Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

С добродетели да се усъвършенстваме духовно

Девета неделя след Неделя подир Въздвижение, която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че нашата грижа не трябва да бъде да събираме богатства на земята, чрез които да живеем доволно и охолно, и далеч от Твореца, а преди всичко да се развиваме, да изграждаме себе си, да печелим, разбира се, но чрез всичко да обикваме небесното и вечното, т.е. да живеем с всичко така, щото то да ни носи близост и радост със и във Бога.

От както съществува света, мнозина са страдали и страдат от болезнена жажда за имоти и за големи богатства. Нерядко тази жажда достига огромни размери. Малцина за съжаление разбират и приемат истината, че земните блага са им потребни, за да се нахранят, облекат и да бъдат под покрив. Мнозина надценяват земното, като забравят смъртта и задгробната участ. Забравят евангелските думи: "Каква полза за човека, ако придобие цял свят, а повреди на душата си?" /Мат. 16:26/

Днешното свето Евангелие от свети евангелист Лука ни разказва за размишленията и мечтите на един богат човек, чиято реколта била много голяма и той се чудел какво да направи с нея.

Накрая решил да събори житниците си и да построи много по-големи, за да събере в тях всичко. След това казал на душата си: "Душо, имаш много блага, приготвени за много години: почивай, яж, пий, весели се!" И тук се проявила силата на Божията справедливост. Този безумец чул думите: "нощес ще ти поискат душата, а това що си приготвил, кому ще остане?"

Нека да се пазим от примките на седемте смъртни гряха. Да не се грижим какво да ядем и да пием. "Душата не струва ли повече от храната?" /Мат.6:25/. "Защото всичко това търсят езичниците…" /Мат. 6:31/ Нека работим усърдно върху душите си, да се обогатяваме с добродетели и да се усъвършенстваме духовно. В отвъдното ще занесем единствено богатството, което сме припечелили с пост, покаяние, молитви и сълзи. Само това богатство ще ни оправдае пред Твореца в деня на всеобщата разплата.

В рубриката "Съвременна Библия" – в света винаги се води битка за влияние. Никой не се бори да повлияе убежденията на слоновете. Никой не проповядва на лъвовете. Никой не се интересува какво мислят прилепите. Но човекът... умът на човека, сърцето на човека - това са територии за завладяване. Територии, в които трябва да бъде настанено влияние и упражнена власт. Кому даваш правото да влияе, управлява и нарежда убежденията ти? "На никого!" не е правилният отговор! 

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.


Вижте още

В „Музикална зона“ днес: Френски шансони, френски фасони…

  От града на изкуствата, от страната на любовта и виното, където модата и практиката да оставаш млад и очарователен, са издигнати в култ, идва днешната „Музикална зона“. А като се каже „Франция“, си представяме много неща. Едно обаче е сигурно: сещаме се за французойките ;) Те ще са обект на слухово и зрително възприятие в днешната „Музикална зона“,..

публикувано на 06.02.23 в 09:55

"Неделник" от 5 февруари 2023 година

Заповядайте снежният "Неделник" 447 брой . В него ще довършим разговора си с д-р Димитър Гюдуров , гл. ас. в Нов български университет за мащабното изследване “Българите и опиатите. Производство и търговия. 1879-1944” . Тръгваме и към Вълчедръм да се повеселим с "Вълчедръмска шарена трапеза" . След това в Кутово ще отбележим Йордановден и..

публикувано на 05.02.23 в 13:31

Да вземем поука от евангелския митар

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение  и ни напомня за това, че смирението въздига, а гордостта унизява. "В притчата за митаря и фарисея (Лука. 18:10-14) Господ Иисус Христос говори за двете крайности на човешкото сърце – едното - закостеняло от лицемерие, показност и горделивост, а..

публикувано на 05.02.23 в 08:00

Жасмина от Видин е победителка в конкурс на Британското посолство

Момиче от Видин е сред победителите в конкурса "Прокурор за един ден". Инициативата е на Кралската прокурорска служба и Британското посолство в София. Организира се в партньорство с Асоциацията на прокурорите в България,  Центъра за етнически диалог и толерантност "Амалипе" и младежката фондация "Арете". Конкурсът е за младежи от ромски..

публикувано на 03.02.23 в 17:45

"Беднякът милионер" - съвременна приказка за доброто

Роман Някога мечтали ли сте си да спечелите милион? Например в телевизионна игра на въпроси и отговори. Е, запознайте се с Рам Мохамад Томас – беден млад сервитьор, който току-що е спечелил един милиард индийски рупии в такова състезание и вече е в затвора. Официално е обвинен в измама, но неофициално още в самото начало на историята става..

публикувано на 03.02.23 в 17:15

Експерти: Държавата бяга от отговорност за безопасността на пътищата

Конкретни решения, които да сложат край на войната по пътищата , предлагат от Института за пътна безопасност . Като част от гражданската инициатива " Мисия безопасни пътища " експертите ще посетят редица градове, за да се срещнат с местни жители.  Целта е да бъде регистрирана и да бъде събрана достатъчно голяма обществена подкрепа, с която..

публикувано на 03.02.23 в 15:10

Нова инициатива предизвиква читателите във видинската библиотека

"Книга на сляпо" е най-новата инициатива на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин . В отдел "Заемна за възрастни" е подреден специален рафт с книги, опаковани в подаръчна хартия. Идеята на това нестандартно предложение е да се предизвикват читателите и да попаднат на книжна находка от жанр, който иначе не биха избрали..

публикувано на 03.02.23 в 10:00