Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пенсионери помагат при залесявания в Кула

Снимка: Наско Цанов

Членове на клуба на инвалида в Кула се включиха тази година в залесяване на дръвчета по инициатива на младите хора от града. В акциите участваха пенсионери от клуба с голямо желание, но заради сушата не всички дръвчета са се прихванали, разказа Иванка Велкова- председател на клуба.

"Кула става наистина по- зелена, но зеленото идва от това, че обезлюдяваме не само градът, а и селата и се самозалесяват не само дворове, а и улици по селата. За съжаление, това е действителността. Но в същото време, аз го казвам това с болка и с още по-голяма болка ще кажа, че в същото време не само в Кулска община, а в цялата държава се подхожда с лошо мислене към дърварските фирми, изсичат се горите и затова идват и природните бедствия. Ето това ни накара да променим нещата в нашата община и в нашия град. Решихме както преди години излизахме, имаше бригади пролет и есен и залесявахме, ние се присъединихме към инициативата, която младите дадоха и идеята да се залеси тук и там. Включихме се една група пенсионери и то предимно инвалиди пенсионери според силите си, да залесяваме. Отново срещнахме неразбиране от страна на гражданството. На някои от местата, които залесихме видяхме и животни после. След това сушата дойде ние не успяхме да се организираме да поливаме тези дръвчета и не всичко се хвана", разказа Иванка Велкова

Пенсионерите са доволни от грижите, които Общината полага за цветните фигури в града.

"За разлика от дръвчетата, които не успяхме да поливаме през лятото тези цветя се поливат и имаше хубави цветя. От няколко години и на площада и лехите около блоковете са добре, поддържат се. Хубаво го правят, благодарни сме и на озеленителите. Даже сега есенните така хубаво бяха нацъфтели хризантемите", допълни Иванка Велкова.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Самороден талант от Белоградчик се изявява в световното кино

22-годишният  Николай Николов от Белоградчик е самороден талант, който пробива в киноиндустрията както в български, така и в чуждестранни продукции. Той е един от малкото български актьори, които на тази възраст вече се радва на роли в киното извън България.  Първата му роля е във филма "The Invasion of Red-Coke City" . Има епизодична роля в..

публикувано на 06.02.23 в 17:00

Деян Каменов - Дидо: Ходете навреме на зъболекар

Ходете на зъболекар, мийте зъбите си и не пушете. Този съвет даде в "Час при зъболекаря" музикантът и основател на групата DeeStoned Деян Каменов - Дидо . Той си спомни за първия път, когато е посетил зъболекарския кабинет, и разказа: "Първия път, когато бях на зъболекар, сериозно, който помня, имах едно зъбче, което беше тръгнало да израства..

публикувано на 06.02.23 в 16:09

Превозвачи определят нови цени заради отстъпките за учащи и пенсионери

Картите за градски и междуселищен транспорт в цялата страна поевтинияха от 1 февруари тази година. Увеличават се отстъпките за пенсионерите от 20 на 40 процента, а за учениците - от 20 на 70 на сто. Деца до 10-годишна възраст ще се возят безплатно. Мярката е част от механизъм, с който се цели да се финансира общественият транспорт и да се..

публикувано на 06.02.23 в 15:54

Организации отправиха призив срещу насилието над жени

Българска платформа към Европейско женско лоби в последния ден на 48-то Народно събрание (НС) отправи отворено писмо до политически партии и коалиции и персонално до депутати. Поводът е убийството на 62-годишна жена във Враца, а писмото е адресирано до всички, които на 27 януари не приеха предложението за Закон за изменение и допълнение на..

публикувано на 06.02.23 в 15:34

Анна, Александър и Кристиян са сред предпочитаните имена във Видин

В последните години българската именна система доста се модернизира и много бъдещи майки и бащи предпочитат да кръстят детето си с някое известно чудждестранно име, отколкото с традиционно българско. Не е тайна и това, че от години се наблюдава сблъсък между родители, опитващи се да съхранят националните традиции и тези, които се придържат..

публикувано на 06.02.23 в 13:31
Георги Чайковски

Враца почита паметта на Георги Чайковски с изложба

Художествена галерия "Иван Фунев"-Враца открива и зложба по случай 100 години от рождението на Георги Чайковски.  Художникът и културен деец е роден на 5 февруари 1923 година в Мездра. Завършва художествената академия в София със специалност "Живопис".  Юбилейната изложба ще бъде открита днес, 6 февруари, от 17:30 часа и ще остане в галерията..

публикувано на 06.02.23 в 12:52

В „Музикална зона“ днес: Френски шансони, френски фасони…

  От града на изкуствата, от страната на любовта и виното, където модата и практиката да оставаш млад и очарователен, са издигнати в култ, идва днешната „Музикална зона“. А като се каже „Франция“, си представяме много неща. Едно обаче е сигурно: сещаме се за французойките ;) Те ще са обект на слухово и зрително възприятие в днешната „Музикална зона“,..

публикувано на 06.02.23 в 09:55