Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Юлиан Войнов: "Ние реално ползваме еврото, само че неговото име е лев"

Снимка: БГНЕС

Приемането на еврото като официална валута на България предизвиква смесени настроения у нас. Мнозинството в парламента подкрепя промяната. Общо 157 депутати гласуваха "за" ускоряване на процеса на приемането на еврото с целева дата 1 януари 2024 г., при курс 1,95583 лева за 1 евро. Много хора, обаче, асоциират преминаването към европейската валута с покачване на цените. Един от тях е Цветан Вълов, търговец във Видин:

"Какво да ви кажа, то много държави не го въвеждат, не го практикуват това нещо. Ето самата Англия напусна Европейския съюз и си задържа валутата. Така че и ние е хубаво да си задържим нашата валута, тя има стойност. Патриотично- против еврото съм... Сега, примерно, струва 5 лева една кутия цигари, като въведат еврото ще струва 5 евро ли? Мисля, че много ще се наруши семейният бюджет. Сега, от 1 март, се вдига цената на цигарите още и еврото като се въведе то ще ни бръкне в джоба на всички... Много хора са свикнали с лева, ще ни бъде трудно да оборотираме с еврото."

Много от видинчаните, с които разговаряхме, свързват въвеждането на еврото с потенциално обедняване, но има и хора, които искат европейската валута и у нас: 

"За мен не е окей, защото инфлацията, която ще се получи след това няма да е тази, която ни се представя евентуално. Ако в момента един хляб е 1,40 лв. сигурно ще достигне 2 лв. цена... По-добре евро, защото е по-удобно. Повечето в чужбина имат евро... Малко ще обеднеем, защото са ни ниски доходите. Но аз съм за еврото, защото младите всички отиват нататък и им трябва валута, по-лесно ще бъде... Аз съм против това нещо, не сме още доузрели за еврото. Левът и еврото не е едно и също... Не съм съгласна, левът си е лев, ние сме българи, работила съм по чужбина и знам... Това, че те планират да въведат еврото не значи, че ние желаем... Щом сме в Европейския съюз трябва да се придържаме към тези работи, но българският лев си е лев. Бедна държава сме, ние с богатите не можем да се мерим... Не бих желал еврото да влезе, защото аз съм българин и държа на българския лев."

Българският лев в момента е вързан към еврото с твърд курс и на практика и в момента ползваме европейската валута, коментира Юлиан Войнов, финансист и икономически анализатор, преподавател в Стопанската академия в Свищов. По думите му, покупателната способност на домакинствата у нас няма да пострада, а очакванията за висока инфлация са спекулации:

"Ние реално ползваме еврото, само че неговото име е лев, който е вързан към еврото с твърд курс. Този курс не може да се променя и дали ползвате 2 лева, за да купите една стока или 1 евро за да купите същата стока е едно и също... Няма как в една пазарна икономика днес хлябът да е 2 лв., утре да стане 2 евро, защото това означава 100% инфлация. Просто това няма как икономически да се случи, чисто теоретично. Практически, когато тръгнем да приемаме еврото ще има период, който ще започне още преди въвеждането на еврото, ако приемем, че датата е 1 януари 2024 г., може би още от септември, октомври 2023 г. всички етикети в магазините ще бъдат в двете валути. И това ще продължи и след като се приеме еврото... Относно заплатата, тя ще бъде просто приравнена в евро. Да кажем, ако днес получавате 1000 лв. заплата и курсът е едно към две грубо казано, след 1 януари вашата заплата вече ще бъде 500 евро. Но нейната покупателна сила ще бъде абсолютно същата... Относно спестяванията на хората, те се превалутират по фиксирания курс в евро. Всички левови спестявания ще преминат към еврови спестявани. Ако сте имали 200 000 лв. по съответния курс, ако приемем, че е едно към две за по-лесно смятане, на 1 януари вашите спестявания ще бъдат в размер на 100 000 евро в банката. Най-удобното нещо, предполагам много българи го знаят това нещо, като отидеш в чужбина, където и да отидеш в Европейския съюз, да не се налага да сменяш пари и да губиш от курсови разлики. Другото нещо, което е хубаво, ще може да се сравняват директно цените, които са в България с тези, които са във всички останали западноевропейски държави..."

Въвеждането на еврото като официална валута у нас ще е възможност и за увеличаване на чуждестранните инвестиции, уточни Юлиан Войнов

"На базата на договора, който сме подписали при влизане в Европейския съюз, ние сме от държавите, които имат така наречената дерогация по отношение на еврото. Като тази дерогация означава, че докато България не изпълни съответните критерии, тя няма да ползва европейската обща валута. Но ние сме длъжни да приемем еврото рано или късно. Вече достатъчно дълго стоим извън еврозоната, от 2007 г. до сега, имайки предвид и че сме във валутен борд, което допълнително дава тласък. Ние сме длъжни да влезем и е добре това да стане в момента, тъй като, както каза включително и управителят на БНБ, има един такъв прозорец за влизане, добре е да не го изпускаме, защото следващият такъв може да бъде след 10 години..."


Ще успее ли България да приеме еврото в началото на 2024 г. може да чуете в звуковия файл

БНР подкасти:

Вижте още

В „Музикална зона“ днес: Френски шансони, френски фасони…

  От града на изкуствата, от страната на любовта и виното, където модата и практиката да оставаш млад и очарователен, са издигнати в култ, идва днешната „Музикална зона“. А като се каже „Франция“, си представяме много неща. Едно обаче е сигурно: сещаме се за французойките ;) Те ще са обект на слухово и зрително възприятие в днешната „Музикална зона“,..

публикувано на 06.02.23 в 09:55

"Неделник" от 5 февруари 2023 година

Заповядайте снежният "Неделник" 447 брой . В него ще довършим разговора си с д-р Димитър Гюдуров , гл. ас. в Нов български университет за мащабното изследване “Българите и опиатите. Производство и търговия. 1879-1944” . Тръгваме и към Вълчедръм да се повеселим с "Вълчедръмска шарена трапеза" . След това в Кутово ще отбележим Йордановден и..

публикувано на 05.02.23 в 13:31

Да вземем поука от евангелския митар

Неделята, в която се намираме днес е Шестнадесета след Неделя подир Въздвижение  и ни напомня за това, че смирението въздига, а гордостта унизява. "В притчата за митаря и фарисея (Лука. 18:10-14) Господ Иисус Христос говори за двете крайности на човешкото сърце – едното - закостеняло от лицемерие, показност и горделивост, а..

публикувано на 05.02.23 в 08:00

Жасмина от Видин е победителка в конкурс на Британското посолство

Момиче от Видин е сред победителите в конкурса "Прокурор за един ден". Инициативата е на Кралската прокурорска служба и Британското посолство в София. Организира се в партньорство с Асоциацията на прокурорите в България,  Центъра за етнически диалог и толерантност "Амалипе" и младежката фондация "Арете". Конкурсът е за младежи от ромски..

публикувано на 03.02.23 в 17:45

"Беднякът милионер" - съвременна приказка за доброто

Роман Някога мечтали ли сте си да спечелите милион? Например в телевизионна игра на въпроси и отговори. Е, запознайте се с Рам Мохамад Томас – беден млад сервитьор, който току-що е спечелил един милиард индийски рупии в такова състезание и вече е в затвора. Официално е обвинен в измама, но неофициално още в самото начало на историята става..

публикувано на 03.02.23 в 17:15

Експерти: Държавата бяга от отговорност за безопасността на пътищата

Конкретни решения, които да сложат край на войната по пътищата , предлагат от Института за пътна безопасност . Като част от гражданската инициатива " Мисия безопасни пътища " експертите ще посетят редица градове, за да се срещнат с местни жители.  Целта е да бъде регистрирана и да бъде събрана достатъчно голяма обществена подкрепа, с която..

публикувано на 03.02.23 в 15:10

Нова инициатива предизвиква читателите във видинската библиотека

"Книга на сляпо" е най-новата инициатива на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин . В отдел "Заемна за възрастни" е подреден специален рафт с книги, опаковани в подаръчна хартия. Идеята на това нестандартно предложение е да се предизвикват читателите и да попаднат на книжна находка от жанр, който иначе не биха избрали..

публикувано на 03.02.23 в 10:00