Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Вирусолог: Лекарствената резистентност е все по-нарастващ проблем

Снимка: БГНЕС

Лекарствената резистентност е една лавина, която набира скорост и би могла да има ужасяващи последици. Това предупреди вирусологът от Българската академия на науките проф. Радостина Александрова по повод отбелязването на Световната седмица, посветена на осведомеността за антимикробна резистентност (18-24 ноември). По думите ѝ различни фактори, сред които прекомерната употреба на антибиотици, ускоряват този процес:

"По принцип едно от най-големите постижения на медицината е откриването на антибиотиците. Знаем, че те навлизат в употреба горе-долу в средата на миналия век. Първият от тях е пеницилинът, но още същата година вече са изолирани устойчиви на неговото действие щамове бактерии. Трябва веднага да кажа, че това е един напълно естествен процес, нормално е бактериите и всички микроорганизми да се стремят да оцелеят. Знаем, че те непрекъснато могат да се изменят по различни механизми. Така че под влиянието, под движещата сила на тези антимикробни агенти, антибиотици и други, съответно, в тях  биха могли във всеки един момент да настъпят такива промени. Тези промени могат да се запазят в потомството им и да доведат до това, че точно тези болестотворни причинители ще оцелеят, ще се размножат и тази устойчивост по-нататък се разпространява между тях. Това е един естествен процес, но за съжаление, той може да бъде ускорен под действието на различни фактори. Сред тези фактори е прекомерната и неправилна употреба на антибиотици. Това може да бъде урбанизацията, активното придвижване, това може да бъде липсата на бързи тестове, с които да може медицинските специалисти в кратък срок да определят кой е най-подходящият лекарствен препарат, който трябва да бъде изписан... Така или иначе, според Световната здравна организация, това е една от най-големите световни заплахи за здравето, за безопасността на храните и за развитието. Абсолютно всеки един от нас би могъл да бъде засегнат. В случая не става дума за това, че нашето тяло ще стане устойчиво на антибиотици, въобще на антимикробни средства, става въпрос за това, че причинителите на инфекции стават устойчиви и вече оттук нататък за тях в света няма никакви граници..."

За да се справи с проблема, Световната здравна организация предприема глобален план. А всеки един от нас е участник в този глобален процес, обясни вирусологът:

"Това, което ние трябва да знаем, е, че антибиотиците са едни наистина много специални лекарства, изобщо антимикробните агенти. Те трябва да се използват само по предписание, не случайно в аптеките искат рецепта и когато лекарят даде своята схема за използване на антибиотика, това означава, че ние трябва да я спазваме абсолютно стриктно, точно както я е казал - с такава продължителност, с такава честота на приемане, по простота причина, че всеки един от нас участва в този глобален процес. Така че ние носим отговорност към себе си и към всички останали..."

Проф. Александрова цитира последния доклад на Европейския център за контрол на заболяванията, който напомня, че по щетите, които нанася антимикробната устойчивост е напълно сравнима с щетите, причинени от грипа, туберкулозата и ХИВ/СПИН взети заедно. 

Вижте още

Самороден талант от Белоградчик се изявява в световното кино

22-годишният  Николай Николов от Белоградчик е самороден талант, който пробива в киноиндустрията както в български, така и в чуждестранни продукции. Той е един от малкото български актьори, които на тази възраст вече се радва на роли в киното извън България.  Първата му роля е във филма "The Invasion of Red-Coke City" . Има епизодична роля в..

публикувано на 06.02.23 в 17:00

Деян Каменов - Дидо: Ходете навреме на зъболекар

Ходете на зъболекар, мийте зъбите си и не пушете. Този съвет даде в "Час при зъболекаря" музикантът и основател на групата DeeStoned Деян Каменов - Дидо . Той си спомни за първия път, когато е посетил зъболекарския кабинет, и разказа: "Първия път, когато бях на зъболекар, сериозно, който помня, имах едно зъбче, което беше тръгнало да израства..

публикувано на 06.02.23 в 16:09

Превозвачи определят нови цени заради отстъпките за учащи и пенсионери

Картите за градски и междуселищен транспорт в цялата страна поевтинияха от 1 февруари тази година. Увеличават се отстъпките за пенсионерите от 20 на 40 процента, а за учениците - от 20 на 70 на сто. Деца до 10-годишна възраст ще се возят безплатно. Мярката е част от механизъм, с който се цели да се финансира общественият транспорт и да се..

публикувано на 06.02.23 в 15:54

Организации отправиха призив срещу насилието над жени

Българска платформа към Европейско женско лоби в последния ден на 48-то Народно събрание (НС) отправи отворено писмо до политически партии и коалиции и персонално до депутати. Поводът е убийството на 62-годишна жена във Враца, а писмото е адресирано до всички, които на 27 януари не приеха предложението за Закон за изменение и допълнение на..

публикувано на 06.02.23 в 15:34

Анна, Александър и Кристиян са сред предпочитаните имена във Видин

В последните години българската именна система доста се модернизира и много бъдещи майки и бащи предпочитат да кръстят детето си с някое известно чудждестранно име, отколкото с традиционно българско. Не е тайна и това, че от години се наблюдава сблъсък между родители, опитващи се да съхранят националните традиции и тези, които се придържат..

публикувано на 06.02.23 в 13:31
Георги Чайковски

Враца почита паметта на Георги Чайковски с изложба

Художествена галерия "Иван Фунев"-Враца открива и зложба по случай 100 години от рождението на Георги Чайковски.  Художникът и културен деец е роден на 5 февруари 1923 година в Мездра. Завършва художествената академия в София със специалност "Живопис".  Юбилейната изложба ще бъде открита днес, 6 февруари, от 17:30 часа и ще остане в галерията..

публикувано на 06.02.23 в 12:52

В „Музикална зона“ днес: Френски шансони, френски фасони…

  От града на изкуствата, от страната на любовта и виното, където модата и практиката да оставаш млад и очарователен, са издигнати в култ, идва днешната „Музикална зона“. А като се каже „Франция“, си представяме много неща. Едно обаче е сигурно: сещаме се за французойките ;) Те ще са обект на слухово и зрително възприятие в днешната „Музикална зона“,..

публикувано на 06.02.23 в 09:55