Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Пицата - любима на малки и големи



Днес мислено се пренасяме в Италия, за да си поговорим за една от най-обичаните храни от всички хора по света - пицата. Хубавото на пицата е, че може да бъде приготвена във всякакви вариации, независимо дали сте любител на месо, или сте вегетарианец, та дори и веган. В домашни условия пък правенето на пица си е голямо забавление, особено когато се започне от самото начало - с приготвянето на самото тесто, после рязането на продуктите, подреждането им, печенето и бързото ѝ изяждане след това, разбира се. 


Но днес няма да си правим пица сами, а ще ни я приготви един истински професионалист, който е майстор-пицар от  20 години. Той се казва Веселин Филипов, от Видин е, на 45 години. Обича кухнята още от малък. Учи в готварска паралелка, а по-късно идва и страстта му към приготвянето на пица:

"Това са спомените от детството. Хубавите спомени от детството... всеки ги има в крайна сметка. Стара готварска печка, майка ми до нея, едно диванче в кухнята и аз там, до нея. Така започна цялата история."

Любовта на Веселин към пицата идва на по-късен етап.



"След като започнах вече професионално да се занимавам с готвене. Излязох от казармата и като всеки млад човек, имах нужда от работа. И в крайна сметка се оказа, че това, което вършиш, е това, което искаш да вършиш. С две думи - ти не работиш!"

През годините Веско винаги е имал около себе си някой, който да му подсказва как се прави пица:

"За мой голям късмет съм имал много хора, които са ми давали съвети и насоки, и то доста добри. В смисъл хора, дето им е отнело може би 20-25 години, за да стигнат до прозренията на това нещо. Така че съм улучил много добра среда, но да... имам учители и продължавам да имам".


Веско не е посещавал курс за пицар. Всичките знания, които е натрупал, са от четене и от колеги. Желанието да се усъвършенства и любовта към пицата, били главните му стимули. 

За направата на една пица са необходими поне 24 часа. 

"Ако говорим за тестото, е доста време, в смисъл, самата пица, ако имаш готови продукти, тя се прави за 4 минути и половина максимум 5. От самото начало до края. Имаш 2 минути и нещо само изпичане да речем, но за тестото поне 24 часа. Ти го замесваш, то втасва, след това го оставяш да отпочине, след това правиш топка, която пак трябва да отпочине и за това 24 часа, най-доброто нещо. Най-добрата ферментация е между 24 и 72 часа".

 

Според Веско пицата в България се доближава много до пицата в Наполи.

"Зависи за коя част на Италия говорим, защото в Северна Италия е едно, в Южна е съвсем съвсем друго нещо. Но ако говорим специално за неаполитанската пица - доста близо".

Италианците казват, че най-хубавата пица е семплата пица, като визират пицата "Маргарита". Веско също е съгласен с тях. Именно тя е любимата му пица. 

"По принцип, да. А още повече, ние сме от хубавия Северозападен край, дето обичаме да има. Но да, истинската пица е "Маргарита", поради простата причина, че можеш да усетиш всичките три съставки".

Тук в България, обаче, хората обичат пицата да има много съставки. В заведението, в което Веско е пицар, най-предпочитаната е именно пица "Класик", която съдържа цели 8 съставки.  

"Има шунка, има гъбки, има бекон, чушка, яйчице, маслинка, топено сиренце и кашкавал, сиреч - много неща."



Най-важната съставка, за да бъде добра една пица е тестото, казва Веско:


"Само и единствено - тестото, защото пиците са пици. Има много пици, но само тестото ги прави различни".


 Един път е приготвял пица с квас. 


"Донесоха ми го от Италия, обаче. Тук при нас да си хванеш квас, е малко трудно, подари простата причина, че и водата не е същата, камо ли другите неща".



Чуйте цялото интервю с прикачения звук



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Детска градина "Желязко Попниколов" във Видин организира литературен конкурс

Детска градина „Желязко  Попниколов“- Видин организира Областен литературен конкурс за стихотворение на тема "Мечтая да съм стихотворец" . Радио ВИДИН е медиен партньор на инициативата . Съорганизатори на проявата са  Регионално управление на образованието – Видин и  Община Видин.  Право на участие имат всички деца от 4 до 7 години, които..

публикувано на 05.05.25 в 17:30

10 задължителни неща за пролетния гардероб

Пролетта е време на събуждане - не само за природата, но и за стила ни. След тежките зимни слоеве, гардеробът има нужда от глътка въздух. Днес в "Модни лабиринти" ще си говорим за задължителните елементи, които трябва да присъстват във всеки пролетен гардероб - без значение дали обичаш класическия стил или следиш модните вълни. Първото..

публикувано на 05.05.25 в 16:15
Яна Язова

Яна Язова - литературната гордост на Лом и трагедията на една съдба

В рубриката  "Памет нашенска" , която посвещаваме на известни личности от Северозапада, оставили следа след себе си, ще отделим време на една изключителна българска писателка, поетеса и интелектуалка Люба Тодорова Ганчева, с литературния псевдоним Яна Язова , чиято съдба и творчество остават едни от най-драматичните и обсъждани в българската..

публикувано на 05.05.25 в 16:00

Танцувай с кауза: Сърцето на танцова школа "Суинг" бие за детското отделение във Видин

В свят, в който често се говори за липсата на единство, танцова школа за модерен балет "Суинг" във Видин подготвя своя отговор - събитие , което ще събере хората не около спектакъл, а около смисъл. На 12 юни, спортната зала в града ще бъде домакин на благотворителен концерт и фотографска изложба , създадени с една цел - да вдъхнат нов..

публикувано на 05.05.25 в 15:30

В "Музикална зона": Честит рожден ден, Адел!

 Днес в "Музикална зона" ще празнуваме заедно рождения ден на една от най-големите звезди на съвременната музика – Адел! Ще се потопим в емоциите и музиката на британската дивa, която разтърси музикалния свят с глас, разказващ истории, които се помнят и живеят в сърцето. Ще си припомним и най-големите моменти от кариерата на Адел – от първия..

публикувано на 05.05.25 в 09:00

140 години Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" - Видин

На 11 май във видинското Средно училище "Св.Св.Кирил и Методий" се отбелязват две паметни за него събития - чества се паметта на светите братя, които са негови патрони и се навършват 140 години от  създаването му. Програмата във връзка с честванията е тридневна. Тя стартира от днес, 5-ти май и ще продължи и на 7-ми и 8-ми май, каза за Радио..

публикувано на 05.05.25 в 08:30

"Неделник" от 4 май 2025 година

„Неделник“-а е тук. Той е много приключенски и най-вече вкусен. По традиция бях на 15-то издание на кулинарно-фолклорния фестивал „Гергьовден 2025“ във видинското село Антимово . Прекрасен празник на вкуса, традициите и нашите корени. Гости имаше от много читалища от цялата видинска област и от Софрониево, област Враца. В това предаване..

публикувано на 04.05.25 в 14:48