Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преклонихме се пред делото на будителите

18
Празникът във Видин
Снимка: Красимир Каменов


Ученици от видински училища, духовници и представители на местната власт поднесоха венци и цветя пред паметника на свети Софроний Врачански във Видин по повод Деня на народните будители, 1 ноември. Празникът започна с шествие от площад "Бдинци" в града. Преклонението към делото на народните будители ни събра тук в този ден, с тези думи започна словото си Видинският митрополит Даниил:


"Празника на народните будители е уникален празник, с който нашата държава и нашият народ почита всички онези светли личности, които са допринесли за формиране на националното ни самосъзнание, народността ни, държавата ни и националното самосъзнание."

Ученици коментираха на какво ни учат будителите:

Видин, Снимка: Красимир Каменов"Учат ни, че народното е свято. Да бъдем себе си и да бъдем българи...Те ни учат на това да не забравяме историята си...Трябва да помним своята история и да не забравяме кои сме...".


За празничното настроение допринесе участието и на Градския духов оркестър.  


Бивши педагози от Монтана поднесоха цветя пред паметника на Васил Левски по повод Деня на народните будители. 


"Традиционно на 1 ноември общински комитет "Васил Левски" и сдружение "Будители народни" почитаме този незабравим празник", каза председателят на комитета Траяна Ценова:


Монтана, Снимка: Любо Андреев"Празникът на народните будители е честван най-напред в Пловдив през 1909 година."


По повод деня поздрав отправи Венета Иванова, председател на "Будители народни":


"Този празник бележи историята на България."


Цветя пред паметника на Васил Левски поднесоха и невръстни деца и родителите им. Тригодишната Ема и майка ѝ Милена бяха сред тях.


"Лошото е, че за разлика от другите празници, този се почита много по-малко от деца, а е хубаво да ги учим точно на тези български празници", посочи жената.


По случай Деня на народните будители учениците и учителите от Основно училище "Васил Левски" във видинското село Бойница организираха различни инициативи в чест на празника. Подготовката за него започна с изработката на тематични табла, с които беше украсена стая в чест на будителите.


Село Бойница, Снимка: Наско Цанов"Учениците припомниха имената на най-изявените будители, оставили следа в културната история на България, а най-малкият ученик- Цецко от 1 клас изрецитира цяло стихотворение. Децата от 2 клас изпяха песента "Аз съм българче", по стихотворението на Иван Вазов. Останалите наши възпитаници бяха приготвили рецитал. И на празник, като на празник, облякохме новите униформи, тениски със значки с патрона на училището ни", съобщи Наташа Петрова, директор ОУ "Васил Левски" в с. Бойница.


Ново село, Снимка:Светла БондоваПред паметника на родните просвещенци бе отбелязан Деня на будителите във видинското село Ново селоВърху паметната плоча са изрисувани ликовете и изписани имената на трима новоселяни, дали своя принос за развитието на българската култура– арх. Илия Попов, диригентът Софрони Ангелоев и езиковедът Максим Младенов. По инициатива на Народно читалище "Земеделец-1874" и с помощта на училищните медиатори именно там бе изнесена литературно-музикалната програма, посветена на будителите. Празникът започна с озвучаване на площада още в 9.00 часа. В 10.00 ч. медиаторите откриха тържеството с патетични слова за българските будители. Поднесени бяха венци пред паметника. Прозвучаха стихове от нашите възрожденци; детски песни за четмото и писмото, запазили българския дух и народност; извиха се народни хора. Участници в програмата бяха деца от селото и възпитаници на Центъра за настаняване от семеен тип, които не бяха заминали при близките си в този неучебен ден. Празникът беше уважен от Иво Вергилов – председател на Общинския съвет в Ново село.

От 19 ч. тази вечер в село Флорентин на открито ще бъде показан спектакълът "България на длан", посветен на Деня на будителите. Народно читалище "Пробуда" кани своите съселяни и желаещите от общината в този късен час заради светлинните ефекти, които съпровождат шоуто. 

Концерт на децата от Детската градина в Кула, Снимка: Наско Цанов

С множество инициативи отбелязаха 1 ноември в Кула. По повод празника бяха организирани поредица от мероприятия с учениците от СУ "Васил Левски" в града. Проявите започнаха още преди седмица, когато се даде началото на Националната кампания за отбелязване 300 години от рождението на Паисий Хилендарски. Под ръководството на директора Диана Йончева учениците от девети клас направиха верижен прочит на "История славянобългарска".

По повод празника учениците от шести клас, с класен ръководител Надка Ванкова, Лина, Нелина ,Паолина, Василена, Никола и Николас запознаха второкласниците с живота и делото на народните будители. Изнесени бяха няколко образователни и информационни лекции.

"Направихме интерактивна книжка с подвижни елементи и третокласниците по забавен начин научиха някои от народните будители. Докато играят, си задават въпроси и търсят с кои дела са известни Паисий, Софроний Врачански, Левски, Ботев, Васил Априлов, Петър Берон. Разпознават и лицата им, поставят ги в подходящото "джобче".

Сега е модерно да се нарича "лапбук", но всъщност си е малка книжка. Стремя се да учат чрез правене, така е по-трайно и се надявам да ги е докоснало и да им харесва", каза Галя Ценкова класен ръководител 3 клас.

С малък концерти рецитал самодейците от Народно читалище "Просвета-1882" също отбелязваха 1 ноември. Най-малките възпитаници на Детска градина "Звънче" с вълнение и гордост рецитираха стихове, посветени на будителите. Участваха съставите на читалището: "Кулчене" и "Кулченче", с ръководител Димитър Карчев и Народен хор "Кулчанки", с ръководител Владислав Перов. 



По публикацията работи: Полина Тодорова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 18 април 2024 година

Рисунки на природни забележителности ще красят електрическите табла в Ружинци. Идеята е на кмета на общината Александър Александров, а рисунките са дело на художничката Лилия Захаринова. Безработните  в общините Враца и Криводол са намалели с 35 през март и по данни на бюрото по труда в града под Околчица вече са 1 804-ма. Отчетените стойности..

публикувано на 18.04.24 в 18:05

Административният съд отложи делото по казуса с кмета на Вълчедръм

Административен съд - Монтана не даде ход на делото срещу отказа на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм да прекрати предсрочно правомощията на кмета на общината, заради конфликт на интереси. На свое заседание, на 6 април, Общинската избирателна комисия във Вълчедръм отказа да прекрати предсрочно правата на кмета Иван Барзин,..

публикувано на 18.04.24 в 16:51

Рисунки украсиха електрически табла в Ружинци

Рисунки на природни забележителности ще красят електрическите табла в Ружинци . Идеята е на кмета на общината Александър Александров , а рисунките са дело на художничката Лилия Захаринова. "Идеята е лично моя, след като видях през последните една-две години в Белоградчик на много места се появиха прекрасни пейзажи и рисувани животни. И затова ми..

публикувано на 18.04.24 в 16:40

Среща за цифровите технологии се проведе във видински пенсионерски клуб

Възрастни хора от Видин научиха повече за цифровите технологии и как те могат да опростят нашето ежедневие. Това беше темата на информационно събитие, което Регионалният информационен център "Европа Директно" организира в пенсионерския клуб "Белият Дунав" . Целта на срещата е членовете на пенсинерския клуб да имат възможност да изкажат мнението си..

публикувано на 18.04.24 в 15:06

Ученици от Зверино отново помагат в Черепишкия манастир

Продължава мисията „Направи добро, предай нататък“ на учениците о т СУ „ Св. Климент Охридски“ в мездренското село Зверино . Те са доброволци към клуб „БМЧК и приятели на Искърското дефиле”.  Заедно с техния ръководител Петя Илиева и игумена на манастира архимандрит Йоаникий, учениците отново почистиха и освежиха двора на Черепишкия манастира..

публикувано на 18.04.24 в 14:43

"Нощ в библиотеката" ще се състои във Враца

За осма година в Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца ще се проведе инициативата "Нощ в библиотеката" . Това ще се случи в Световния ден на книгата и авторското право - 23 април, когато вратите на културната институция ще останат отворени и след 18:00 часа. Откриването на инициативата ще бъде в 18:30 часа със спектакъл на Театрална група..

публикувано на 18.04.24 в 14:32

2 май ще бъде неучебен и в Монтана

Кметът на Монтана Златко Живков ще обяви 2 май за неучебен ден . Заповедта се подготвя и ще бъде подписана утре, съобщи Живков, който участва днес в 160-тото редовно заседание на Комитета на регионите в Брюксел. По силата на Закона за предучилищно и училищно образование кметовете могат да обявят за неучебни до три дни в годината...

публикувано на 18.04.24 в 11:33