Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 ноември 2022 година

Белоградчишките скали
Снимка: Владислав Терзийски

Председателят на Общинския съвет в Белоградчик Боян Минков покани официално бизнес магната Илон Мъск да посети града. Поводът е постът на милиардера под снимка на Белоградчишките скали, която разбуни социалните медии вчера.


Да отпадне изискването технически преглед да минават само превозни средства, чиито собственици нямат глоба за липса на винетка или купена винетка, иска омбудсманът Диана Ковачева. Тя атакува пред Конституционния съд разпоредба от Закона за пътищата, която гласи, че ако не си заплатил пътните такси - винетка или тол такса, не можеш да минеш редовен периодичен преглед. Ковачева е категорична, че разпоредбата ограничава основни права на гражданите като свободно придвижване в страната и правото за напускане на нейните предели, както и конституционни принципи като принципа на правовата държава. Омбудсманът се аргументира с факта, че въведената със Закона за пътищата смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства и такси, на база време и на база изминато разстояние, се отнася само и единствено за преминаване по платената пътна мрежа, т.е. извън нейния обхват те не се изискват. 


Потребителската кошница на основните хранителни стоки е по-скъпа с 30% през ноември в сравнение със същия период на миналата година. Един процент увеличение в търговията на едро води до пет процента в търговията на дребно, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Председателят на ръководния орган Владимир Иванов прогнозира празници с незначителни промени в цените и леко ограничено потребление. Той призова за повече внимание при пазаруването. 


Правителството отпусна още 38 милиона лева по мярката за 25 стотинки компенсация за литър гориво при зареждане на бензиностанция. С допълнителните средства ще бъде осигурено изпълнението на програмата до 31 декември тази година. Съгласно Закона за държавния бюджет, администрирането на компенсацията се извършва от Националната агенция за приходите, уточниха от пресцентъра на Министерския съвет.

Собствениците на заведения настояват ДДС да остане 9% и през следващата година. Ставката за ресторантьори и фитнеси трябва да остане същата, защото това бяха най- засегнатите браншове от пандемията. Разходите за ресторантьорите е скочили 3 пъти, а заплатите са двойни. В същото време председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов обясни, че кризата продължава.


С 13% повече спрямо миналата година са българските зрелостници, които следват зад граница от тази есен, съобщиха образователни експерти. Най-предпочитаната от тях дестинация остава Нидерландия, където обаче има недостиг на места за настаняване. Интересът към Великобритания след Брекзит е намалял с над 40%. Между 8 и 10% от завършващите 12 клас у нас всяка година се ориентират към следване зад граница. Германия и Австрия привличат също кандидати. Има интерес към Белгия и Италия. 


Козлодуй чества днес 145 години от освобождението си от османско робство. В знак на признателност пред паметника на Христо Ботев на централния площад бяха поднесени венци и цветя. Своята почит към участниците в освободителната война отдадоха Община Козлодуй, Общинският съвет, представители на политически партии и на общинската администрация.

Общинският съвет в Мездра ще заседава по дневен ред от 11 точки утре, 24 ноември. Заседанието ще започне с приемане на промени на капиталовите разходи за 2022 година, промяна на решение за изплащане на действително извършени разходи във връзка с COVID-19 и мерки за подпомагане на таксиметровия бранш през 2023 година. След това ще бъдат приети планове за дейността на читалищата от общината през 2023 година и разпореждания с имоти частна-общинска собственост. Началото на заседанието е в 16 часа.



Улици в община Чипровци са асфалтирани по проект на общинската управа, финансиран с 600 000 лева от Програмата за развитие на селските райони на Европейския съюз, съобщиха от местната администрация. Обновените улици са в град Чипровци и селата Мартиново, Превала и Бели мел.


Велоалея изграждат в село Тополовец в община Ружинци. Това е продиктувано от липсата на тротоар и така ще облекчим движението на хората, обясни кметът на общината Александър Александров.


Последна доброволна акция за тази година се организира в Черепишкия манастир на 26 и 27 ноември, събота и неделя, от 10.00 часа. Ще бъде почистен дворът от храсти и самоизрасли дървета около манастирските сгради и входа на обителта. Ще се лакират дървени ламперии и носещи елементи, ще се оформят на алеи, ще се монтират информационни табели на сградите. Параклисът костница, посветен на св. Йоан Кръстител ще бъде ремонтиран. В акцията отново се включват учениците и учителите от Професионална гимназия по каменообработване в село  Кунино"Всеки, който може и желае нека да се включи" – призовава арх. Йоанийки Киров, игумен на манастира.


Тайните на Древен Египет разкри пред ученици от видинската Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим Първи" бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов. Идеята за нестандартния урок е на преподавателките по "История и цивилизации" Светлана Гергова и Светлина Вълчева.


Читалище "Съзнание" в оряховското село Долни Вадин се включи в инициативата "Изкуството - път за промяна на момичетата в конфликт със закона". Инициативата е насочена към работа с девойките  от Възпитателно училище-интернат "Христо Ботев" в село Подем. През уикендите читалищни работници от 10 читалища ще учат момичетата на декоративно-приложни изкуства. 


Над 20 участници от Монтана, Мездра и село Благово заявиха желание да се включат в кулинарния конкурс "Шарена трапеза", организиран от Общински младежки дом – Монтана. Те ще мерят сили в три раздела: "Предястия", "Основни ястия" и "Десерти".

Учредиха група за отдих и туризъм в Белоградчик. Причината е, че туристическото дружество не работи, обясни основателят на групата Любомир Веселинов: "От наши наблюдения се оказа, че в нашия град има една празна ниша, която би трябвало да се запълва с конкретни дейности. Има се предвид разпада на местното туристическо дружество. Вече втора година не функционира по различни причини. Дружеството беше напуснато от много кадри на възлови длъжности и в един момент се появи необходимостта да се запълни публичното пространство с подобни дейности. Заради това се събрахме съмишленици, десетина души ентусиасти и решихме, че трябва да поставим началото на туристическата дейност."


Ансамбълът за народни песни и танци "Дунав" отбелязва днес своята 50 годишнина с музикално-танцов спектакъл озаглавен "Дунав - мелодия и багри". Музикално-танцовия спектакъл "Дунав- мелодия и багри" ще бъде представен тази вечер, от 18.30 часа на сцената на Драматичен театър- Видин. Радио ВИДИН ще предава на живо концерта, който можете да гледате на фейсбук страницата на радиото.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Множество старинни предмети – монети, накити и печати с белези на културно-исторически ценности, както и техника за дълбочинно изследване на земните пластове са иззети при специализирана полицейска операция на служителите на сектор „Културно-исторически ценности", ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. Ценностите са намерени при проверка на частен..

публикувано на 25.04.24 в 12:29

Общинският съвет в Кула ще заседава днес

Общинският съвет в Кула ще заседава днес от 16:00 часа в салона на Община Кула. Дневният ред на съветниците включва 7 точки. Съветниците ще разгледат предложение от д-р Димитър Цанков, председател на Общински съвет - Кула, за предоставяне на имотите – полски пътища, включени в заповеди на Директора на ОД „Земеделие" – Видин за стопанската 2023-2024 г...

публикувано на 25.04.24 в 12:10

Първолаци учиха сред природата в Белоградчик

Служители на Държавно горско стопанство Белоградчик проведоха поредния си урок по Горска педагогика. Този път образователните занимания се състояха с групата „Аз, природата и света“ от 1-ви клас на НУ „Васил Левски“ с ръководител Офелия Пантева. Урокът беше в градския парк, за да могат децата максимално да усетят природата, да разгледат дърветата,..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Концерт в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми в Козлодуй

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй. Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова: "Хората, които ще бъдат подпомогнати, ще..

публикувано на 25.04.24 в 11:03
Снимката е илюстративна

Задържан е 31-годишен рецидивист, разбил и ограбил 7 коли във Враца

31-годишен мъж от Враца е задържан за поредица кражби от леки автомобили, съобщиха от полицията. Според разследването, в периода от 6 февруари до 23 март задържаният е разбил стъклата на 7 коли и е извършил кражба на пари и вещи от тях. Той е криминално проявен, осъждан за грабеж, кражби и притежание на наркотични вещества. Задържан е в Районното..

публикувано на 25.04.24 в 10:06

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млн. лева

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млв. лева. Училище „Иван Вазов" е единственото в област Монтана, което ще има нов салон. Средствата се отпускат по Националната програма „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавни и общински училища", финансирана от просветното министерство. 540 ученици се обучават в СУ..

публикувано на 25.04.24 в 09:44

Административният съд в Монтана отмени решение на ОИК - Вълчедръм

Административният съд в Монтана  отмени решението на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм от 6 април, с което е отказано предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на общината Иван Барзин.   Той е уличен от КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество) в конфликт на интереси, за..

публикувано на 25.04.24 в 08:35