Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Какво символизира коледната елха и кога да я украсим

Снимка: Радио Видин

Кога по традиция трябва да се постави коледната елха у дома? Това е една от най-разпространените традиции, свързани с празнуването на Рождество Христово. Представлява украсяване на вечнозелено иглолистно дърво - най-често от рода ела, откъдето идва и наименованието. 


Традиционно коледната елха се украсява за Коледа, но ние я украсяваме много рано, като това е свързано с комерсиализацията на празника, каза директорът на Регионалния исторически музей в Монтана доцент Ваня Иванова. Тя допълни, че в България традицията се появява след Освобождението:


лха е украсявана за първи път в княжеския дворец при Александър Батенберг, след това вече при княз Фердинанд I за първи път се украсява елха на открито... След това традицията се разпространява сравнително бързо, като през социалистическия период имаме една доста ясна модификация - вече елхата не е коледна, елхата е новогодишна и под нея не се оставят подаръци, както е първоначално традицията, а съответно подаръците се носят от Дядо Мраз, а Дядо Мраз е придружаван от Снежанка. Това което се наблюдава след промените през 90-та година, е една изключително силна комерсиализация както на коледните празници като цяло, така и на коледните украси, не само на елхата. Почти всеки град в България украсява елха."


Директорът на музея в Монтана обясни и какво символизира празничното дръвче:

"Ако трябва да проследим историята на коледната елха, то тук откриваме много стари архитипни модели, ако мога така да се изразя. Така нареченото световно дърво или дървото на живота е един от най-устойчивите символи във всяка една митологична система. Тъй като това световно дърво по принцип разделя света в световъзприятията на архаичния, по-късно и на патриархалния човек, тоест имаме делене на пространството на три части. Небесата, където стигат клоните на дървото - там съответно са небесните или предпоставящи земния живот и съдбата на хората, по средата е нашият, хорският свят и долу в корените на дървото вече е подземният свят и хтоничните сили. Нашата коледна елха, като дърво, така или иначе трябва да се свърже със символа на световното дърво. Самата елха като дърво и като конкретен избор идва от северните народи, а именно от скандинавците и германците. Викингите и преди тях различните готски племена са използвали зелени клонки, за да украсяват жилищата си, тъй като иглолистните дървета са вечно зелени и вечно зеленото дърво се свързва с живота и се приема като символ на живот."


Впоследствие тези зелени клонки са се украсявали обикновено с плодове - най-често ябълки. По този начин се е въплъщавала идеята за плодородието. В края на 16 век за пръв път в едно германско градче занаятчийска гилдия украсява цяло дръвче. Избрана е ела, защото изглежда най-добре от иглолистните дръвчета. Първоначално я украсяват с ябълки и други плодове- гирляндите се появяват доста по-късно. 


"Обикновено се смята, че тези големи хубави топки, които сега са все по-рядко от стъкло, техният пра-образ са именно тези ябълки и други плодове, с които са украсявани зелените клонки, а впоследствие вече и цялото коледно дърво... По принцип звездата, която се поставя на върха на елхата или на коледното дърво се свързва с Витлеемската звезда, тоест тази звезда, която известява за раждането на Исус Христос... Мисля, че би било интересно да се знае и може да се създаде като нова традиция - не знам за пръв път къде се е появило вярването, че за всяка Коледа трябва да се купува нова играчка, която да се поставя на коледната елха и по такъв начин един вид се появява и своеобразна семейна памет за коледните тържества", обясни символиката на коледната украса доцент Ваня Иванова.

Попитахме и видинчани кога поставят елхата и каква предпочитат- изкуствена или естествена:

лед Никулден, след 6-и. Изкуствена, защото мога да спася дървото. Развалям я след Ивановден... Началото на декември, ние лично имаме изкуствена, просто е по-практична, иначе естествено за предпочитане си е естествената... Чак средата на декември. Изкуствена, защото няма да сека дървета. Някой път си стои целия януари... В началото на декември. Предпочитам естествена, от тези в саксиите, но аз в дома си ползвам изкуствена... От началото на декември. От екологична гледна точка бих предпочела изкуствена, когато става въпрос за красота, естествените са по-хубави. Развалям украсата след Нова година, януари месец - предпочитам по-дълго време да гледам и да усещам празниците."

Най-разпространеното вярване е, че елхата се подрежда на 24 декември (Бъдни вечер) и се разваля 12 дни след това, точно на Йордановден - 6 януари, но може да се развали и на следващия 7 януари - Ивановден. 

Вижте още

Самороден талант от Белоградчик се изявява в световното кино

22-годишният  Николай Николов от Белоградчик е самороден талант, който пробива в киноиндустрията както в български, така и в чуждестранни продукции. Той е един от малкото български актьори, които на тази възраст вече се радва на роли в киното извън България.  Първата му роля е във филма "The Invasion of Red-Coke City" . Има епизодична роля в..

публикувано на 06.02.23 в 17:00

Деян Каменов - Дидо: Ходете навреме на зъболекар

Ходете на зъболекар, мийте зъбите си и не пушете. Този съвет даде в "Час при зъболекаря" музикантът и основател на групата DeeStoned Деян Каменов - Дидо . Той си спомни за първия път, когато е посетил зъболекарския кабинет, и разказа: "Първия път, когато бях на зъболекар, сериозно, който помня, имах едно зъбче, което беше тръгнало да израства..

публикувано на 06.02.23 в 16:09

Превозвачи определят нови цени заради отстъпките за учащи и пенсионери

Картите за градски и междуселищен транспорт в цялата страна поевтинияха от 1 февруари тази година. Увеличават се отстъпките за пенсионерите от 20 на 40 процента, а за учениците - от 20 на 70 на сто. Деца до 10-годишна възраст ще се возят безплатно. Мярката е част от механизъм, с който се цели да се финансира общественият транспорт и да се..

публикувано на 06.02.23 в 15:54

Организации отправиха призив срещу насилието над жени

Българска платформа към Европейско женско лоби в последния ден на 48-то Народно събрание (НС) отправи отворено писмо до политически партии и коалиции и персонално до депутати. Поводът е убийството на 62-годишна жена във Враца, а писмото е адресирано до всички, които на 27 януари не приеха предложението за Закон за изменение и допълнение на..

публикувано на 06.02.23 в 15:34

Анна, Александър и Кристиян са сред предпочитаните имена във Видин

В последните години българската именна система доста се модернизира и много бъдещи майки и бащи предпочитат да кръстят детето си с някое известно чудждестранно име, отколкото с традиционно българско. Не е тайна и това, че от години се наблюдава сблъсък между родители, опитващи се да съхранят националните традиции и тези, които се придържат..

публикувано на 06.02.23 в 13:31
Георги Чайковски

Враца почита паметта на Георги Чайковски с изложба

Художествена галерия "Иван Фунев"-Враца открива и зложба по случай 100 години от рождението на Георги Чайковски.  Художникът и културен деец е роден на 5 февруари 1923 година в Мездра. Завършва художествената академия в София със специалност "Живопис".  Юбилейната изложба ще бъде открита днес, 6 февруари, от 17:30 часа и ще остане в галерията..

публикувано на 06.02.23 в 12:52

В „Музикална зона“ днес: Френски шансони, френски фасони…

  От града на изкуствата, от страната на любовта и виното, където модата и практиката да оставаш млад и очарователен, са издигнати в култ, идва днешната „Музикална зона“. А като се каже „Франция“, си представяме много неща. Едно обаче е сигурно: сещаме се за французойките ;) Те ще са обект на слухово и зрително възприятие в днешната „Музикална зона“,..

публикувано на 06.02.23 в 09:55