Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проф. Елена Александрова: Скрининговите програми за рак на гърдата трябва да са целогодишни

Проф. Елена Александрова
Снимка: Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология


Ако искаме реални резултати в борбата с рака на гърдата, скрининговите програми трябва да се провеждат целогодишно. Това не може да го направи отделен човек или болница, това трябва да го направи държавата, каза онкохирургът проф. Елена Александрова по повод отбелязването на Световния ден за борба с рака на гърдата - 19 октомври. 

"Затова непрекъснато се опитват някои по градове, по региони, тъй като ние нямаме в България за цялата страна ефективно действаща скринингова програма, някои се опитват да правят локални такива. Но принципно, ако искаме някакви реални резултати, първо, скрининговите програми трябва да вървят целогодишно, трябва да има много добра информационна система, трябва да се извършва от много компетентни лекари, желателно е онколози, защото това е много голяма отговорност. В страните на Западна Европа, които имат скринингови програми, хващат минимални карциноми - 2-3 милиметра, което означава, че жената е излекувана за цял живот. Тя няма нужда от химиотерапия, няма нужда от лъчетерапия. Всъщност към това се стремим ние."
 
При честата смяна на министрите и на правителствата не може да се осъществи дългосрочна политика и дългосрочна профилактика, както в другите страни, добави проф. Александрова. Тя посочи също, че през последните години пада възрастовата граница на заболелите, затова интересът на съвременна онкология е към изучаване на случаите при жени под 30-годишна възраст.


Повече може да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Национален математически турнир ще се проведе във Видин

Национален математически турнир "Иван Салабашев" организират във Видин . Състезанието ще се проведе днес от 10 ч. във видинската математическа гимназия. Участие могат да вземат ученици от 1-ви до 12-и клас, обясни за Радио ВИДИН председателят на видинската секция на Съюза на математиците Камелия Иванова : "Турнирът "Иван Салабашев" има..

публикувано на 02.12.23 в 09:05

Коледна украса радва видинчани за втора година

Ако искате да си направите снимка за спомен за коледния ви албум, ще можете да го направите от днес, не само на площада във Видин, но и пред заведение в града, където всеки минувач би могъл да се възползва от тематична украса. Инициативата е на  Малвина Аристотелова , собственичка на заведението. За втора поредна година нейната идея радва малки и..

публикувано на 01.12.23 в 16:10

Какви са възможностите на Вършец за развитие на целогодишен здравен туризъм

Здравният туризъм трябва да е приоритет за България - за тази кауза ще работи правителството, около това мнение преди дни се обединиха и участниците в Дискусионна кръгла маса "Фокусът на туристическата индустрия се измества към здравните дестинации - новият приоритет на потребителите“. Идеята е страната ни да се установи като четирисезонна..

публикувано на 30.11.23 в 15:50

Законодателни промени в защита на старите къщи предлага сдружение

Старите градски къщи не са защитени от закона. Изводът е на сдружение "Врачанските къщи", което подготвя предложение за промяна в Закона за културното наследство. Предложението ще бъде внесено в Народното събрание през януари, каза п редседателят на организацията Светла Буюклийска. Тя  е цигуларка, концертирала дълго време в чужбина. Създава..

публикувано на 30.11.23 в 15:30
Градски духов оркестър Видин и духова формация

Ученици и професионални музиканти свирят заедно във Видин

" Проходилка за начинаещи музиканти"  е наречена съвместната инициатива на Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" и Градски духов оркестър - Видин , чрез която младите музиканти могат да се докоснат  до опита на професионалистите, да наблюдават синхроните в оркестъра и да добият представа за професията от първо лице. За идеята..

публикувано на 30.11.23 в 15:20

Какъв е потенциалът за смарт туризъм

Приключи VI международна конференция SMARTOURISM.BG. Това е изследователски проект, който няколко партньори стартират през 2015 година. Той е насочен към изследване на практиките и предизвикателствата пред развитието на интелигентния туризъм в България . Сред най- важните партньори са образователни институции като Асоциацията на училищата по..

публикувано на 30.11.23 в 15:05

Млад врачанин извая бюст-паметник на Кольо Фичето

Младият каменоделец от Враца Иван Симеонов  (на снимката вляво) извая бюст-паметник на знаменития майстор Кольо Фичето . Инициативата за изработката е на строителите ветерани. Каменната скулптура е монтирана пред Камарата на строителите в София и днес официално бе открита. Процесът по създаването на бюст-паметника отнема не малко време. Все пак..

публикувано на 30.11.23 в 15:00