Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Колекция от 800 часовника мери времето в село Бързина

Снимка: Радио Видин

Във врачанското село Бързина времето никога не бърза, а дори напротив. Това правило важи с пълна сила за Петър Петров, за когото да уловиш времето не е невъзможно. Той разполага с колекция от 800 часовника, всеки от които поправен и съживен от неговите ръце. Въпреки сериозния брой, на Петър му отнема едва 10-ина години да ги събере.

"Последно бяха 700, но това беше миналата година, а сега имам много повече. Нямам място вече къде да ги слагам и трупам в щайги, в шкафове. Много са, много са, сигурно 800 вече. Джобни, стенни, будилници и повечето са стари... Едни мои братовчеди ми подариха няколко часовника, после аз си купих няколко и така започнах да колекционирам. Гледам по сайтовете, по битаците и леко-полеко се задълбочих в тази работа. Купувам си неработещи, за реставрация, защото са по-евтини и аз си ги ремонтирам, лакирам и така до ден днешен" - разказа за Радио ВИДИН Петър Петров.

Сред най-специалните часовници са такива с над 100-годишна история, направени още преди Освобождението, обяснява Петър.

"Имам от 1800-та, 1900-та година, на 120-130 години. Имам няколко от "турско време" така да се каже, още от преди Освобождението."

Колекционирането на часовници се оказва хоби не само на Петър, но и на съпругата му Галя Петрова. За учителката всеки един механизъм е неразделна част от семейството, а любовта към измерващите времето уреди- начин на живот. 

"При  нас направо е уникално, направо е музей. Всеки един часовник е като член от семейството. Той ги е събирал толкова години, така се вживява в тях, ние живеем с тях. Както аз си познавам децата в училище, така той си познава часовника кой бие. Познава и ги разпознава. Дори някой да ги размести, ще знае на кой му е сменено мястото. Много го подкрепям и за него тази подкрепа е много важна. Толкова много хора му се обаждат, защото имат стари часовници, продали къщи, домове, не искат да бъдат на боклука, а се свързват с него и му ги подаряват, защото той ще ги съживи, ще им вдъхне живот."

В колекцията на Петър е и първият български кварцов часовник, правен в Правец, има и часовник от танк, будилници от Англия, Германия, Франция и Италия. Но най-любим за него остава механизмът с лунния календар, подарък от съпругата му.

Колекцията си никога няма да продаде, категоричен е той, дори иска да я увеличи. А всеки, който има в дома си стар часовник, макар и неработещ, може да го потърси. Той ще го поправи и ще му даде още време. Защото в Бързина времето никога не бърза.

Вижте още

В „Музикална зона“ днес: Френски шансони, френски фасони…

  От града на изкуствата, от страната на любовта и виното, където модата и практиката да оставаш млад и очарователен, са издигнати в култ, идва днешната „Музикална зона“. А като се каже „Франция“, си представяме много неща. Едно обаче е сигурно: сещаме се за французойките ;) Те ще са обект на слухово и зрително възприятие в днешната „Музикална зона“,..

публикувано на 06.02.23 в 09:55

"Неделник" от 5 февруари 2023 година

Заповядайте снежният "Неделник" 447 брой . В него ще довършим разговора си с д-р Димитър Гюдуров , гл. ас. в Нов български университет за мащабното изследване “Българите и опиатите. Производство и търговия. 1879-1944” . Тръгваме и към Вълчедръм да се повеселим с "Вълчедръмска шарена трапеза" . След това в Кутово ще отбележим Йордановден и..

публикувано на 05.02.23 в 13:31

Да вземем поука от евангелския митар

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение  и ни напомня за това, че смирението въздига, а гордостта унизява. "В притчата за митаря и фарисея (Лука. 18:10-14) Господ Иисус Христос говори за двете крайности на човешкото сърце – едното - закостеняло от лицемерие, показност и горделивост, а..

публикувано на 05.02.23 в 08:00

Жасмина от Видин е победителка в конкурс на Британското посолство

Момиче от Видин е сред победителите в конкурса "Прокурор за един ден". Инициативата е на Кралската прокурорска служба и Британското посолство в София. Организира се в партньорство с Асоциацията на прокурорите в България,  Центъра за етнически диалог и толерантност "Амалипе" и младежката фондация "Арете". Конкурсът е за младежи от ромски..

публикувано на 03.02.23 в 17:45

"Беднякът милионер" - съвременна приказка за доброто

Роман Някога мечтали ли сте си да спечелите милион? Например в телевизионна игра на въпроси и отговори. Е, запознайте се с Рам Мохамад Томас – беден млад сервитьор, който току-що е спечелил един милиард индийски рупии в такова състезание и вече е в затвора. Официално е обвинен в измама, но неофициално още в самото начало на историята става..

публикувано на 03.02.23 в 17:15

Експерти: Държавата бяга от отговорност за безопасността на пътищата

Конкретни решения, които да сложат край на войната по пътищата , предлагат от Института за пътна безопасност . Като част от гражданската инициатива " Мисия безопасни пътища " експертите ще посетят редица градове, за да се срещнат с местни жители.  Целта е да бъде регистрирана и да бъде събрана достатъчно голяма обществена подкрепа, с която..

публикувано на 03.02.23 в 15:10

Нова инициатива предизвиква читателите във видинската библиотека

"Книга на сляпо" е най-новата инициатива на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин . В отдел "Заемна за възрастни" е подреден специален рафт с книги, опаковани в подаръчна хартия. Идеята на това нестандартно предложение е да се предизвикват читателите и да попаднат на книжна находка от жанр, който иначе не биха избрали..

публикувано на 03.02.23 в 10:00