Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Людмил Кирилов: Риболовът е терапия

5
Снимка: Людмил Кирилов Личен архивВ Световния ден на риболова, 21 ноември, се срещаме с видинчанин, който е един от най-добрите риболовци в страната ни. Казва се Людмил Кирилов и любовта му към това занимание започва преди 37 години. Участва в редица състезания по спортен риболов и се е класирал на много престижни места. Той участва в отбор "Видракс" - България, който е най-титулуваният клуб по фидер риболов в страната ни- трикратен републикански шампион в 7-годишната си история. 

"Започнах от ранна възраст... от 5-годишен за пръв път започнах, благодарение на моя баща, естествено, той ме насочи в тази насока и така продължи до ден днешен. Всеки един свободен момент го използвам за риболов, риболовни приключения бих ги нарекъл."


Людмил разказа повече за фидер риболова: 


"В риболова на фидер има линия, която е построена от една кошничка, в която се слага захранка и отдолу- повод с дължина, минимум 50 см, който завършва с кукичка - това е основата на фидер риболова като цяло. Нищо по-различно от всеки един монтаж на всеки един срещнат на Дунава, който практикува този вид риболов и във всяка една ситуация, той може да се измени, в зависимост от капризите на рибите и много ситуации, от поведението на рибите."


 Според думите на Людмил, рибите в река Дунав са сред най-капризните:


"Това е най-трудното място за риболов. Това е не само мое мнение, мисля че там е истинската школа."


Според Людмил, всички видове риби са атрактивни за риболовците, които могат да бъдат уловени в българските реки и язовири:


"Много е важен подходът за самото ловене - такъми, техники. Когато ловиш дребни риби, естествено се лови с фини такъми и фини въдици, което оставя огромно удоволствие. Когато ловиш едри - с по-груби въдици и като цяло няма строго определен вид, който най-много да кажа, че ми харесва."


Каракудата е най-трудната за улов риба, споделя Людмил.


"Тя най-трудно се влияе и си сменя поведението по всяко едно време - там се изисква най-много майсторлък, бих казал. Най-лесната е тази, която дойде първа да се улови - няма лесна риба, просто за всяка риба има определени правила, тънкости, захранки, подходи и куп, куп други неща."


Людмил има богат арсенал от въдици и всякакви риболовни принадлежности. 


"Определено имам много, може би, както казва жена ми, въдиците ми се равняват на един хубав апартамент. Но това е спортният риболов и като цяло трябва да си много подготвен, за да си на ниво, трябва да имаш всичко и по много."

  

 Според него България е привлекателно място за риболов.


"Тук, бих казал, че имаме разнообразие от много реки и язовири, езера, които са доста интересни и всяко едно място носи своите изненади и там трябва да подходиш по различен начин. Никога не се случва едно и също нещо на даден водоем."

  

Полетковци е любимият язовир на Людмил. 


"Полетковци - язовир, който навремето стопанисвах 12 години с моя баща. То от там ми тръгна моята риболовна история, аз от там започнах... Занимавахме се със спортен, промишлен риболов - много готино, незабравими години."


Рибарят предпочита водите на Дунав пред всички други.


"На първо място е Дунав, не мога да се отрека. След него вече са язовирите и на последно място бих поставил вече морето, като една доста непозната материя за мен и не до чак толкова интересна, така че предпочитам реката, определено."


Людмил е от рибарите, които са готови да пътуват дълго, за да стигнат до избрания от тях водоем. Когато е живял в Германия, е ходил на риболов в Чехия и е обикалял на много други места. 


Всяка година има поне по един участник от отбора на "Видракс"- България, който взима участие в националния шампионат, което е огромно постижение. Людмил тази година е вицерепукбликански шампион- индивидуално и републикански - отборно, което му дава правото да участва на две световни първенства. 
Радостен е, че има още две момчета от Видин, с които ще вземе участие в националния отбор за България. Световно първенство ще има през април 2023 година и ще е клубно, в Ирландия. Следващото ще бъде през месец юли, но още не се знае къде ще се проведе, защото е било предвидено да бъде в Украйна, преди да започне войната там.

 

За Людмил фактът, че видинчани се занимават с риболов е едно от най-хубавите неща.


"Риболовът може да ни даде много, от гледна точка на целият този стрес, дето живеем. Това е начин да избягаш от скуката, от всякакви негативни моменти, тъй че за мен риболовът е една терапия и мисля, че едва ли има по-хубаво хоби."


Чуйте цялото интервю в прикачения звук

Галерия

Вижте още

В „Музикална зона“ днес: Френски шансони, френски фасони…

  От града на изкуствата, от страната на любовта и виното, където модата и практиката да оставаш млад и очарователен, са издигнати в култ, идва днешната „Музикална зона“. А като се каже „Франция“, си представяме много неща. Едно обаче е сигурно: сещаме се за французойките ;) Те ще са обект на слухово и зрително възприятие в днешната „Музикална зона“,..

публикувано на 06.02.23 в 09:55

"Неделник" от 5 февруари 2023 година

Заповядайте снежният "Неделник" 447 брой . В него ще довършим разговора си с д-р Димитър Гюдуров , гл. ас. в Нов български университет за мащабното изследване “Българите и опиатите. Производство и търговия. 1879-1944” . Тръгваме и към Вълчедръм да се повеселим с "Вълчедръмска шарена трапеза" . След това в Кутово ще отбележим Йордановден и..

публикувано на 05.02.23 в 13:31

Да вземем поука от евангелския митар

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение  и ни напомня за това, че смирението въздига, а гордостта унизява. "В притчата за митаря и фарисея (Лука. 18:10-14) Господ Иисус Христос говори за двете крайности на човешкото сърце – едното - закостеняло от лицемерие, показност и горделивост, а..

публикувано на 05.02.23 в 08:00

Жасмина от Видин е победителка в конкурс на Британското посолство

Момиче от Видин е сред победителите в конкурса "Прокурор за един ден". Инициативата е на Кралската прокурорска служба и Британското посолство в София. Организира се в партньорство с Асоциацията на прокурорите в България,  Центъра за етнически диалог и толерантност "Амалипе" и младежката фондация "Арете". Конкурсът е за младежи от ромски..

публикувано на 03.02.23 в 17:45

"Беднякът милионер" - съвременна приказка за доброто

Роман Някога мечтали ли сте си да спечелите милион? Например в телевизионна игра на въпроси и отговори. Е, запознайте се с Рам Мохамад Томас – беден млад сервитьор, който току-що е спечелил един милиард индийски рупии в такова състезание и вече е в затвора. Официално е обвинен в измама, но неофициално още в самото начало на историята става..

публикувано на 03.02.23 в 17:15

Експерти: Държавата бяга от отговорност за безопасността на пътищата

Конкретни решения, които да сложат край на войната по пътищата , предлагат от Института за пътна безопасност . Като част от гражданската инициатива " Мисия безопасни пътища " експертите ще посетят редица градове, за да се срещнат с местни жители.  Целта е да бъде регистрирана и да бъде събрана достатъчно голяма обществена подкрепа, с която..

публикувано на 03.02.23 в 15:10

Нова инициатива предизвиква читателите във видинската библиотека

"Книга на сляпо" е най-новата инициатива на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин . В отдел "Заемна за възрастни" е подреден специален рафт с книги, опаковани в подаръчна хартия. Идеята на това нестандартно предложение е да се предизвикват читателите и да попаднат на книжна находка от жанр, който иначе не биха избрали..

публикувано на 03.02.23 в 10:00