Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Людмил Кирилов: Риболовът е терапия

5
Снимка: Людмил Кирилов Личен архив



В Световния ден на риболова, 21 ноември, се срещаме с видинчанин, който е един от най-добрите риболовци в страната ни. Казва се Людмил Кирилов и любовта му към това занимание започва преди 37 години. Участва в редица състезания по спортен риболов и се е класирал на много престижни места. Той участва в отбор "Видракс" - България, който е най-титулуваният клуб по фидер риболов в страната ни- трикратен републикански шампион в 7-годишната си история. 

"Започнах от ранна възраст... от 5-годишен за пръв път започнах, благодарение на моя баща, естествено, той ме насочи в тази насока и така продължи до ден днешен. Всеки един свободен момент го използвам за риболов, риболовни приключения бих ги нарекъл."


Людмил разказа повече за фидер риболова: 


"В риболова на фидер има линия, която е построена от една кошничка, в която се слага захранка и отдолу- повод с дължина, минимум 50 см, който завършва с кукичка - това е основата на фидер риболова като цяло. Нищо по-различно от всеки един монтаж на всеки един срещнат на Дунава, който практикува този вид риболов и във всяка една ситуация, той може да се измени, в зависимост от капризите на рибите и много ситуации, от поведението на рибите."


 Според думите на Людмил, рибите в река Дунав са сред най-капризните:


"Това е най-трудното място за риболов. Това е не само мое мнение, мисля че там е истинската школа."


Според Людмил, всички видове риби са атрактивни за риболовците, които могат да бъдат уловени в българските реки и язовири:


"Много е важен подходът за самото ловене - такъми, техники. Когато ловиш дребни риби, естествено се лови с фини такъми и фини въдици, което оставя огромно удоволствие. Когато ловиш едри - с по-груби въдици и като цяло няма строго определен вид, който най-много да кажа, че ми харесва."


Каракудата е най-трудната за улов риба, споделя Людмил.


"Тя най-трудно се влияе и си сменя поведението по всяко едно време - там се изисква най-много майсторлък, бих казал. Най-лесната е тази, която дойде първа да се улови - няма лесна риба, просто за всяка риба има определени правила, тънкости, захранки, подходи и куп, куп други неща."


Людмил има богат арсенал от въдици и всякакви риболовни принадлежности. 


"Определено имам много, може би, както казва жена ми, въдиците ми се равняват на един хубав апартамент. Но това е спортният риболов и като цяло трябва да си много подготвен, за да си на ниво, трябва да имаш всичко и по много."

  

 Според него България е привлекателно място за риболов.


"Тук, бих казал, че имаме разнообразие от много реки и язовири, езера, които са доста интересни и всяко едно място носи своите изненади и там трябва да подходиш по различен начин. Никога не се случва едно и също нещо на даден водоем."

  

Полетковци е любимият язовир на Людмил. 


"Полетковци - язовир, който навремето стопанисвах 12 години с моя баща. То от там ми тръгна моята риболовна история, аз от там започнах... Занимавахме се със спортен, промишлен риболов - много готино, незабравими години."


Рибарят предпочита водите на Дунав пред всички други.


"На първо място е Дунав, не мога да се отрека. След него вече са язовирите и на последно място бих поставил вече морето, като една доста непозната материя за мен и не до чак толкова интересна, така че предпочитам реката, определено."


Людмил е от рибарите, които са готови да пътуват дълго, за да стигнат до избрания от тях водоем. Когато е живял в Германия, е ходил на риболов в Чехия и е обикалял на много други места. 


Всяка година има поне по един участник от отбора на "Видракс"- България, който взима участие в националния шампионат, което е огромно постижение. Людмил тази година е вицерепукбликански шампион- индивидуално и републикански - отборно, което му дава правото да участва на две световни първенства. 




Радостен е, че има още две момчета от Видин, с които ще вземе участие в националния отбор за България. Световно първенство ще има през април 2023 година и ще е клубно, в Ирландия. Следващото ще бъде през месец юли, но още не се знае къде ще се проведе, защото е било предвидено да бъде в Украйна, преди да започне войната там.

 

За Людмил фактът, че видинчани се занимават с риболов е едно от най-хубавите неща.


"Риболовът може да ни даде много, от гледна точка на целият този стрес, дето живеем. Това е начин да избягаш от скуката, от всякакви негативни моменти, тъй че за мен риболовът е една терапия и мисля, че едва ли има по-хубаво хоби."


Чуйте цялото интервю в прикачения звук



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15