Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Видин си сътрудничи с градове по Дунав

Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин

Видин е сред градовете по Дунав, включени в мрежа за регионално сътрудничество. Инициативата "По поречието на река Дунав", която обединява десет града от седем европейски държави, разкрива скрития потенциал на регионите. Водещ партньор е Европейска къща- Будапеща. От българска страна са включени градовете Видин и Русе. Участват още Улм (Германия), Кремс (Австрия), Калафат и Гюргево (Румъния), Мохач и Комаром (Унгария), Вуковар (Хърватска), Комарно (Словакия).

"Целта на проекта е да се изгради мрежа от градове по река Дунав, които развиват силно регионално сътрудничество и работят заедно, така че да оползотворяват икономическия потенциал на макрорегиона и да намаляват социално-икономическите разлики между отделните дунавски страни", обясни Десислава Тодорова, заместник-кмет "Европейски политики и инвестиции" в Община Видин.


Финансирането е с европейски средства, а дейностите са от януари до декември тази година. За да проучат нагласите на хората от Общината заедно с Областния информационен център организираха допитване до гражданите как Европейският съюз може да инвестира парите си по-добре в град Видин. В анкетата участваха над 200 души, а преобладаващото мнение е, че здравеопазването е най-важната сфера, към която да бъдат насочени европейските инвестиции. След това по значимост се посочват образованието и регионално развитие. Видин изостава в сравнение с други градове по поречието на Дунав, коментираха видинчани. Европейските средства могат да помогнат, но трябва да има стратегия за развитието на града, показа анкета на  Радио ВИДИН:


"Засега не се справяме изобщо с компенсирането на разликите по жизнен стандарт, по развитие на икономиката, по развитие на промишлени предприятия, ние просто нямаме такива във Видин, които да съживят града. Трудовият ресурс, хората, намаляваме прогресивно и остаряваме... Европейските програми биха могли да ни помогнат. Въпросът е когато се кандидатства с проекти по тези европейски програми, да се направи една стратегия за развитие на града и по тази стратегия да се се работи, т.е. да има някакъв план за развитието на града и за бъдещето на града." 


Институциите в Брюксел са отворени да участват в пряк диалог и сътрудничество с местните власти, каза управителят на Областния информационен център Мариела Савкова. Тя участва в организираното посещение на дунавски партньори в европейските институции. Срещите се проведоха през ноември в рамките на "По поречието на река Дунав".


"Участниците също така се съгласиха, че градовете по поречието на Дунав имат неизползван скрит потенциал, особено по долното течение. Намаляването на различията в Дунавския регион изисква интензивен диалог, а европейските институции трябва да положат усилия, за да отидат на местно ниво и да разберат и отговорят на регионалните потребности", каза Мариела Савкова.


В работата по проекти Община Видин успява да излезе от рамките на оперативните и на националните програми и да разширява контактите си на европейско ниво, подчерта заместник- кметът Десислава Тодорова.


Вижте още

Видинската група "Глашатаи" подготвя концерт

Рождествен концерт "Глашатаи и приятели" ще се състои във Видин. Ще има разнообразна програма, с много авторски песни, каза Калин Горчев - фронтмен и китарист на групата "Глашатаи":  "Ние сме християнски бенд, свирим предимно рок... Някои от песните са преводни, а като цяло ние правим авторска музика. Насочеността е християнска тематика,..

публикувано на 05.12.23 в 17:06

Почвата- ограничен, незаменим и невъзобновяем ресурс

Всяка година на 5 декември отбелязваме Световния ден на почвите. Целта на този ден е да привлече внимание върху важността от опазване на почвите в добро състояние, както и да се насочват усилия за устойчивото управление на почвените ресурси. Денят се отбелязва от 2014 г. по инициатива на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) и..

публикувано на 05.12.23 в 16:42
От ляво надясно: Марио, Миглена, Живка Сливенова,Елена-Стефани, Никол

Медали за видински ученици от международен фестивал

С 4 златни медала и 1 сребърен за своите певчески изпълнения бяха отличени учениците от видинското училище по изкуствата "Свети свети Кирил и Методий" от участието си в международния фестивал "Кръстопът на музите" .  Конкурсът се провежда за 19-а година и този път е онлайн, което не е по-лесно като представяне, казва учителят по..

публикувано на 05.12.23 в 16:00

Плащаме по-висока цена на водата от 1 януари

Драстично поскъпване на водата  предвижда  Комисията за енергийно и водно регулиране  от  1 януари . Във  Видин  увеличението ще е с 28.6 %, във  Враца  с 20.6 %, а в  Монтана  - с 19.9 %, докато в останалата част от страната поскъпването ще е средно с 10%.  В Берковица очакванията са цената да скочи с 80 % . Промяната на цените е..

публикувано на 05.12.23 в 14:05

Все повече бездомни хора търсят Центъра за временно настаняване във Видин

На 100% е запълнен капацитетът на Центъра за временно настаняване във Видин .  Местата в него са 10, като от 2024 година ще бъдат увеличени на 13. Потърсилите подслон са на възраст от 40 до 76 години. Хората могат да останат в Центъра до 6 месеца, но има и изключения, казва социалният работник  Анета Георгиева : "Основната ни дейност е..

публикувано на 05.12.23 в 13:15
От ляво надясно: Магдалина, Александра, Мария, Мариана, Ния

Ученици от Видин с успехи в състезанието "BEST"

С нови успехи се завърна отборът по реч и дебати на английски език към ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин "BEST Team Vidin" .  Учениците се представиха блестящо за пореден път на състезанието по реч и дебати на английски език "BEST". През двата дни младежите се състезаваха с над 300 участници от цяла Западна България. Състезанието се проведе..

публикувано на 05.12.23 в 12:35

На какво се дължи лошият дъх

Всеки от нас има лош дъх в устата през определени интервали от деня. Той се дължи на наличието на бактерии в устата и на процесите, които настъпват с тях, обясни в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева : "Когато човек спи, бактериите се размножават и тогава се получава тази миризма. Неизбежно е, тя е специфична за..

публикувано на 04.12.23 в 16:49