Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Даря Василева: Изборът на дула е като влюбването

Снимка: https://www.bgduli.com/

Има значение как идваш и как те посрещат на този свят, смята Даря Василева, която е член на Асоциацията на българските дули. Професията е сравнително нова у нас, но през последните години става по-разпознаваема и все по-често бъдещи родители се обръщат към специално обучените жени за подкрепа преди, по време и след раждането на дете.

Даря Василева е магистър по психо-социални практики и психодрама. Има дългогодишен опит в работата с деца в риск, като доброволец и активист, който бавно и сигурно я води към решението да бъде дула и да помага на жената в един от най-важните моменти в живота ѝ.

"Това много дълго време зрееше като решение и с годините, в желанието семействата да бъдат активни участници в случването на раждането и в това да срещнеш нов живот, тъй като смятам, че има огромно значение как идваш на този свят, подкрепяна от приятели и насърчавана, дълго време отлагах да отида на обучение. След това дълго време нямаше обучения. И така нуждата да съм в ролята на подкрепа и на това да виждам реален резултат, срещата със семействата и с техните деца е нещо, което ме доведе дотук".

На кой етап от бременността е препоръчително жената да потърси помощта на дула?

"Това е изключително индивидуално, както всяко едно нещо, свързано с бременността и раждането. Няма етап, в който да е препоръчително. Ако жената и семейството, тъй като ние не работим само с бременната, а и с техните партньори и подкрепящи членове на семейството, в момента, в който усети нужда, че има потребност да има такъв доверен човек, към който да се обърне и получи подкрепа къде да потърси информация, как да се информира, към кого да се обърне или пък да започне да се подготвя чрез различни техники или методи за обезболяване, в момента, в който го усети, това е подходящият момент за нея".

Каква е помощта, която дулата може да окаже? 

"Много е важно да се знае, че дулата не е медицинско лице. Тя присъства само на асистирани раждания, които се извършват в болнични условия според законодателството, което се упражнява в нашата страна. Всички дули от Асоциацията на българските дули спазват своя етичен кодекс, който определя правилата за нашата работа. Това, което правим, е да подкрепяме емоционално семействата при взимането на решения, да ги насочим къде могат да потърсят информация относно интервенциите, които предстоят, или ако не са разбрали нещо, да се обърнат отново към екипа, който ги проследява и който е до тях, така че да се чувстват овластени да бъдат активни участници в този процес. Другото, което е изключително важно, е, че по време на раждането всъщност дулата може да прилага техники на обезболяване, които не са медикаментозни. Това са различни пози, които помагат на процеса на раждане, това са масажи, които дулата може да приложи на определени места, топли и студени компреси, които се прилагат. Всяка дула е преминала обучение и тя е подготвена да ги прави тези неща. Но основното е емоционалната подкрепа на семейството по време на раждането, тъй като дулата присъства през цялото време, независимо колко продължава раждането. Тя може да упражни и физическо обезболяване. Също така да подпомогне партньора той да прилага тези техники за обезболяване". 

Може ли дулата да помогне на жената в следродилния период?

"Услугата, която предлагат дулите, които са дули за раждането, включва и посещение след раждането, което е точно с цел да се подпомогне кърменето, да се видят затруднения, ако има, да се насочи към консултант по кърменето, но също така следродилния период по-скоро се поема от постпартум дулите, които всъщност са фокусирани за този следродилен период, в който майката има нужда от повече физическа подкрепа, свързана с бита и отглеждането на детето. Не всяка дула за раждане е и постпартум дула, но могат да поемат първите няколко дни след раждането като помощ, като познания относно кърменето и възстановителния процес след раждането." 

Разпознаваема ли е ролята на дулата у нас?

"Струва ми се, че все по-често нашата услуга е разпознаваема и търсена от семейство. За съжаление не във всяка болница ние сме допускани. Така, както дълго семействата се бореха бащата да присъства на раждането на детето, ако желае семейството, така смятам, че тепърва предстои да се борят семействата ние да бъдем с тях в родилната зала. Просто е дълъг пътят лекарите да разберат, че ние не сме тяхна конкуренция и хора, които пречат, а сме там в повечето случаи да подпомогнем акушерката и екипа". 

Какво съветвате младите родители? 

"Много ми е трудно да давам съвети, не ми се ще да звучи като съвет, но ми се ще да вярват повече в себе си и да търсят информация, така че да бъдат активни участници и все повече да се информират за това, че е възможно раждането да не бъде чак толкова травматично преживяване, което после да се успокоят, че ще забравят. Защото много голямо значение има всъщност как идваме".

Как да изберем дула?

"Покрай ковид ситуацията ставаме все по-мобилни и гъвкави. Няма дули във всеки град, но онлайн също могат да бъдат подкрепа. На сайта на Асоциацията на българските дули и във фейсбук страницата има представяне на всяка една дула, която е член на организацията, и оттам може да се запознае с нейното представяне. Както аз често казвам на срещите със семейства, изборът на дулата е като влюбването, трябва да могат да усетят, че имат доверие на този човек и че това, което са те, по някакъв начин кореспондира с човека отсреща и по-лесно могат да общуват, могат да го допуснат в най-интимния си свят".


Вижте още

Национален математически турнир ще се проведе във Видин

Национален математически турнир "Иван Салабашев" организират във Видин . Състезанието ще се проведе днес от 10 ч. във видинската математическа гимназия. Участие могат да вземат ученици от 1-ви до 12-и клас, обясни за Радио ВИДИН председателят на видинската секция на Съюза на математиците Камелия Иванова : "Турнирът "Иван Салабашев" има..

публикувано на 02.12.23 в 09:05

Коледна украса радва видинчани за втора година

Ако искате да си направите снимка за спомен за коледния ви албум, ще можете да го направите от днес, не само на площада във Видин, но и пред заведение в града, където всеки минувач би могъл да се възползва от тематична украса. Инициативата е на  Малвина Аристотелова , собственичка на заведението. За втора поредна година нейната идея радва малки и..

публикувано на 01.12.23 в 16:10

Какви са възможностите на Вършец за развитие на целогодишен здравен туризъм

Здравният туризъм трябва да е приоритет за България - за тази кауза ще работи правителството, около това мнение преди дни се обединиха и участниците в Дискусионна кръгла маса "Фокусът на туристическата индустрия се измества към здравните дестинации - новият приоритет на потребителите“. Идеята е страната ни да се установи като четирисезонна..

публикувано на 30.11.23 в 15:50

Законодателни промени в защита на старите къщи предлага сдружение

Старите градски къщи не са защитени от закона. Изводът е на сдружение "Врачанските къщи", което подготвя предложение за промяна в Закона за културното наследство. Предложението ще бъде внесено в Народното събрание през януари, каза п редседателят на организацията Светла Буюклийска. Тя  е цигуларка, концертирала дълго време в чужбина. Създава..

публикувано на 30.11.23 в 15:30
Градски духов оркестър Видин и духова формация

Ученици и професионални музиканти свирят заедно във Видин

" Проходилка за начинаещи музиканти"  е наречена съвместната инициатива на Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" и Градски духов оркестър - Видин , чрез която младите музиканти могат да се докоснат  до опита на професионалистите, да наблюдават синхроните в оркестъра и да добият представа за професията от първо лице. За идеята..

публикувано на 30.11.23 в 15:20

Какъв е потенциалът за смарт туризъм

Приключи VI международна конференция SMARTOURISM.BG. Това е изследователски проект, който няколко партньори стартират през 2015 година. Той е насочен към изследване на практиките и предизвикателствата пред развитието на интелигентния туризъм в България . Сред най- важните партньори са образователни институции като Асоциацията на училищата по..

публикувано на 30.11.23 в 15:05

Млад врачанин извая бюст-паметник на Кольо Фичето

Младият каменоделец от Враца Иван Симеонов  (на снимката вляво) извая бюст-паметник на знаменития майстор Кольо Фичето . Инициативата за изработката е на строителите ветерани. Каменната скулптура е монтирана пред Камарата на строителите в София и днес официално бе открита. Процесът по създаването на бюст-паметника отнема не малко време. Все пак..

публикувано на 30.11.23 в 15:00