Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналист представя "Ломски калейдоскоп"

Снимка: Светослав Цветанов

"Ломски калейдоскоп" ще представи на среща с жители на Лом доайенът на русенската журналистика Александър Недков. Роден и израснал в Лом, повече от 50 години журналистът живее и работи в Русе. Казва, че чувства еднаква принадлежност и към двата града. В Лом обикновено го връщат неговите близки, а сега и поканата на Народно читалище "Постоянство" да представи пред жители на града своя "Ломски калейдоскоп" - съхранена памет за хора от миналото и настоящето, прибавящи пъстри цветове в бъдещето. 

"Калейдоскоп предполага доста неща... Идеята ми беше прякори и прозвища, с колкото е възможно по-нетрадиционно звучене, характерно за родния край. В хода на работата ми ми хрумна този калейдоскоп вече да се получи, да не са само прякорите, колкото и цветни да са. Постарах се да обърна внимание на редки, дори екзотични имена, на смисъла вложен в тях изначално. Разширих обхвата с традиционните имена, чийто смисъл малко познаваме. Като се усетих колко ми става ломско в Русе, където живея повече от 50 години, включих имената на видни ломчани с национален статут, стари занаятчии, търговци, спортисти и т.н. Разбира се, не се разминах със знаковите особняци, чешитите на града."


Според думите на Александър Недков прякорите носят своята духовност, дори и когато носят осанка на присмех.


"Те говорят за една будност на духа и затова се съсредоточих върху тях, т.е. не приемам прякорите, за прозвищата, да не говорим, като нещо обидно и на основа на тях да класифицирам хората. Просто това са типични особености и проява на български дух."

 

Александър Недков все още не знае дали проектът "Ломски калейдоскоп" ще се превърне в книга:


"Не знам дали ще се превърне в книга, дали ще ми стигнат възможностите, пък съм и далечко от Лом, но във всеки случай с това название "проект" аз предвиждам един отворен финал и след тази разработка, която предоставих на читалище "Постоянство-1856" в Лом ще бъде доразвивана, допълвана и се блазня от мисълта, че това ще продължи още време. А инак, библиотеката в читалището в Лом е приела на съхранение проекта."


А какъв е прякорът на Александър Недков, който се чувства хем ломчанин, хем русенец, и каква е неговата история ще стане ясно утре, 10 ноември, когато журналистът ще представи официално своя "Ломски калейдоскоп". Срещата е от 17:30 часа в камерната зала на читалище "Постоянство" в Лом. 

  

По публикацията работи: Соня Валериева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

С доброволен труд ремонтираха покрива на църквата в село Делейна

С дарения и доброволен труд ремонтират църквата "Св. Георги Победоносец" в село Делейна. Дарителската кампания за ремонт на покрива бе обявена в края на февруари от ентусиасти и съмишленици от селото, които са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Голяма част от необходимите средства бяха събрани за около два месеца, в края..

публикувано на 03.07.24 в 15:59

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Видински аптеки се включват в националния протест на фармацевтите

Възможно е видински аптеки да спрат работа в знак на протест срещу проекта за промени в Наредба 4, публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има опасност да се стигне и до затваряне на аптеки. Това обясни председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Видин Николай Тодоров. По думите..

публикувано на 03.07.24 в 14:31

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00