Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велислава Методиева от Доха: Днес светът е футбол

25
Снимка: Личен архив на Велислава Методиева

В "Другата истина " днес разговаряме с Велислава Методиева за Световното футболно първенство в Катар. Младата жена е родена във Видин, но от 13 години живее в Доха, столицата на Катар и работи като консултант на министъра на информационните и комуникационни технологии. Работя за правителството на Катар и това е основната причина, преди която се задържах толкова време тук, обясни Велислава:


"Аз съм икономист, завършила съм Университета за национално и световно стопанство в София. Преди дойда в Катар, съм работила за телекомуникационния регулатор 9 години, но вече балансът е в полза на Катар- 13 години вече съм тук...

Това е една екзотична страна. Повечето хора гледат на Запад, но мога да кажа, че Катар е една доста интернационална държава. Аз попаднах тук съвсем случайно, но по много сериозен и организиран начин. Поканиха ме за интервю след една среща в чужбина по работа. Дойдох първо на интервю, след което официално постъпих на работа. В началото не можех да си представя, че ще издържа дълго време в този много различен свят, но така се получи, че останах. Имала съм и други възможности, имало е и сценарий, при който е могло да си тръгна много по-рано, но да си кажа честно, съм щастлива, че извървях този път с Катар в моята професионална кариери и личния ми живот. Защото пред очите ми, Катар се разви изключително през последнияте10 години и това, което е в момента, го вижда целият свят през очите на футболните фенове...

Катар е интересно място за живеене и за работа. Хората отвън много често имат доста ограничена и бих казала погрешна представа за Катар и арабския свят, затова може би е добре, че такъв глобален форум като футболното първенство, много хора имат шанс да дойдат тук и да разберат от личен опит какво място е. 

Животът тук е интересен със сигурност. Работя в инернационален екип, моят приятелски личен кръг е също изключително интернационален- хора от всякакви нации, култури и религия. Според мен, това разнообразие е залегнало като основна ценност в обществото на Катар. Чужденците тук са приети доста добре. Понеже Катар е малка държава с големи ресурси, средства и възможности, те привличат много чужденци - специалисти от всякакви области, за да подпомогнат собственото си развитие. И по този начин, хора като мен, със специфичен опит в определена сфера сме наемани на работа и идваме в Катар за по-кратко или по-дълго време...


Тук държавата доста добре се грижи за хората, независимо дали са местни или чужденци и възнагражденията на работещите тук са високи...

Що се отнася до Световното първенство по футбол, аз вече съм била на 5 или 6 мача, което е доста. Имам и поне 10 билета за бъдещи мачове. Аз имам в момента гости от Канада, които са прелетели половината свят, за да дойдат тук и гледат представянето на отбора си. Заради тях много сме запалени. Още преди месеци си резервирахме билети и мога да кажа, че съм била на едни от най-интересните мачове. Успях да видя отбори като Франция, Испания, Германия- и трите отбора са фаворити за купата. Имаше много интересни срещи като например мачът Бразилия- Швейцария. Това е нещо незабравимо от гледна точка на публика и преживяване..."

Какво представляват осемте стадиона, на които се играят футболните мачове, колко средно струва един билет за среща, както и любопитно подробности за живота в Катар, където пребивават около 500 българи- в звуковия файлВижте още

Дуалното обучение в действие във Видин

Ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин са в дуално обучение и провеждат учебната си практика в завода на "Технически компоненти България" във Видин. Те са единайсетокласници в специалност "Компютърна техника и технологии". Практиката им в завода е два дни в седмицата.  Работата им е свързана с автоматизация и роботизация на..

публикувано на 20.02.24 в 16:30

Благородна инициатива в Козлодуй подава ръка на местен музикант

В Козлодуй  организират благородна инициатива в помощ на местен музикант.  Чичо Вълко е познат на жителите в града с изкуството си - свири на акордеон. Дори и в най-студените месеци от годината неговата сцена е улицата, където изкарва прехраната си. За да помогнат на музиканта, от Арт център "Шарени ключета'' - Козлодуй решават да му дадат възможност..

публикувано на 20.02.24 в 16:00

Видински ученици работиха по казуси, свързани с човешките права

По казуси, свързани с човешките права , работиха ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин , заедно със свои връстници от още пет европейски държави - Литва, Турция, Нидерланция, Италия и домакините от Румъния. Възпитаници на езиковата гимназия прекараха пет дни в Румъния - три от тях в Румнику Вълча и два в..

публикувано на 20.02.24 в 15:53

Приключи ли ремонтът на пешеходната зона между Младежкия дом и Спортната зала във Видин?

Тази пролет видинчани ще посрещнем с обновена централна пешеходна зона в участъка между Младежкия дом и Спортната зала.  Припомняме, че на 14 март е направена първа копка по проект "Основна реконструкция на централна пешеходна зона - IV етап“. Общата стойност на проекта е над  1 млн. 330 000 лв., от които  над 979 000 лв. са европейски..

публикувано на 20.02.24 в 11:17

Ден на мъжкото здраве в Козлодуй

Ден на мъжкото здраве ще се проведе на 23 февруари в Козлодуй . Безплатни прегледи ще извършат лекарите от клиниката по урология на Александровска болница д-р Христо Христов и д-р Живко Христов. Инициативата е на Фондация "Искам бебе" и мото клуб "Nucklears", с подкрепата на Община Козлодуй и местната болница. "Фондация "Искам бебе" се..

публикувано на 19.02.24 в 17:49

За непознатия Васил Левски

19 февруари е датата, на която свеждаме глави пред делото и героичната гибел на един от най-големите радетели за освобождение и просперитет на народа ни - Васил Иванов Кунчев , с прозвището Левски. Тази година се навършват 151 години от мрачния зимен ден, когато била издигната бесилката в покрайнините на тогавашна София.  Левски остава завинаги..

публикувано на 19.02.24 в 14:30

Искрен Красимиров: Патриотизъм е да учим децата на заветите на нашите герои

Ликът на Васил Левски върху чаршафи или пък чорапи; форма за курабийки с формата на Паметника на Шипка, с образа на Апостола, на Ботев, на хан Крум; татуировки, изобразяващи български национални герои или техни крилати фрази....  Това са само част от проявите на "патриотизъм", които стават все по-популярни напоследък, особено в..

публикувано на 19.02.24 в 14:00