Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени ни подготвят за срещата с нови вируси

Снимка: БГНЕС

"Ловци на вируси" идентифицират новите потенциални причинители на заболявания при човека. Това са учени, чиято цел е да сме подготвени за срещата с вирусите, преди те да дойдат при нас, защото обикновено изоставаме, каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова. Тя поясни, че всяка година се откриват от 2 до 6 нови за човека вируси, които идват от животните:

"Разбира се, че вирусите се изменят, те са доста уязвими, в тях настъпват мутации. Има и други генетични събития, които могат да улеснят настъпването на изменения. Но да не забравяме това, че вирусите населяват планетата от милиони години, много по-рано от появата на човека, дори и на древните хора. Смята се, че има 1 600 000 вируса при бозайниците и птиците и някъде около 700 000 от тях могат да инфектират хората, но само 250 от тях са идентифицирани. Затова се говори за "ловци на вируси", също за програми за "ловци на вируси". Разбира се, "ловците на вируси" това са учените, които идентифицират новите вируси...Идеята на тези програми, както казват учените, е ние да отидем при вирусите и да се подготвим за тяхното идване, преди те да дойдат при нас, защото обикновено ние изоставаме в реакцията си, научаваме за новите вируси, когато вече са сред нас, разпространяват се и предизвикват заболявания..."

В последните 30 години години огнищата на зоонози доста се увеличават. Причината е, че така и не се научихме да живеем в хармония с природата, смята вирусологът проф. Радостина Александрова. По думите ѝ обезлесяването, сушата и наводненията са сред факторите, които могат да подпомогнат този процес:

"Такива събития, като обезлесяването например, могат да допринесат за появата на нови вируси и за идването им при нас, защото по този начин ние ограничаваме местообитанията на животните, влизаме в тяхното лично пространство, а животните, когато се борят да оцелеят, имат доста по-различно поведение от това, което имат обикновено. Въпреки че 1/3 от сушата е покрита от гори, всъщност ние много поголовно ги изсичаме. За мен беше ужасяващо да прочета, че всяка минута изчезват гори с размерите на около 35 футболни игрища..."

Проф. Александрова обясни и какво може да се направи, за да се предотврати прескачането на вируси от животните към хората. 

"Първо да кажем, че много трудно става прескачането на междувидовата бариера. Вирусите, за да могат да влязат в дадена клетка и да я инфектират, те първо трябва да намерят "входната врата", т. нар. рецептор. Не само рецептори, но и други молекули помагат. Освен това не е достатъчно просто вирусът да влезе в клетка, а трябва да може да се размножава в нея достатъчно ефективно, а това много често по една или друга причина не може да се случи. Спирането на изсичането на горите или поне ограничаването на изсичането на горите. Една от най-горещите точки в момента това са тропическите гори на Амазонка, където също тече сериозно изсичане. Освен това трябва да се наблюдава здравето на хората в такива горещи точки. Освен това да се включи екологията в решаването на проблемите, свързани с общественото здраве... Както виждате, ние не можем да разделим хората от животните и от условията, в които живеем, просто не бива да забравяме, че не сме сами на Вселената, че освен нас живеят и много други живи същества. Трябва да се съобразяваме с тях, трябва да ги уважаваме. Това е начинът да съхраним здравето на цялата планета. Няма как, който и да е от нас да спаси себе си, ако не се спасим всички заедно."

Чуйте повече в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45