Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Велислава Методиева от Доха: Днес светът е футбол

25
Снимка: Личен архив на Велислава Методиева

В "Другата истина " днес разговаряме с Велислава Методиева за Световното футболно първенство в Катар. Младата жена е родена във Видин, но от 13 години живее в Доха, столицата на Катар и работи като консултант на министъра на информационните и комуникационни технологии. Работя за правителството на Катар и това е основната причина, преди която се задържах толкова време тук, обясни Велислава:


"Аз съм икономист, завършила съм Университета за национално и световно стопанство в София. Преди дойда в Катар, съм работила за телекомуникационния регулатор 9 години, но вече балансът е в полза на Катар- 13 години вече съм тук...

Това е една екзотична страна. Повечето хора гледат на Запад, но мога да кажа, че Катар е една доста интернационална държава. Аз попаднах тук съвсем случайно, но по много сериозен и организиран начин. Поканиха ме за интервю след една среща в чужбина по работа. Дойдох първо на интервю, след което официално постъпих на работа. В началото не можех да си представя, че ще издържа дълго време в този много различен свят, но така се получи, че останах. Имала съм и други възможности, имало е и сценарий, при който е могло да си тръгна много по-рано, но да си кажа честно, съм щастлива, че извървях този път с Катар в моята професионална кариери и личния ми живот. Защото пред очите ми, Катар се разви изключително през последнияте10 години и това, което е в момента, го вижда целият свят през очите на футболните фенове...

Катар е интересно място за живеене и за работа. Хората отвън много често имат доста ограничена и бих казала погрешна представа за Катар и арабския свят, затова може би е добре, че такъв глобален форум като футболното първенство, много хора имат шанс да дойдат тук и да разберат от личен опит какво място е. 

Животът тук е интересен със сигурност. Работя в инернационален екип, моят приятелски личен кръг е също изключително интернационален- хора от всякакви нации, култури и религия. Според мен, това разнообразие е залегнало като основна ценност в обществото на Катар. Чужденците тук са приети доста добре. Понеже Катар е малка държава с големи ресурси, средства и възможности, те привличат много чужденци - специалисти от всякакви области, за да подпомогнат собственото си развитие. И по този начин, хора като мен, със специфичен опит в определена сфера сме наемани на работа и идваме в Катар за по-кратко или по-дълго време...


Тук държавата доста добре се грижи за хората, независимо дали са местни или чужденци и възнагражденията на работещите тук са високи...

Що се отнася до Световното първенство по футбол, аз вече съм била на 5 или 6 мача, което е доста. Имам и поне 10 билета за бъдещи мачове. Аз имам в момента гости от Канада, които са прелетели половината свят, за да дойдат тук и гледат представянето на отбора си. Заради тях много сме запалени. Още преди месеци си резервирахме билети и мога да кажа, че съм била на едни от най-интересните мачове. Успях да видя отбори като Франция, Испания, Германия- и трите отбора са фаворити за купата. Имаше много интересни срещи като например мачът Бразилия- Швейцария. Това е нещо незабравимо от гледна точка на публика и преживяване..."

Какво представляват осемте стадиона, на които се играят футболните мачове, колко средно струва един билет за среща, както и любопитно подробности за живота в Катар, където пребивават около 500 българи- в звуковия файлВижте още

Екоклуб „Детелини“ от Враца отбеляза Световния ден на влажните зони

Ученици от екоклуб „Детелини“ към СУ „Христо Ботев“ във Враца отбелязаха Световния ден на влажните зони с посещение в Регионалната инспекция по околната среда и водите в града. Мероприятието е част от програмата за работата на еко клуба и е в изпълнение на плана за дейност на Младежки воден парламент, на който екоклубът е член от 2015..

публикувано на 02.02.23 в 17:22

Изложба „Когато момчето става мъж…“ гостува на Видин

Казармата през социалистическия период на България е показана в изложба, открита днес във Видин . Автор на експозицията  „Когато момчето става мъж…“   е д-р Илия Вълев, главен асистент в Националния етнографски музей при Българската академия на науките.  Изложбата е подредена в една от залите на музей „Кръстатата казарма“ във Видин...

публикувано на 02.02.23 в 16:29
Бившето училище в Копиловци

Музейна сбирка разказва историята на Копиловци

Етнографска музейна сбирка ще показва историята на Копиловци . Експозицията ще бъде подредена за постоянно в бившето училище на монтанското село. Тя ще включва предмети от бита, свързани с традиционния поминък в миналото - килимарството и рударството. Копиловци е туристическо селище и е хубаво хората, които посещават населеното място, да научат..

публикувано на 02.02.23 в 14:20

Губим до 70% от пътниците заради нелегалния превоз, алармират от автобусния бранш

Големи загуби заради нелегалните превози на пътници отчитат от автобусния бранш. Сивият сектор е не само при пътническия транспорт в страната, а и към чужбина. През последните години този проблем се задълбочава и застрашава бранша, обясни за Радио ВИДИН Петър Захариев , председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България и..

публикувано на 02.02.23 в 14:00

Изложба показва казармения живот в годините на социализма

Изложбата "Когато момчето става мъж...“ ще бъде представена във Видин. Тя е създадена от Илия Вълев, доктор по етнология и главен асистент в Института по етнография и фолклористика и представя казармата през "онези“ 45 години. Повод за нея става дисертационната работа на Илия Вълев , който я публикува и в книга: „Самата изложба представлява..

обновено на 02.02.23 в 09:38

В "Музикална зона" на 02 февруари 2023 слушаме филмовия композитор Луис Бакалов

Луис Енрикес Бакалов е аржентински и италиански композитор от български произход. Баба му и дядо му са банатски българи, емигрирали в Аржентина. Има и еврейски корени. Различните култури, свързани не само с неговия произход, но и обуславящи го като творец, допринасят за уникалния му музикален стил. Това многообразие се долавя най-вече във..

публикувано на 02.02.23 в 09:00

Изоставените домашни любимци - герои в спектакъл на видинския куклен театър

Какво се случва с домашните любимци, изоставени от своите доскорошни стопани, разказва новият спектакъл на видинския куклен театър "Изгубен в гората". Негов автор е актьорът и режисьор Христо Иванов. Идеята си той черпи от истински истории, които среща в реалния живот:   “През годините идеята узряваше в съзнанието ми, тъй като темата за мен..

публикувано на 01.02.23 в 17:40