Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ара и любовта ѝ към бананите

Снимка: Пламен Йорданов, Колаж на Радио ВИДИН

В "97 лапи и 1 опашка" ни гостува Ара. Тя е от по-рядко срещаните лабрадори, защото цветът на козината ѝ е черен. Април месец Ара ще навърши 3 години. Тя е много добро и послушно куче, типично за нейната порода, казва стопанинът ѝ Пламен Йорданов от Видин:


"Ара е прекрасно животно! Всички, които имат лабрадори, знаят, че с много малко усилия от едно такова куче може да излезе много послушен любимец. Много е добра, грижовна е, адски ревнива към мен. Даже избягвам да се здрависвам с хора в градската градина. Каквото и да прави, вижда, идва и започва с муцуната да ни разделя ръцете. Когато някой се опита да ме прегърне или докосне, тя идва и тя да ме прегръща и избутва другия човек."


Обича да яде от всичко, по много, дори се нуждае от малък режим. Хапва си и плодове, като обожава банани и ябълки, след пилешкото и телешкото, естествено. 


"Всички стопани на лабрадор, знаят, че те са най-лакомите кучета. Всичко може да яде и най-лошото е, че всичко яде. Това е специфична черта на породата... Редуваме месо и гранули, при нея си личи... Около 33-34 кг., което е малко над нормата за женския лабрадор."


Ара знае всякакви команди:"Тя е перфектно животно, слуша ме във всеки един момент и не сме имали никакви произшествия, и съм сигурен, че и в бъдеще няма да имаме."


Ара много обича деца.


"Освен, че обича деца, тя също е много внимателна с децата. Разрешава на всички деца да ѝ се радват, случвало се е много често да я щипят, да ѝ дърпат опашката, да я "тормозят" по всякакъв начин. Тя е супер хладнокръвна и ги оставя до край." 


Много обича да ходи със стопаните си на риболов. 
Ара приема френския булдог Кая като свое дете.


"Ара абортира и точно в този момент Иван си закупи френския булдог. И може би от появилия се майчински инстинкт тогава Ара си представи, че Кая е нейно дете и от тогава се грижи за нея. Странното е, че тя я носи, както повечето бозайници, носят малките си зад врата, за мъртвата кожа и дори и до ден днешен вече Кая е на година и тя продължава да я носи по същия начин."


Едно от най-забавните неща, които прави, е че винаги посреща гостите, като им носи чехли. 


"Като дойде човек на гости, първата работа, която кучето прави е да отиде и да вземе чехлите и да му ги донесе в краката, за да си ги обуе при влизане. И това на всеки един човек, всеки път, дори на нас."

Вижте още

Екоклуб „Детелини“ от Враца отбеляза Световния ден на влажните зони

Ученици от екоклуб „Детелини“ към СУ „Христо Ботев“ във Враца отбелязаха Световния ден на влажните зони с посещение в Регионалната инспекция по околната среда и водите в града. Мероприятието е част от програмата за работата на еко клуба и е в изпълнение на плана за дейност на Младежки воден парламент, на който екоклубът е член от 2015..

публикувано на 02.02.23 в 17:22

Изложба „Когато момчето става мъж…“ гостува на Видин

Казармата през социалистическия период на България е показана в изложба, открита днес във Видин . Автор на експозицията  „Когато момчето става мъж…“   е д-р Илия Вълев, главен асистент в Националния етнографски музей при Българската академия на науките.  Изложбата е подредена в една от залите на музей „Кръстатата казарма“ във Видин...

публикувано на 02.02.23 в 16:29
Бившето училище в Копиловци

Музейна сбирка разказва историята на Копиловци

Етнографска музейна сбирка ще показва историята на Копиловци . Експозицията ще бъде подредена за постоянно в бившето училище на монтанското село. Тя ще включва предмети от бита, свързани с традиционния поминък в миналото - килимарството и рударството. Копиловци е туристическо селище и е хубаво хората, които посещават населеното място, да научат..

публикувано на 02.02.23 в 14:20

Губим до 70% от пътниците заради нелегалния превоз, алармират от автобусния бранш

Големи загуби заради нелегалните превози на пътници отчитат от автобусния бранш. Сивият сектор е не само при пътническия транспорт в страната, а и към чужбина. През последните години този проблем се задълбочава и застрашава бранша, обясни за Радио ВИДИН Петър Захариев , председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България и..

публикувано на 02.02.23 в 14:00

Изложба показва казармения живот в годините на социализма

Изложбата "Когато момчето става мъж...“ ще бъде представена във Видин. Тя е създадена от Илия Вълев, доктор по етнология и главен асистент в Института по етнография и фолклористика и представя казармата през "онези“ 45 години. Повод за нея става дисертационната работа на Илия Вълев , който я публикува и в книга: „Самата изложба представлява..

обновено на 02.02.23 в 09:38

В "Музикална зона" на 02 февруари 2023 слушаме филмовия композитор Луис Бакалов

Луис Енрикес Бакалов е аржентински и италиански композитор от български произход. Баба му и дядо му са банатски българи, емигрирали в Аржентина. Има и еврейски корени. Различните култури, свързани не само с неговия произход, но и обуславящи го като творец, допринасят за уникалния му музикален стил. Това многообразие се долавя най-вече във..

публикувано на 02.02.23 в 09:00

Изоставените домашни любимци - герои в спектакъл на видинския куклен театър

Какво се случва с домашните любимци, изоставени от своите доскорошни стопани, разказва новият спектакъл на видинския куклен театър "Изгубен в гората". Негов автор е актьорът и режисьор Христо Иванов. Идеята си той черпи от истински истории, които среща в реалния живот:   “През годините идеята узряваше в съзнанието ми, тъй като темата за мен..

публикувано на 01.02.23 в 17:40