Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да бъдем добри самаряни!

Осма неделя след Неделя подир Въздвижение, която отбелязваме днес, Бог ни открива, че милосърдието, грижата за нашия ближен трябва да бъде неизменна част от нашия духовен и социален живот. В притчата за добрия самарянин Господ Иисус Христос ни открива смисъла на духовния живот и произхождащите от това дела като момент, който е гарант за истинско служение на Бог.

Ето и какво гласи тази притча:

Един човек пътувал от Иерусалим за Иерихон и налетял на разбойници. Те го съблекли, наранили, ограбили и го оставили полумъртъв на каменистия път. Този беден човечец стенел, раните го болели, силите го напускали, а нямало наоколо никой, който да му помогне. И ето, че по същия път се задал един еврейски свещеник. Страдалецът дочул неговите стъпки. И, може би, се е оживил от мигновена надежда за помощ. Но, напразно! Усърдният ревнител на буквата на Закона се оказал хладен по сърце. Той видял умиращия и отминал.

Едва отминал, ето че по пътя се задал един левит. Левитите са нисши служители при храма. Какво е било и неговото отношение, братя и сестри, към изпадналия в ръцете на разбойниците? 

Докато свещеникът само "видял" и "отминал", левитът "се приближил", "погледнал" и също "отминал".

Най-сетне минал и трети пътник! Съдейки по външността му, не е било трудно да се разбере, че той бил от омразната за иудеите Самария. Но как обаче се отнесъл той към ранения пътник? Самарянинът дошъл до него, видял го и се смилил. След това привързал раните му, откарал го на добичето си до страноприемницата и се погрижил за него. А на другия ден, като си заминавал, извадил два динария, дал ги на съдържателя и му рекъл: "Погрижи се за него; и, ако потрошиш нещо повече, на връщане аз ще ти заплатя" (Лука 10:35).

Спасителят завършил притчата и запитал законника: "И тъй, кой от тези трима ти се вижда да е бил ближен на изпадналия в ръцете на разбойниците?" (Лука10:36). Законникът отговорил: "Оня , който му стори милост" (Лука 10:37). Тогава Богочовекът му казал: "Иди и ти прави също така" (Лука10:37). 

Братя и сестри,

милостив самарянин може да бъде всеки един човек. Между нас има много болни, бедни, нещастни и нуждаещи се. Но всеки от нас може също да се окаже и в числото на свещеника и левита, на които сърцата им са били твърди като камък. Това зависи от нашето духовно - нравствено състояние, но трябва да знаем, че съдът ще бъде безмилостен за оногова, който не е показал милост. Милостта бива похвалявана на съда, се казва в посланието на Св.ап.Иаков (2:13).

След като завършил притчата Си, Спасителят запитал законника кой от тримата- свещеникът, левитът или самарянинът, му се вижда ближен на попадналия в ръцете на разбойниците. Законникът отговорил, че това е самарянинът, и това бил правилният отговор, след което Господ му казал: "Иди и ти прави също така" (Лука 10:37), тоест - и ти проявявай милост, бъди милостив и на дело!

Господ казва тези думи и на всеки един от нас. Бъди милостив към ближния и врага си! Нахрани гладния и напои жадния! Прибери странника и облечи голия! Посети болния и затворника! (Мат. 25:35-36). Обърни грешника от лъжливия му път! (Иак. 5:19-20). Не дължи никому нищо, освен взаимна любов! (Римл. 13:8).

Нека се обърнем към Нашият Господ Иисус Христос с думите:

Господи, бъди Милосърден Самарянин за падналите ни и изпонаранени души! Насочи стъпките ни от долния Йерихон към горния Йерусалим и ще ходим свободно, защото търсихме Твоите заповеди (Пс. 118:45). Амин.

В рубриката "Съвременна Библия" – холивудският актьор Матю Пери се помолил като тийнейджър: "Боже, може да правиш каквото искаш с мен, но просто ме направи известен!" Бог чул молитвата му. После Матю се саморазрушил. Бог чува човешки молитви, но дали човек чува Бога, е друго нещо. Да се молиш на Бога е чудесно, но молитвата би могла да прерасне във взаимоотношение. Матю Пери е човекът, който прави първото без да се нуждае от второто. Бог търси второто, като ни е дал право на първото. Имаш право на молитва, но продължи напред към взаимоотношението.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00