Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 ноември 2022 година

Снимка: Недка Лилкова

За православните християни от днес, 15 ноември, започва Рождественският постВ църковната традиция е установен в чест на предстоящия голям празник, посветен на раждането на Спасителя на света - Иисус Христос. Предстоят дни на въздържание не само от храна от животински произход, но и от зли дела и помисли. За вярващите, това е период на самонаблюдение и борба със самите себе си.


Министерството на здравеопазването отрича да има задържане на лекарства по складовете на едро. Не това е причината за недостиг на определени медикаменти, заяви министър Асен Меджидиев. Според него причините са комплексни. По информация на Министерството на здравеопазването към момента у нас липсват 9 лекарства, а при други 82 има недостиг в аптечната мрежа. Предстои въвеждане на машинно четим код върху опаковките на лекарствата по лекарско предписание, който ще дава възможност за проследяване на количествата и цените им у нас.

Няма да има домакинства, които да посрещнат зимата без дърва за огрев. Това увери служебният министър на земеделието Явор Гечев. По данни на Министерството към момента държавата е удовлетворила 90% от заявените от хората количества дърва. Това обаче представлява 130% от миналогодишните доставки, което се дължи на презапасяване. Ако миналата година държавата е добила и доставила до населението 900 хиляди кубика дървесина, тази година количеството е 1 милион и 500 хиляди кубика, казаха директорите на Държавните горски предприятия. В някои региони количеството заявена дървесина е близо два пъти повече от миналогодишната. Въпреки това до месец дърва ще получат всички заявили. В общините, където все още има дефицит, ще се осигурят по 5, вместо допустимите 10 кубика на домакинство, за да не останат хора на студено, като по-късно ще им се доставят и останалите количества.

Приходи от осигуровки в размер на 8,1 милиарда лева и разходи от 14,5 милиарда лева отчита към края на месец октомври Националният осигурителен институт. С 1,3 милиард лева са по-високи разходите към 31 октомври тази година спрямо същия период на миналата. В разходната част на бюджета на държавното обществено осигуряване най-голямото перо са пенсиите - 12,5 милиарда лева, спрямо същия период на миналата година ръстът е от 1,6 милиарда или 15 на сто повече.

56% от българите искат да се състави редовно правителство, дори и с цената на компромиси. Това показва най-новото социологическо проучване на Агенция "Галъп". Ако изборите бяха сега, по-скоро нямаше да има съществена разлика с резултатите от отминалите наскоро избори, коментира политологът от Агенцията Яница Петкова. 

Завърши ремонтът на два критични участъка от републиканската пътна мрежа в община Монтана. Първият е между селата Горна Вереница и Смоляновци на международен път Е79, който се използва от тежкотоварните автомобили. 


Фирма от Монтана е спечелила обществената поръчка за зимното поддържане в община Вършец. Проверена е готовността ѝ за наличие на пясък, сол и за готовност на машините. 


От днес всички автомобили задължително трябва да са оборудвани с гуми, подходящи за зимни условия. Полицията ще глобява неподготвените за зимата шофьори с между 50 и 200 лева в зависимост от степента на техническата неизправност. През зимния сезон гумите трябва да са с грайфер не по-малък от 4 мм., напомнят от МВР. В противен случай се налага санкция от 50 лева и се отнемат 6 точки.  50 лева е глобата за шофиране без включени светлини. Пътните полицаи ще следят и дали работят всички диоди в стоповете и мигачите на колите. Санкциите там варират от 20 до 200 лева според това дали нарушението е констатирано през деня, или в тъмната част на денонощието. От МВР припомнят на шофьорите да проверят и чистачките на колите си. Тези правила са валидни за традиционната акция „Зима" и ще важат до 1 март догодина.


С цел опазване здравето на децата и осигуряване на по-добра среда за тяхното развлечение, започна обновяване на четири детски площадки в Мездра, съобщават от общинската администрация. При комплексна проверка, извършена от специалисти от общинска техническата служба, е установено, че тези обекти са в най-лошо състояние.


Министерството на културата обяви конкурс за директор на Драматично-куклен театър - Враца. Процедурата по приемане на документи беше отворена в петък, на 11 ноември. Кандидатите могат да подават документите си до 13 декември, включително.


Традиционно силен археологически летен сезон за Регионалния исторически музей (РИМ) във Враца. През това лято разкопки са се провеждали на Градище край прохода Вратцата и край Оходен. 


Още класни стаи за обучение по наука, технологии, инженерство и математика, т.нар. СТЕМ (STEM) обучение, ще има по Плана за възстановяване. Част от училищата ще могат да получат и до 600 000 лева. Само 300 от близо 2400 училища в страната имат изградени СТЕМ класни стаи. Новите планове предвиждат помощ при отпускането на средствата. Повече ще получават учебните заведения, които започват от нулата, а таванът е определен спрямо броя ученици. Така финансирането е от 50 хиляди до 600 000 лева. От 10 до 80 хиляди пък ще се вземат за изграждане на високотехнологични класни стаи, каза директорът на националния СТЕМ център Найден Шиваров. В страната вече се изгражда един национален и три регионални центъра. Там учители и деца - участници в олимпиади ще могат да се обучават. 


Симфониета - Враца посреща блестящи солисти от Виена в концерта "Космополити" на 17 ноември, четвъртък, съобщават от културния институт. Световната цигуларка Анне Нагл, концертмайстор на прочутата "Фолксопер Виена" ще изпълни В. А. Моцарт – Концерт за цигулка и оркестър № 3.



В най-голямото мездренско село Зверино извадиха от архива на читалището и вече излезе от печат книгата "Село Зверино (история, бит, етнография, фолклор)", чийто автор е Иван Цанев. Редактор на  книгата е писателят Цветко Стеев и се издава от Народно читалище "Факел- 1926" с. Зверино и от Инициативен комитет в състав: инж. Найден Христов, Цветко Стеев, Цветан Ценов- председател на НЧ "Факел-1926", Стилияна Стоянова- секретар-библиотекар, Дарина Цветкова- председател на Художествено-творчески клуб "Факел" и Катя Христова, със спомоществователството на Община Мездра.


Коледно-новогодишен базар организира община Мездра, съобщават от местната управа. През периода 12 декември - 31 декември 2022 г. всеки гражданин има възможност да предложи за продажба саморъчно изработени изделия, предмети и сувенири, както украшения и играчки в духа на Рождество Христово. Определените за целта места са колонадата пред сградата на Общинската администрация и централният градски площад "България". 

Коледен базар организира и Община Лом. Той ще се проведе на площад „Свобода“ до читалище „Постоянство“ в града. Базарът ще бъде официално открит на 1 декември, когато ще заблестят и светлините на коледната елха, и ще продължи до 31 декември 2022 г. Заявления за участие в базарите се подават в местните администрации.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

3D великденска украса ще изработват във видинската библиотека

Работилница за изработване на  3D  великденска украса започна във видинската библиотека. Инициативата е включена в програмата за отбелязване на великденските празници и се провежда всеки ден, каза Лидия Векова от отдел "Заемна за възрастни": "По случай предстоящите великденски празници сме обвили традиционни работилници. В периода от 22 до..

публикувано на 23.04.24 в 15:39

В Белоградчик ще предоставят безплатни дърва за огрев на приемни родители

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 20 точки. С ъветници приеха решение относно управление на имоти общинска собственост - отдаване под наем на имоти, приемане на решение относно предоставяне на имоти - полски пътища. В дневния ред бе включено и решение относно избор на одитор за независим одитен ангажимент..

публикувано на 23.04.24 в 15:37

Призови места за млади изпълнители от Враца

Възпитаници на детската школа по изкуствата към НЧ "Развитие 1869" Враца с отлично представяне в поредна престижна надпревара.  Възпитаниците от класа по пиано на Олга Младенова отново спечелиха призови места с изпълненията си в ХVІІІ Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти - Перник 2024 г.  10-годишната..

публикувано на 23.04.24 в 15:12

Първи случай на коклюш във Видинско

Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин. Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Цветанова и добави: "Боледуват и имунизирани. Въпреки че детето е имунизирано сравнително..

публикувано на 23.04.24 в 15:08

Районният съд във Видин е с нов председател

Съдия Милена Стоянова ще оглави Районния съд във Видин. Днес Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет проведе събеседване с нея и единодушно я избра за председател на съда. Милена Стоянова има близо 25 години юридически стаж, от които 17 години е съдия във видинския Районен съд. В своята концепция за развитие на съда тя посочва като основен приоритет..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Пръскат срещу плевели железопътната линия Брусарци – Лом

Наземно третиране срещу плевели по железопътната линия Брусарци – Лом ще се проведе на 24 април, уведомяват от Железопътна секция "Враца". То ще се извърши при подходящи метеорологични условия, а срещу плевелите ще се използва хербицид. Третирането ще започне рано сутринта и ще приключи до 10 часа. Пръскането ще се извърши с препарат НАСА ТАФ на..

публикувано на 23.04.24 в 13:00

Проверяват твърдения за насилие над 104-годишна пациентка във видинската болница

Назначиха проверка във връзка с излъчени от национални телевизии репортажи с твърдения за проявено насилие над 104-годишна пациентка във видинската болница.   От съобщение до медиите, става ясно, че извънредната проверка е назначена от изпълнителния директор на ИА "Медицински надзор“ Иванка Диневa и започва от днес- 23 април. Министърът на..

публикувано на 23.04.24 в 11:23