Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава украсяването на Видин за празниците

Общински съветници са възмутени от украсяването на паметника на Бдинци

3
Снимка: Община Видин

Коледните лампички в централната алея на Крайдунавския парк (от Художествената галерия до Телеграфа) във Видин вече са поставени, съобщиха от Общината. Днес работници от строителната група при Общинското предприятие „Чистота, озеленяване и благоустройство“ продължиха с разполагането на коледните светлини, с обща дължина 1000 м, които ще преобразят площад „Бдинци“.


Освен на традиционните места – пространството пред Съдебната палата, района на Общинския пазар, капиите, бул. „Панония“, всички кръгови кръстовища в града, празнично ще бъде осветена и цялата ул. „Търговска“ (от музей „Конака“ до площад „Бдинци“). За пръв път ще има украса и на улиците „Широка“, „Цар Симеон Велики“, „Христо Ботев“ (в участъка от ул. „Широка“ до поликлиниката), „Акад. Стефан Младенов“ (в участъка от ул. „Цар Симеон Велики“ до ул. „Христо Ботев“).


Коледната елха на централния площад тази година ще бъде с още по-внушителни размери и по-богато украсена, съобщават още от Общината.


Коледните светлини ще бъдат запалени на специално тържество на 9 декември.


Междувременно общинският съветник Димитър Велков изпрати до медиите писмо, от името на общински съветници от "Справедливост за Видин" и членове на БСП Видин с настояване върху паметника на площад „Бдинци“ да не бъде поставяна новогодишна украса, която според тях осквернява паметта на загиналите във войните. Писмото е адресирано до областния управител на Видин, председателя на Общинския съвет, кмета, и общинските съветници. Ето и пълния текст на писмото:

"Уважаеми дами и господа,

За втора поредна година паметникът "Победен щурм", посветен на войните от 3-ти пехотен Бдински полк и на всички доброволци паднали по време на Балканската и Първата световна войни за националното обединение на България, се превръща в постамент за аранжиране на новогодишна украса с не особено естетичен вид в гр. Видин. Искаме да Ви напомним, че този паметник е символична костница за над 2430 български чеда /210 офицери, 172 подофицери и 2154 войници/ и е издигнат от признателните потомци в знак на скръбта и преклонението пред саможертвата им.

Подобно незачитане и оскверняване на един от най-съкровените символи на Видин и на завета на онези, които увековечиха техният подвиг и пролятата им кръв за Отечеството са недопустими и осъдителни.

Моля, предприемете необходимите действия за преустановяване на действията по поругаване на видинската светиня. Да съхраним покоя над душите на погиналите за свободата и независимостта ни синове на Родината! Да бъдем достойни за чутовното им дело! Да запазим честта на двухилядолетния Видин и неговите граждани."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Деца се събират на православен лагер в Клисурския манастир

Видинската митрополия организира през лятото православен лагер за деца от 7 до 14 години. За поредна година лагерът ще е в Клисурския манастир , каза Йоана Горанова , преподавател по вероучение в Неделното училище към митрополията. "Името православен лагер напътства в това, че неговата цел ще бъде децата, които са учили вероучение, дори и тези,..

публикувано на 26.06.24 в 15:02

Премиерът Главчев: До края на годината ще бъде пуснат пътят в едната лента между Ботевград и Мездра

„До края на годината ще бъде завършен ремонтът на отсечката Ботевград-Мездра . След това строителите обещаха движението да бъде пуснато в една лента. Нека проявим разбиране и толерантност, за да се случат нещата“. Това заяви министър-председателят Димитър Главчев , който заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството..

публикувано на 26.06.24 в 11:47

Транспортът за фолклорния събор "Леденика" ще бъде безплатен

Транспортът за всички, които искат да посетят Националния фолклорен събор „Леденика“ ще бъде безплатен и тази година, припомниха от Община Враца. Осигурени са превозни средства и за трите фестивални дни, които ще возят желаещите както от града, така и по вътрешните линии на събора. На 28 юни (петък) превозните средства на „Тролейбусен..

публикувано на 26.06.24 в 11:05

Над 500 000 къса контрабандни цигари откри проверка на Дунав мост 2

Общо 508 000 къса (25 400 кутии) цигари задържаха митническите служители в района на Дунав мост при Видин , съобщават от Агенция "Митници".  Контрабандната стока е намерена в  товарен автомобил, излизащ от България в посока Великобритания, който по документи превозва санитарен фаянс. Проверяващите са установили, че поставената на товарния..

публикувано на 26.06.24 в 10:59

Съветници във Враца промениха бюджета

Общинските съветници във Враца направиха някои изменения в бюджета , като корекциите бяха направени по време на юнското заседание на местния парламент. С направената промяна бяха отделени средства за нов входен портал и монтаж на вентилационна система за Детска ясла „Българчета“. С близа 26 000 лева ще бъдат купени два автомобила за..

публикувано на 26.06.24 в 09:48

Проф. д-р Божидар Попов е номиниран за званието "Почетен гражданин на Белоградчик"

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 16 точки.  Съветниците приеха решение относно удостояване на граждани със звание "Почетен гражданин на град Белоградчик и Общината". Така бе гласувано проф. д-р Божидар Попов да е новият почетен гражданин. Той ще бъде официално удостоен със званието на празника на град..

публикувано на 26.06.24 в 08:45

Национално учение проверява плановете за защита в АЕЦ "Козлодуй"

На 26 и 27 юни ще се проведе национално пълномащабно учение „Защита 2024“, в рамките на което ще бъде проверена и оценена актуалността на плановете за защита в АЕЦ „Козлодуй“, съобщиха от МВР.  За целите на учението ще бъде сформиран Национален оперативен щаб и ще бъдат проиграни различни моменти от Външния авариен план на атомната ни централа...

публикувано на 26.06.24 в 08:30