Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Видин си сътрудничи с градове по Дунав

Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

Видин е сред градовете по Дунав, включени в мрежа за регионално сътрудничество. Инициативата "По поречието на река Дунав", която обединява десет града от седем европейски държави, разкрива скрития потенциал на регионите. Водещ партньор е Европейска къща- Будапеща. От българска страна са включени градовете Видин и Русе. Участват още Улм (Германия), Кремс (Австрия), Калафат и Гюргево (Румъния), Мохач и Комаром (Унгария), Вуковар (Хърватска), Комарно (Словакия).

"Целта на проекта е да се изгради мрежа от градове по река Дунав, които развиват силно регионално сътрудничество и работят заедно, така че да оползотворяват икономическия потенциал на макрорегиона и да намаляват социално-икономическите разлики между отделните дунавски страни", обясни Десислава Тодорова, заместник-кмет "Европейски политики и инвестиции" в Община Видин.


Финансирането е с европейски средства, а дейностите са от януари до декември тази година. За да проучат нагласите на хората от Общината заедно с Областния информационен център организираха допитване до гражданите как Европейският съюз може да инвестира парите си по-добре в град Видин. В анкетата участваха над 200 души, а преобладаващото мнение е, че здравеопазването е най-важната сфера, към която да бъдат насочени европейските инвестиции. След това по значимост се посочват образованието и регионално развитие. Видин изостава в сравнение с други градове по поречието на Дунав, коментираха видинчани. Европейските средства могат да помогнат, но трябва да има стратегия за развитието на града, показа анкета на  Радио ВИДИН:


"Засега не се справяме изобщо с компенсирането на разликите по жизнен стандарт, по развитие на икономиката, по развитие на промишлени предприятия, ние просто нямаме такива във Видин, които да съживят града. Трудовият ресурс, хората, намаляваме прогресивно и остаряваме... Европейските програми биха могли да ни помогнат. Въпросът е когато се кандидатства с проекти по тези европейски програми, да се направи една стратегия за развитие на града и по тази стратегия да се се работи, т.е. да има някакъв план за развитието на града и за бъдещето на града." 


Институциите в Брюксел са отворени да участват в пряк диалог и сътрудничество с местните власти, каза управителят на Областния информационен център Мариела Савкова. Тя участва в организираното посещение на дунавски партньори в европейските институции. Срещите се проведоха през ноември в рамките на "По поречието на река Дунав".


"Участниците също така се съгласиха, че градовете по поречието на Дунав имат неизползван скрит потенциал, особено по долното течение. Намаляването на различията в Дунавския регион изисква интензивен диалог, а европейските институции трябва да положат усилия, за да отидат на местно ниво и да разберат и отговорят на регионалните потребности", каза Мариела Савкова.


В работата по проекти Община Видин успява да излезе от рамките на оперативните и на националните програми и да разширява контактите си на европейско ниво, подчерта заместник- кметът Десислава Тодорова.


Вижте още

В „Музикална зона“ днес: Френски шансони, френски фасони…

  От града на изкуствата, от страната на любовта и виното, където модата и практиката да оставаш млад и очарователен, са издигнати в култ, идва днешната „Музикална зона“. А като се каже „Франция“, си представяме много неща. Едно обаче е сигурно: сещаме се за французойките ;) Те ще са обект на слухово и зрително възприятие в днешната „Музикална зона“,..

публикувано на 06.02.23 в 09:55

"Неделник" от 5 февруари 2023 година

Заповядайте снежният "Неделник" 447 брой . В него ще довършим разговора си с д-р Димитър Гюдуров , гл. ас. в Нов български университет за мащабното изследване “Българите и опиатите. Производство и търговия. 1879-1944” . Тръгваме и към Вълчедръм да се повеселим с "Вълчедръмска шарена трапеза" . След това в Кутово ще отбележим Йордановден и..

публикувано на 05.02.23 в 13:31

Да вземем поука от евангелския митар

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение  и ни напомня за това, че смирението въздига, а гордостта унизява. "В притчата за митаря и фарисея (Лука. 18:10-14) Господ Иисус Христос говори за двете крайности на човешкото сърце – едното - закостеняло от лицемерие, показност и горделивост, а..

публикувано на 05.02.23 в 08:00

Жасмина от Видин е победителка в конкурс на Британското посолство

Момиче от Видин е сред победителите в конкурса "Прокурор за един ден". Инициативата е на Кралската прокурорска служба и Британското посолство в София. Организира се в партньорство с Асоциацията на прокурорите в България,  Центъра за етнически диалог и толерантност "Амалипе" и младежката фондация "Арете". Конкурсът е за младежи от ромски..

публикувано на 03.02.23 в 17:45

"Беднякът милионер" - съвременна приказка за доброто

Роман Някога мечтали ли сте си да спечелите милион? Например в телевизионна игра на въпроси и отговори. Е, запознайте се с Рам Мохамад Томас – беден млад сервитьор, който току-що е спечелил един милиард индийски рупии в такова състезание и вече е в затвора. Официално е обвинен в измама, но неофициално още в самото начало на историята става..

публикувано на 03.02.23 в 17:15

Експерти: Държавата бяга от отговорност за безопасността на пътищата

Конкретни решения, които да сложат край на войната по пътищата , предлагат от Института за пътна безопасност . Като част от гражданската инициатива " Мисия безопасни пътища " експертите ще посетят редица градове, за да се срещнат с местни жители.  Целта е да бъде регистрирана и да бъде събрана достатъчно голяма обществена подкрепа, с която..

публикувано на 03.02.23 в 15:10

Нова инициатива предизвиква читателите във видинската библиотека

"Книга на сляпо" е най-новата инициатива на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин . В отдел "Заемна за възрастни" е подреден специален рафт с книги, опаковани в подаръчна хартия. Идеята на това нестандартно предложение е да се предизвикват читателите и да попаднат на книжна находка от жанр, който иначе не биха избрали..

публикувано на 03.02.23 в 10:00