Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха нова социална услуга в община Монтана

4
Снимка: Община Монтана

"Асистентска подкрепа" е най-новата социална услуга в община Монтана. Чрез нея се осигурява грижа за възрастни и хора с увреждания у дома.


"Асистентите помагат в поддържането на хигиената и ежедневното обслужване на потребителите”, каза директорът на Социалния патронаж в Монтана, Димитринка Колова:


"Имаме 50 човека персонал и при капацитет 157 лица, ние обслужваме 165. Следващият проект, който също е възложен на Домашния социален патронаж от Община Монтана, това е проект "Патронажна грижа". Там имаме 34 човека персонал, а целият ни персонал е 105 човека. Общо обслужващите лица по всички услуги - и с храна, и с помощ в дома, надхвърлят 1100 човека. Услугите непрекъснато се допълват и се надграждат..."


Над 2000 жители на Монтана и 23-те села от общината ползват социалните услуги, които с "Асистентска подкрепа" стават 22, сподели кметът на Монтана Златко Живков:


"Подготвяме Социална карта и Регистър към социалните услуги, в който ще можете да видите какви услуги предоставяме, къде ги предоставяме, с какви хора ги предоставяме и най-вече, кой се ползва от тези услуги..."


480 жители на общината получават ежедневно прясно приготвена храна за обяд и вечеря на символични цени. Има още над 100 души, които чакат да бъдат включени в услугата през настоящите месеци, допълни Живков.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Задържаха двама пияни и един дрогиран водачи на автомобили в Монтана и Лом

Към 16.00 часа вчера в село Златия, община Вълчедръм, полицаите от Лом спрели за проверка лек автомобил. Оказало се, че шофьорът на 54 години от селото е неправоспособен. При тестването с техническо средство уредът отчел 2.27 промила алкохол в издишания от него въздух. Водачът на колата е отказал кръвна проба и е приел показанията. По случая е..

публикувано на 19.05.24 в 13:30

Българо-хърватска съвместна изложба откриват в Монтана

Изложба хърватска и българска графика ще бъде открита в Монтана на 21 май. Творбите са показвани в столицата преди години и сега ще бъде представени и на публиката в Монтана, каза Виолета Апостолова , художник-фотограф и организатор на изложбата. "Тази изложба е вследствие на моето присъствие в Хърватска. Аз бях там и работих с тези хора, двама..

публикувано на 19.05.24 в 13:21
Снимката е илюстративна.

Обработват с хербицид железопътното трасе в община Лом

Обработка с хербицид срещу плевели ще се извърши по железопътната линия на територията на община Лом, съобщават от ДП "Национална компания железопътна инфраструктура".  Наземното третиране е планирано за периода от 21 до 26 май 2024 г. и ще се осъществи при подходящи метеорологични условия. Пръскането ще започва рано сутрин и ще приключва до 10,00..

публикувано на 19.05.24 в 12:51

Стартира Националният литературен конкурс "Яна Язова"

Националният литературен конкурс "Яна Язова" стартира за 18-та поредна година. Организаторите от библиотеката при Народно читалище "Постоянство 1856” в Лом съобщават, че тази година в конкурса могат да се включат автори от 14 до 40 години. До три разказа или стихотворения в три екземпляра, които не са награждавани в други конкурси, е условието..

публикувано на 19.05.24 в 10:18

Над 2000 участници ще се включат в похода "По пътя на Ботевата чета"

Над 2000 участници се чакат да тръгнат по стъпките на Ботевата чета тази година. 76-ото издание на Националния туристически поход от Козлодуй до Околчица тръгва на 27 май от Дунава, за да стигне на 1 юни до българската Голгота.  Организатор на проявата е областната администрация във Враца, като губернаторът Надя Донкинска и заместникът й Николай Николов..

публикувано на 19.05.24 в 09:47

Община Лом удължи срока на социална услуга

Храна и продукти от първа необходимост се доставят на хора с увреждания и самотноживеещи от община Лом, които са в невъзможност за самообслужване, съобщават от местната общинска управа. Социалната услуга е по проект "Грижа в дома в община Лом" и включва също така заплащане на битови сметки, осигуряване на административни, битови и здравни услуги. За..

публикувано на 19.05.24 в 09:36

Млади таланти от Враца с награда в Хърватия

Млади музикални таланти от Враца спечелиха престижна награда от международен конкурс. Клавирното дуо на Моника Георгиева и Мария Филипова завоюваха първа награда в Хърватия.  Фестивалът "Quattromania 2024" се организира от Академия за изкуства и култура в четвъртия по големина град в Хърватия Осиек. Конкурсът е за клавирни дуа и композитори, и се..

публикувано на 19.05.24 в 09:06