Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Черен петък е, харчете разумно

Снимка: радио ВидинЧерен петък или Black Friday, в съвременната битова култура на САЩ е денят след Деня на благодарността, който е възприет за начало на коледния пазар. Черният петък често се смята за най-натоварения ден за пазаруване в годината и отбелязва началото на коледния пазарен сезон. Тази година той е на 25 ноември. Интересът на видинчани по време на Черния петък е по-голям, но икономическата криза оказва влияние, казва Иван Иванов, управител на магазин за дрехи:


"Има повече клиенти в магазина. Хората са пощурели, както всяка година... За съжаление, не се пазарува повече. Явно високите цени на всички хранителни продукти, горива и т.н. оказват влияние и хората не пазаруват толкова, колкото предишни години. Ми хората, при положение, че нямат пари, си купуват артикули за зимния сезон, най-често якета - това, от което имат нужда през зимния сезон".


Някои видинчани пазаруват по време на Черния петък, но има и такива, които не се доверяват на намаленията по време на тази кампания:


"Да, пазарувам... по принцип купувам за подаръци и затова пазарувам в Черния петък... Честно казано не, нямам доверие в намаленията, които се провеждат по време на Черния петък. Като цяло, опитвам се да пазарувам практично... До този момент, честно казано, не съм пазарувала по време на Черен петък, просто защото смятам, че цените са завишени драстично, след което, уж правят намаление, което смятам, че не е реално... Ами честно казано, много рядко ми се случва да пазарувам в Черния петък, според мен в България, не само във Видин, нямаме много голям Черен петък... Да, пазарувам си. Набелязвам си неща от преди и изчаквам да видя как ще се променят цените в Черния петък. От лично наблюдение знам, че някои са изкуствено увеличени. Цена, която месец преди Черния петък е била една, но след това се увеличава и на Черния петък е абсолютно същата". 


Интересен факт е, че терминът "Черен петък" за пръв път се появява във Филаделфия в началото на 60-те години. С него служители на местната полиция са наричали петъка, след Деня на благодарността, заради големите задръствания по пътищата. Няколко неправителствени организации считат за изключително вреден стреса през този ден. Ето защо през 1997 г. тези организации призовават американците денят да се превърне в Ден без покупки.

БНР подкасти:

Вижте още

Екоклуб „Детелини“ от Враца отбеляза Световния ден на влажните зони

Ученици от екоклуб „Детелини“ към СУ „Христо Ботев“ във Враца отбелязаха Световния ден на влажните зони с посещение в Регионалната инспекция по околната среда и водите в града. Мероприятието е част от програмата за работата на еко клуба и е в изпълнение на плана за дейност на Младежки воден парламент, на който екоклубът е член от 2015..

публикувано на 02.02.23 в 17:22

Изложба „Когато момчето става мъж…“ гостува на Видин

Казармата през социалистическия период на България е показана в изложба, открита днес във Видин . Автор на експозицията  „Когато момчето става мъж…“   е д-р Илия Вълев, главен асистент в Националния етнографски музей при Българската академия на науките.  Изложбата е подредена в една от залите на музей „Кръстатата казарма“ във Видин...

публикувано на 02.02.23 в 16:29
Бившето училище в Копиловци

Музейна сбирка разказва историята на Копиловци

Етнографска музейна сбирка ще показва историята на Копиловци . Експозицията ще бъде подредена за постоянно в бившето училище на монтанското село. Тя ще включва предмети от бита, свързани с традиционния поминък в миналото - килимарството и рударството. Копиловци е туристическо селище и е хубаво хората, които посещават населеното място, да научат..

публикувано на 02.02.23 в 14:20

Губим до 70% от пътниците заради нелегалния превоз, алармират от автобусния бранш

Големи загуби заради нелегалните превози на пътници отчитат от автобусния бранш. Сивият сектор е не само при пътническия транспорт в страната, а и към чужбина. През последните години този проблем се задълбочава и застрашава бранша, обясни за Радио ВИДИН Петър Захариев , председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България и..

публикувано на 02.02.23 в 14:00

Изложба показва казармения живот в годините на социализма

Изложбата "Когато момчето става мъж...“ ще бъде представена във Видин. Тя е създадена от Илия Вълев, доктор по етнология и главен асистент в Института по етнография и фолклористика и представя казармата през "онези“ 45 години. Повод за нея става дисертационната работа на Илия Вълев , който я публикува и в книга: „Самата изложба представлява..

обновено на 02.02.23 в 09:38

В "Музикална зона" на 02 февруари 2023 слушаме филмовия композитор Луис Бакалов

Луис Енрикес Бакалов е аржентински и италиански композитор от български произход. Баба му и дядо му са банатски българи, емигрирали в Аржентина. Има и еврейски корени. Различните култури, свързани не само с неговия произход, но и обуславящи го като творец, допринасят за уникалния му музикален стил. Това многообразие се долавя най-вече във..

публикувано на 02.02.23 в 09:00

Изоставените домашни любимци - герои в спектакъл на видинския куклен театър

Какво се случва с домашните любимци, изоставени от своите доскорошни стопани, разказва новият спектакъл на видинския куклен театър "Изгубен в гората". Негов автор е актьорът и режисьор Христо Иванов. Идеята си той черпи от истински истории, които среща в реалния живот:   “През годините идеята узряваше в съзнанието ми, тъй като темата за мен..

публикувано на 01.02.23 в 17:40