Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Движение "Северозапазване" с номинация за "Човек на годината"

Снимка: БХК



Гражданското движение "Северозапазване" е с номинация за наградите "Човек на годината". Предложенията за отличията са анонимни и се подават до Българския хелзинкски комитет, който връчва призовете. Като мотив за номинацията на гражданското движение е посочена правозащитната му дейност с потенциал за обединяване и развитие на обществото. 
За почти десетте години активна работа в полза на хората от Северозапада, от "Северозапазване" реализират редица успешни кампании и инициативи, помагат и подкрепят млади и стари, каза Наско Цанов, член на сдружението:

"Идеята на "Северозапазване" е да обиколим хората, особено самотно живеещите, да видим от какво имат нужда, да поговорим с тях. Отделно им помагаме с попълване на документи за различни видове помощи, запознаваме ги с проекти и предложения, до които те нямат достъп- де факто ние информиране хората. Ние сме като едно мини радио в случая. Помагали сме дори и с докторите, караме ги на ТЕЛК във Видин, на място карахме и докторите. Това не е само за община Кула и пограничните села, това е за цялата област Видин."

Сдружение "Северозапазване" подават сигнали до кметове, общински съветници и председатели на общински съвети в областта, коментира още Наско Цанов:

"За толкова години сме се преборили с една голяма част от проблемите. Дори в последните години започнаха общините дори да ни помагат в кампаниите, по-скоро да се приобщават към нас, доброволците."

Според Наско Цанов в последните години се наблюдава засилване на доброволчеството в Северозапада.

"Мога да кажа, че преди го нямаше в нашата област. Но сега не е така. В последните години като че ли хората го взеха някак присърце това. Доброволците сега са повече млади хора, което е много хубаво, радвам се за което. Ние трябва да учим младите да правят добро и да ги заразим, защото в нашия край младите не сме много. "

Наградите "Човек на годината" се връчват на хора и организации, създали прецедент в правозащитната сфера, били фактор за общественото развитие през годината, променили света ни към по-добро с усилията си. Призовете нямат финансово изражение, като целта им e да дадат символично признание. Всеки може анонимно да предложи човек или организация за наградите, като за да бъде одобрена една номинация, трябва предварително да е разгледана от жури. 

Българският хелзинкски комитет традиционно ще връчи отличията "Човек на годината" на 10 декември – Международния ден на правата на човека. 


Всичко по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видински съюз на зърнопроизводителите- 15 години в защита на земеделците от региона

Видинският съюз на зърнопроизводителите навърши 15 години. Кои бяха проблемите тогава и кои от тях намериха решение през годините? Какви са пазарната ситуация и пролетните настроения сред земеделците? Какво е състоянието на есенниците и какви са очакванията на фермерите? В "Земята, която ни храни" гостува председателят на съюза Жечко..

обновено на 29.03.24 в 16:30

Отбелязваме 20 години от членството на България в НАТО

20 години от присъединяването на България в НАТО се навършват днес. Членството на България в Организацията на Северноатлантическия договор е резултат от 15-годишни усилия. За официално присъединяване към НАТО се счита датата 29 март 2004 г., когато лидерите на България и още шест източноевропейски държави са приветствани на церемония в Белия дом във..

публикувано на 29.03.24 в 14:30

С много любов за пекинезите Чери и Рори

Днес на гости ще ни бъдат пекинезите Чери и Рори. Симпатягите са баща и син. Чери е таткото, а Рори или Роримир - синът. Ако трябва да проследим родословното дърво на Рори, то майката се казва Барби. За тези прекрасни и мили домашни любимци ни разказва Десислава Цветкова , актриса във видинския театър. "Таткото го взехме преди вече 13..

публикувано на 29.03.24 в 14:00

Близо 12 000 души в област Видин ще получат помощи от БЧК

БЧК започва раздаването на хранителни продукти и хигиенни материали от програмата на Европейския съюз за подпомагане на уязвими хора. Първият пункт в област Видин ще бъде открит на 3 април в община Ружинци. Поетапно ще бъдат обхванати и останалите общини в областта, обясни председателят на Областния съвет на БЧК-Видин Цветелина Петрова и..

публикувано на 29.03.24 в 13:00

Семейство от Видин гледа като домашни любимци лами и алпаки (снимки+видео)

Три перуански лами и две алпаки отглеждат като домашни любимци Ирена и Владимир Данови. Купили си къща в село Ясен на брега на река Дунав в община Ново село и решили да си вземат и домашен любимец.  "Тя си ми дойде идеята спонтанно, лама, в един разговор наш и търсих и първо купихме мъжката лама. След около година намерихме и двете женските...

публикувано на 29.03.24 в 11:20

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55