Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Олга Папушева: Млечните зъби трябва да се лекуват навреме

Снимка: Радио Видин

Много е травмиращо за детето да посети за първи път зъболекар, когато вече има болка. Водете ги, когато не ги боли, призова родителите лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и посочи как обикновено преминава прегледът, когато се е образувал първият кариес: 

"От една страна, детето е уплашено, защото не знае какво го очаква. От друга страна, болката като фактор, като дискомфорт, казва своята дума. Но обикновено идват, защото нещо ги боли и отговорът е: "Не сме спали цяла нощ, помагайте". Идват, детето трябва да заеме своето място на зъболекарския стол... Разпитваме го, какво се случва, как го боли, кога го боли. Обикновено ситуациите са две - боли го, когато дъвче, тогава вече е малко късно зъбът да бъде спасен, да остане жив. И другата ситуация е, когато казва: "Боли ме когато хапвам нещо сладко - сладолед, шоколад, нещо за пиене". И двете ситуации имат решение. Детето бива поканено да седне, запознаваме го с инвентара - като за начало с огледалцето. Много е трудно да ги убедим, че сондата не боде и не боли, но имаме успех. С г-н Дух-дух им пускаме въздух, вода, когато се наложи. И на последно място са машинките, те са най-стресиращи и за възрастните, както и за децата. Пчеличката Мая и Бръмчърчето Тошко ги пускаме на по-късен етап. Основната идея е да разберем какъв е проблемът на зъба - зъбчето живо ли е, мрътво ли е. Ако зъбчето е живо, ситуацията ще бъде придружена от някаква болка, от която ние трябва да избавим детето и най-важното, че няма нищо страшно и проблемът ще се реши. Ако зъбчето е мъртво, ситуацията е малко по-лесна, можем да работим от първия път с машинките, без детето да го боли..." 

Погрешно е да се смята, че първият кариес не трябва да се лекува, защото млечните зъби така или иначе ще паднат, обясни още зъболекарят:

"Действително зъбите ще паднат, но тяхната роля в устата на детето трябва да си каже думата. Те стоят един определен период от време и са местопазители за постоянните зъби. От една страна, първото и най-важното нещо е детето да не го боли и да може да се храни нормално. И второ по важност е тези зъби да стоят толкова време, колкото е необходимо, за да може последващите ги, постоянни зъби, да имат правилно място. Има много деца, които заради много кариеси и ненавременно лечение са останали без 3-4 дори 5 зъбчета и в един момент те имат зъбки само отпред, млечни, и едни постоянни зъби отзад и празно разстояние между тези участъци. Когато започнат да растат постоянните зъби кой както си иска, се получава една голяма каша и ортодонтската намеса е задължителна. Всеки един проблем трябва да се лекува навреме. Всяко едно зъбче, било то и млечно, трябва да се лекува навреме..."

Д-р Папушева обясни също, че по преценка на зъболекаря първата пломба може да бъде от амалгама или фотополимер, като за момиченцата той може да е оцветен в розово. Вижте още

В „Музикална зона“ днес: Френски шансони, френски фасони…

  От града на изкуствата, от страната на любовта и виното, където модата и практиката да оставаш млад и очарователен, са издигнати в култ, идва днешната „Музикална зона“. А като се каже „Франция“, си представяме много неща. Едно обаче е сигурно: сещаме се за французойките ;) Те ще са обект на слухово и зрително възприятие в днешната „Музикална зона“,..

публикувано на 06.02.23 в 09:55

"Неделник" от 5 февруари 2023 година

Заповядайте снежният "Неделник" 447 брой . В него ще довършим разговора си с д-р Димитър Гюдуров , гл. ас. в Нов български университет за мащабното изследване “Българите и опиатите. Производство и търговия. 1879-1944” . Тръгваме и към Вълчедръм да се повеселим с "Вълчедръмска шарена трапеза" . След това в Кутово ще отбележим Йордановден и..

публикувано на 05.02.23 в 13:31

Да вземем поука от евангелския митар

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение  и ни напомня за това, че смирението въздига, а гордостта унизява. "В притчата за митаря и фарисея (Лука. 18:10-14) Господ Иисус Христос говори за двете крайности на човешкото сърце – едното - закостеняло от лицемерие, показност и горделивост, а..

публикувано на 05.02.23 в 08:00

Жасмина от Видин е победителка в конкурс на Британското посолство

Момиче от Видин е сред победителите в конкурса "Прокурор за един ден". Инициативата е на Кралската прокурорска служба и Британското посолство в София. Организира се в партньорство с Асоциацията на прокурорите в България,  Центъра за етнически диалог и толерантност "Амалипе" и младежката фондация "Арете". Конкурсът е за младежи от ромски..

публикувано на 03.02.23 в 17:45

"Беднякът милионер" - съвременна приказка за доброто

Роман Някога мечтали ли сте си да спечелите милион? Например в телевизионна игра на въпроси и отговори. Е, запознайте се с Рам Мохамад Томас – беден млад сервитьор, който току-що е спечелил един милиард индийски рупии в такова състезание и вече е в затвора. Официално е обвинен в измама, но неофициално още в самото начало на историята става..

публикувано на 03.02.23 в 17:15

Експерти: Държавата бяга от отговорност за безопасността на пътищата

Конкретни решения, които да сложат край на войната по пътищата , предлагат от Института за пътна безопасност . Като част от гражданската инициатива " Мисия безопасни пътища " експертите ще посетят редица градове, за да се срещнат с местни жители.  Целта е да бъде регистрирана и да бъде събрана достатъчно голяма обществена подкрепа, с която..

публикувано на 03.02.23 в 15:10

Нова инициатива предизвиква читателите във видинската библиотека

"Книга на сляпо" е най-новата инициатива на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин . В отдел "Заемна за възрастни" е подреден специален рафт с книги, опаковани в подаръчна хартия. Идеята на това нестандартно предложение е да се предизвикват читателите и да попаднат на книжна находка от жанр, който иначе не биха избрали..

публикувано на 03.02.23 в 10:00