ – Видин, паметник на културата от национално значение и под номер 13 в списъка на 100-те национални туристически обекта на БТС. Отскоро, в едно от помещенията във вътрешния двор, гражданите и гостите на града могат да видят новата музейна експозиция „Късносредновековно българско..

публикувано на 28.06.24 в 09:55

Млади художнички от Ново село показаха „Талант в цветове и багри“

Експозицията „Талант в цветове и багри“ , с творби на  възпитаници на   клуб по рисуване „Арт ателие“ към  СУ "Св. св."Кирил и Методий" в Ново село   бе подредена в Културен център „Жул Паскин“ във Видин . Първата самостоятелна изложба на Пролетка Вергилова и Вяра Пенева включва повече от 50 картини живопис, които са създадени от началото..

публикувано на 28.06.24 в 09:45

Недостиг на лекари във Врачанско

Не достигат лекарите и медицинският персонал, това показват данните на Националния статистически институт. Анализът показва, че практикуващите лекари в област Враца са 571, което е недостатъчно. Зъболекарите са 111, а експертите по здравни грижи и други медицински специалисти – 996. 62-ма са фелдшерите, 74 акушерките, 657 медицинските..

публикувано на 28.06.24 в 07:55