Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 31 октомври 2022 година

Снимка: Радио Видин

От 1 ноември, до края на месеца в страната ще се проведе традиционната Акция "Зима". До 7 ноември полицаите само ще проверяват готовността на шофьорите за зимния сезон, но няма да налагат санкции. По време на акцията ще бъдат проведени 3 кампании, каза главен инспектор Владимир Герасимов - началник на сектор “Пътна полиция“ Видин.



Социалното министерство предлага регистрацията за безработица да може да се прави и с изпращане на писмо чрез лицензиран пощенски оператор, по електронен път или по друг подходящ начин, без да е необходимо търсещите работа да посещават на място бюрата по труда. Хора, които искат да валидират професионални умения и знания, за които нямат диплома, ще бъдат насочвани към лицензирани организации, с които министерството има договор. На съответните организации социалното министерство ще покрива разходи за оценяване, документиране на знания, умения и компетентности за провеждане на изпитите. За участие в процедурата по валидиране пари ще се изплащат и на безработните. Те ще получават стипендия, както и средства за транспорт и квартира.


Представителите на Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров" посетиха Видин. В рамките на визитата, в залата на Общинския съвет бе проведена презентация пред ученици от гимназии в Община Видин. Целта на посещението във Видин е популяризиране на морската идея в града, каза флотилен адмирал професор доктор на военните науки Боян Медникаров, началник на Висшето военноморско училище. Посещението на ръководството на Висшето военноморско училище е по покана на община Видин.


18 лица започват работа в новия социален център в Кула. На редовно заседание на Общинския съвет в Кула, общинските съветници гласуваха с пълно мнозинство старта на новата социална услуга в град Кула- ЦНСТ (Резидентна грижа за пълнолетни лица с психични разстройства), която ще функционира от 1 ноември.


Областно пътно управление – Враца стартира обществена поръчка за изработване на технически проекти за основния ремонт на близо 137 км от републиканската пътна мрежа в областта. По отсечките преминава тежкотоварният трафик по направленията за Дунав мост 2, ферибота Оряхово – Бекет и пристанищата Лом, Козлодуй и Оряхово, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".


Стартира приемът на проектни предложения по подмярката "Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от Програмата за развитие на селските райони. Подпомагането се предоставя за максимум 5 години само при представен бизнес план. Приоритет ще се дава на кандидати с образование в областта на селското стопанство, като повече точки ще получават проекти, които осигуряват устойчиво развитие на земеделското стопанство, изпълняват се в чувствителни сектори, залагат на биологично производство, използват цифрови технологии и създават работни места, напомнят от Министерството на земеделието.


Центърът за административно обслужване при Община Мездра стана на 20 години. Проектът за изграждане на Общински център за услуги и информация на гражданите е реализиран от Община Мездра през 2002 г.


100 таблета за 10 училища от Монтана и селата в общината дари IT компания. Дарението е осигурено със съдействието на кмета Златко Живков.


46-тото издание на Краеведските четения се проведе днес в Монтата. 12 са докладите, обхващащи периода от Освобождението до наши дни, представени във форума. Четенията се организират два пъти в годината - през май, посветени на Деня на светите братя Кирил и Методий, а днешното четене е по повод 1 ноември деня на народните будители. Научен ръководител е директорът на РИМ Монтана доцент д-р Ваня Иванова.  


130 години от създаването на 6-та пехотна Бдинска дивизия беше отбелязана  на тържествена церемония днес във Враца. Кметът на Враца Калин Каменов и командирът на военното формирование в града – подп. Симеон Гаджев откриха паметен знак на дивизията в парка на ДНА.


Среща, посветена на просветители, учители, духовници и творци от Долна Кремена се проведе в НЧ "Просвета 1897" в селото. Поводът е Деня на народните будители. Мариана Йорданова разказа за хората, оставили диря в живота на селото.  


В навечерието на Деня на народните будители третокласници от ИОУ "Св. Св. Кирил и Методий" град Мездра имаха урок посветен на 260 години от написването на "История славянобългарска".


С различни инициативи Лесотехническата гимназия в Берковица се включи в седмица, посветена на Деня на народните будители. Началото бе поставено на 24 октомври- рождения ден на Йордан Радичков. Последваха посещения на културни институции, срещи с писатели и журналисти, четения. 



Детска вокална група "Шоколадче" от Лом продължава записите на втория компакт диск от проекта "Маргаритка".


Излезе от печат новият брой на Алманаха за литература, изкуство и култура "Огоста - 2022". Създаден по инициатива на Дружеството на писателите и подкрепен от Община Монтана, Алманахът вече 10 години събира мъдростта на Северозапада. Официалната премиера на Алманах "Огоста-2022" ще се състои на 1 ноември от 11:00 часа в Художествена галерия "Кирил Петров“ в Монтана. На събитието ще бъдат показани и обсъдени и предишните му два броя, чийто премиери не се състояха поради ограниченията заради пандемията.


Община Видин ще отбележи Деня на народните Будители. В 10:45 ч. от площад "Бдинци” ще премине празнично шествие до паметника на Софроний Врачански. Празникът ще бъде отбелязан в 11:00 ч. с поднасяне на венци и цветя.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започва Седмица на отворените врати във видинската библиотека

Седмица на отворените врати ще се проведе от 13-и до 18 май в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин . По този начин културната институция ще отбележи Националната библиотечна седмица, каза директорът Десислава Иванова .  "Тази година седмицата е под наслов "Библиотеките - по-нужни от всякога" и призовава хората да се доверят..

обновено на 13.05.24 в 10:06

Десетки домове са без ток в "атомната" столица Козлодуй от снощи

Десетки домакинства в Козлодуй са без ток от вчера вечерта. Електрозахранването е прекъснато в северната част на града около ул. "Ломска". Според сайта на електроразпределителното дружество се очаква да бъде възстановено тази сутрин.

публикувано на 13.05.24 в 09:00

Днес е Денят на данъчната свобода за 2024 година

13 май е Денят на данъчната свобода за 2024 година, съобщават от Института за пазарна икономика. 134 дни са били необходими на работещите българи, за да се издължат на държавната хазна, според икономистите. Видинчани са скептични относно данъчната ни свобода, показа анкета на радио Видин: "Това не е нормално, според мен данъците ни са високи...

публикувано на 13.05.24 в 08:56

Директорът на ППМГ Враца получи националната награда "Св. Иван Рилски"

Петима директори на училища от цялата страна получиха наградата "Св. Иван Рилски" на Министерството на образованието и науката на официална церемония в Рилския манастир. Наградата се връчва от 2006 година като признание за постигнатите високи резултати в професионалната дейност на ръководители на образователни институции.  Сред отличените е и Татяна..

публикувано на 12.05.24 в 15:53

В мездренско село откриха детски кът

В мездренското село Крета откриха първият по рода си детски кът, създаден в кметство на територията на община Мездра. Домакините от кметството са убедени, че това място ще бъде дом за усмивки, учене и приключения за децата всеки ден. Детският кът построен изцяло със средства от дарители и със съдействието на Община Мездра. Нека всеки ден този..

публикувано на 12.05.24 в 12:00

Ремонтират отсечката между Крета и Ребърково

Започна ремонтът на отсечката между мездренските села Крета и Ребърково, съобщиха от общинската управа. Рехабилитацията на трасето ще продължи няколко дни. От фирмата-изпълнител приканиха шофьорите да не преминават по този път, за да не се пречат на работата. Земният път, който не е в списъка с пътищата в България, се използва за основен обход от леки..

публикувано на 12.05.24 в 10:30

Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза храмовия си празник

С голямо тържество Клисурския манастир „Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза храмовия си празник. Във вчерашния ден бе открит официално храма след реставрация на иконите в него. Година и половина продължи реставрация на храма на Клисурския манастир с половин милион лева европейски средства. Това стана 87 години след изографисването му. Видинският..

публикувано на 12.05.24 в 08:59