Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолози проучват трасето Мездра-Ботевград

6
Снимка: Община Мездра

Екип от археолози извършва спасителни археологически проучвания по трасето на скоростния път Мездра-Ботевград, който се изгражда в момента. Единият от обектите е в землището на село Дърманци, а другият - в землището на село Лютидол в община Мездра. Разкопките, в които участват археолози от Враца, Плевен, Монтана и Видин, се финансират от Агенция „Пътна инфраструктура”.


Ръководител на теренното проучване на обект №4 в землището на с. Дърманци е археологът Георги Ганецовски, директор на Регионален исторически музей (РИМ) - Враца, който разказва за проучванията:


"Подчертавам, че ние сме в началото на разкопките. Имаме общо три месеца и половина за работа... Като за начало, открили сме вкопани огнища, свързани с конкретен обред, на огнена основа и имаме няколко находки от Средновековието... Тази година ще работим до началото на декември и ще продължим пролетта... Тракийските обредни ями съдържат интересни каменни артефакти, които са разрязани през средата. Тепърва ще търсим обяснение защо е така...  Но това,  което ни впечатли, е една находка от Средновековието - бронзов пръстен с изображение на орел в хералдическа поза, то е от 12-13 век и маркира наличието на един по-късен пласт от този период."

Върху площ от над 20 000 кв. м археолозите проучват структури от Ранната желязна епоха (началото на I хил. пр. Хр.), от Късно тракийския период и българското Средновековие. Извършва се геофизично заснемане на обекта, както и тримерно документиране и фотограметрия на всички открити археологически материали.


Спасително археологическо проучване се извършва и на обект № 5 по трасето на скоростния път Мездра - Ботевград в землището на с. Лютидол. То се осъществява от екип с ръководител Александра Петрова, уредник в отдел „Археология“ на РИМ - Враца. В рамките на площта за проучване до момента са установени структури и материали от две епохи - преходен период от Енеолита към Бронзовата епоха и Късната античност.


Спасителните археологически проучвания на двата обекта, които имат за цел опазване на културно-историческото наследство, започнаха през октомври и ще продължат до началото на декември. Те са продължение на идентични проучвания на три археологически обекта по трасето на същия инфраструктурен проект, които бяха извършени през миналата година отново в землищата на селата Дърманци и Лютидол. Разкопките ще бъдат подновени напролет.


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Госпожа Лилия Асенова и Директор Красимира Виденова от ДГ

Професията детски учител - любов и призвание

Децата са фундаментът на обществото, затова е много важно тяхното възпитание и обучение още от ранна детска възраст. Професията детски учител  не е просто работа, тя е призвание и съдба. Професия, за която е нужно много енергия, безгранично търпение и обич. Обич, сходна с майчината. Как е избрала тази отговорна професия и как минава един работен ден за..

публикувано на 20.05.24 в 14:54

Днес е Световен ден на пчелите

На 20 май светът отбелязва Международния ден на пчелите.  Денят се отбелязва от 2018 г. по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите с подкрепата на правителството на Словения, одобрен с резолюция на Общото събрание на ООН от 20 декември 2017 г. Целта е да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по..

публикувано на 20.05.24 в 09:16

"Музикална зона": Шер- 10 от 10 по холивудски

  Тя е една от най-обичаните певици и актриси на всички времена. Тя е музикална и модна икона. С една дума – Шер.  Днес става на 78 и е все така ослепителна. Но годините за нея нямат никакво значение. Певицата, чието име е известно на няколко поколения, е една от най-прочутите американски звезди. Тя придобива своята популярност през 1965 година в дуото..

публикувано на 20.05.24 в 09:00

"Неделник" от 19 май 2024 година

Вкусните работи са си вкусни работи. Добрите приятели са си добри приятели. Почерпете се с череши и слушайте „Неделник“. Започваме с една ЖП история. Началото на месеца се оказа драматично за пътуването с влак в Северна България, защото от седми май започна модернизация на коловозите или т.нар. с железничарския термин "коловозно..

публикувано на 19.05.24 в 13:45

Равноапостолните жени – мироносици

Третата неделя след Пасха - на светите мироносици , която отбелязваме днес, Църквата възпоменава великата вяра на жените, наречени Мироносици, тяхното безстрашие и възнаграждаването им първи да чуят вестта за Възкресението на Иисус Христос. "В Христа Иисуса жените са равни на мъжете. През Първата световна война, когато мъжете бяха..

публикувано на 19.05.24 в 08:00

Обелязваме Деня на българския спорт

Днес на 17 май отбелязваме Деня на българския спорт и професионален празник на работещите в сферата на спорта. Денят е обявен с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 г. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите..

публикувано на 17.05.24 в 17:06

Ново училище отваря врати във Видин наесен

Откриването му е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация "Частно начално училище Митрополит Неофит Видински". Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства  за въплъщаването в живота на децата и учениците на  непреходни християнски добродетели,..

обновено на 17.05.24 в 16:15