Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Видинска ученичка решава съдебен казус

Рая Матейкова, ученичка от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"- Видин
Снимка: Радио ВИДИН
Десетокласничката от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин Рая Матейкова се класира на първо място в областен конкурс за решаване на съдебен казус. Конкурсът беше обявен от Административен съд във Видин.

Рая постига много висок резултат, въпреки трудността на задачата и по-особената правна терминология. Казусът е по действителен случай, разказа момичето:


"На 10 септември 2021 година във Видин са подадени няколко сигнала на телефон 112 за това, че на паркинга пред крепостта "Баба Вида" се провежда гонка между няколко автомобила... Лек автомобил се движи необичайно с висока скорост. Дежурен  патрул подал светлинен и звуков сигнал за спиране, водачът продължил да шофира. При поискване на документите за проверка, водачът отказал да ги предаде... След проверката се установило, че водачът е 16-годишен младеж, а собственикът на автомобила обучава непълнолетния младеж... Оказва се, че те са употребили алкохол и наркотични вещества...


Трябваше да отговоря на въпроси, за да реша казуса. Водачът на МПС е извършил нарушение за това, че отказва да предаде документите си на органите за контрол. 16-годишният Елефтеров и 47-годишният Здравков са извършили нарушение по член 175 като са отказали да предадат документите си и могат да бъдат глобени от 50 до 200 лева... Здравков е извършил нарушение като собственик на МПС и го предоставя на неправоспособен водач...


 Научих, че нямам право да шофирам без да съм навършила годините и не трябва да употребявам алкохол, когато шофирам... Научих много нови неща."


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.

Вижте още

В „Музикална зона“ днес: Френски шансони, френски фасони…

  От града на изкуствата, от страната на любовта и виното, където модата и практиката да оставаш млад и очарователен, са издигнати в култ, идва днешната „Музикална зона“. А като се каже „Франция“, си представяме много неща. Едно обаче е сигурно: сещаме се за французойките ;) Те ще са обект на слухово и зрително възприятие в днешната „Музикална зона“,..

публикувано на 06.02.23 в 09:55

"Неделник" от 5 февруари 2023 година

Заповядайте снежният "Неделник" 447 брой . В него ще довършим разговора си с д-р Димитър Гюдуров , гл. ас. в Нов български университет за мащабното изследване “Българите и опиатите. Производство и търговия. 1879-1944” . Тръгваме и към Вълчедръм да се повеселим с "Вълчедръмска шарена трапеза" . След това в Кутово ще отбележим Йордановден и..

публикувано на 05.02.23 в 13:31

Да вземем поука от евангелския митар

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение  и ни напомня за това, че смирението въздига, а гордостта унизява. "В притчата за митаря и фарисея (Лука. 18:10-14) Господ Иисус Христос говори за двете крайности на човешкото сърце – едното - закостеняло от лицемерие, показност и горделивост, а..

публикувано на 05.02.23 в 08:00

Жасмина от Видин е победителка в конкурс на Британското посолство

Момиче от Видин е сред победителите в конкурса "Прокурор за един ден". Инициативата е на Кралската прокурорска служба и Британското посолство в София. Организира се в партньорство с Асоциацията на прокурорите в България,  Центъра за етнически диалог и толерантност "Амалипе" и младежката фондация "Арете". Конкурсът е за младежи от ромски..

публикувано на 03.02.23 в 17:45

"Беднякът милионер" - съвременна приказка за доброто

Роман Някога мечтали ли сте си да спечелите милион? Например в телевизионна игра на въпроси и отговори. Е, запознайте се с Рам Мохамад Томас – беден млад сервитьор, който току-що е спечелил един милиард индийски рупии в такова състезание и вече е в затвора. Официално е обвинен в измама, но неофициално още в самото начало на историята става..

публикувано на 03.02.23 в 17:15

Експерти: Държавата бяга от отговорност за безопасността на пътищата

Конкретни решения, които да сложат край на войната по пътищата , предлагат от Института за пътна безопасност . Като част от гражданската инициатива " Мисия безопасни пътища " експертите ще посетят редица градове, за да се срещнат с местни жители.  Целта е да бъде регистрирана и да бъде събрана достатъчно голяма обществена подкрепа, с която..

публикувано на 03.02.23 в 15:10

Нова инициатива предизвиква читателите във видинската библиотека

"Книга на сляпо" е най-новата инициатива на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин . В отдел "Заемна за възрастни" е подреден специален рафт с книги, опаковани в подаръчна хартия. Идеята на това нестандартно предложение е да се предизвикват читателите и да попаднат на книжна находка от жанр, който иначе не биха избрали..

публикувано на 03.02.23 в 10:00