Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Буковец кани на събор

Автор:
Снимка: НЧ ,, Просвета-1925" с. Буковец

Видинското село Буковец ще отбележи традиционния си събор утре, 5 ноември. След двегодишна пауза заради ковид пандемията сега организаторите предвиждат пищна програма, с много танцови и певчески състави. Над 220 души ще вземат участие в програмата. Специални гости са Ансамбълът за народни песни и танци "Дунав" и Градският духов оркестър във Видин. 

Хората тук обичат да се веселят, винаги на събора ни е имало духова музика и оркестър, събират се изключително много хора, а това, което правим сега като организация и участие на толкова много читалища се прави за първи път, каза Вероника Атанасова от местното читалище:

"2020-та, април месец, трябваше да правим 95 години на читалището и пак правихме такава организация с читалища, Ансамбъла, но дойде пандемията и не можахме да го осъществим. Затова сега, тази година - след две години - искаме съборът да е малко по-пищен, с много участници - танцови, певчески групи от читалища в област Видин, Ансамбъла, духовата музика и оркестър "Хармония". Програмата ни е много пълна... Подготовката тече, още много преди събота, повече от месец вече се подготвяме. Първо започваме в събота сутринта с украсата на центъра. Ще си направим един битов кът - хората ще могат да се снимат на него, надявам се да има много хора. Участниците са много - около 220 участници".

Съборът на селото е последен за годината. Всички села вече са почели своите празници и сега Буковец става събирателна точка за тях. Място, където могат да се срещнат и да се повеселят всички от Видинска област, каза кметът на населеното място Венцислав Кирилов:

"Както знаете, съборите още от миналото са се организирали по населените места с главната цел да се видят роднини и близки, които са от далечни места, а също така и да си направят весело и да отчетат своята работа през цялата година. Нашият събор е последен и поради тази причина ние решихме да съберем от целия окръг, да спазим традицията и за това сме поканили и толкова хора - около 220 души от целия окръг... По тази причина реших да взема от бизнесмените от селото доброволни дарения и ще има безплатна скара за цялото население и гостите на селото, които ще присъстват на тържеството".

Един от участниците във фолклорната програма е Народно читалище "Развитие 1926" в село Антимово. Те ще се включат с Младежки танцов състав "Лудо-младо" и с Танцов състав "Шеулени". Какво ще представят на сцената в Буковец и как се подготвят, разказа секретарят на читалището Цеца Христова:

"С огромна радост посрещнахме поканата на колегите от село Буковец, за да участваме в техния събор... Предимно изпълняваме местни хора".

Попитахме и жители на селото какви са очакванията им и как се е празнувало през годините:

"Сега очакваме да е много добре, ще има концерт, аз не помня отдавна - не помня даже да е имало такъв събор. Надявам се да е хубаво и времето... Със сигурност тази година ще бъде най-хубавият събор, защото ще има най-различни мероприятия от различни села, танцови състави, музики. Много хора ще има, очакваме да бъде весело, приятно... Не знам какво са решили, ето площадът го направиха, щяло да има концерт. Даже преди имаше всяка неделя хоро, цялото село излизат на хоро в неделя... През годините беше много хубаво. Бяхме млади, беше събор, народ, музики, играене, пеене, веселби. Музики- духови из селото минаваха, свиреха на всяка врата - ние излизахме, черпехме ги с вино, с пари".

Празничната  програма ще бъде открита в 15:45 часа, а фолклорната част ще започне от 16:00 часа. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложбата "Яж" на Изабел Иванова от Видин - уверена крачка към успеха в изкуството

Днес се срещаме с Изабел Иванова - една млада видинчанка, която откакто се помни е в търсене на своя талант. Като малка се лута между различни спортове, посещавала е най-разнообразни курсове по пеене, свирене на китара и други, но все не намира себе си. Докато един ден разбира от своя приятелка за курсове по изобразително изкуство при Веселин..

публикувано на 23.05.24 в 17:00

Емилия Георгиева от Железна- за училището в Чипровци и професията на учителя

В навечерието на 24 май в "Думата имат старейшините" ви срещаме с учителката по история Емилия Георгиева от село Железна. Тя е завършила Великотърновския университет, работила е над 40 г. в чипровското училището, където от 1987-ма до 2005 г. е била и директор. По думите на Емилия Георгиева, макар да не е официално признато, учебното..

публикувано на 23.05.24 в 16:50

Журналисти от Радио ВИДИН ще участват в литературно четене по програма "Христо Ботев"

Журналистите  от Радио ВИДИН  Виктория Топалска и Красимир Каменов ще участват в литературното четене в предаването "Артефир" по програма "Христо Ботев" на БНР. Авторското четене ще се проведе в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май.  Представянето на..

публикувано на 23.05.24 в 15:50

Какви вреди нанасят преградите по реките

60% от реките, езерата и влажните зони в Европа не са в добро състояние , което се отразява пряко върху качеството на водата, както и върху популациите на животинските видове, обитаващи съответните екосистеми. Основна причина за това е огромният брой язовири, бентове и бариери. По данни на WWF Европа е континентът с най-много преградени реки и..

публикувано на 23.05.24 в 15:12

Екоинспекцията в Монтана обяви конкурс за рисунка за Европейския ден на "Натура 2000"

Регионална инспекция по околната среда и водите - Монтана, обяви конкурс за детска рисунка под наслов „Красотата на природата“. Поводът е   Европейския ден на „Натура 2000“, който се отбелязва на 21 май.   Целта е популяризиране на биологичното разнообразие в България, свързано с изграждането на Национална екологична мрежа НАТУРА 2000, включваща:..

публикувано на 23.05.24 в 15:01

Възможно ли е екологично и достъпно строителство

Строителството е една от индустриите с най-голям негативен ефект върху околната среда от гледна точка на материалите, които се използват, както и от гледна точка на начина, по който сградите функционират.  Възможно е строителство с екологични материали и в същото време да е достъпно за потребители, казва д-р Божидар Иванов- част от авторския..

публикувано на 23.05.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Тестове на сирените за предупреждение разтревожиха жители на Видин

Тестове на сирените (сигналите) за ранно предупреждение и оповестяване на населението внесоха смут в някои граждани на Видин. Според Десислава Василева те не са били публично оповестени и това е породило известни притеснения както в нея, така и в други жители на Видин, които изразяват своето възмущение под нейна публикация в социалните..

публикувано на 23.05.24 в 10:16