Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво символизира коледната елха и кога да я украсим

Автор:
Снимка: Радио Видин

Кога по традиция трябва да се постави коледната елха у дома? Това е една от най-разпространените традиции, свързани с празнуването на Рождество Христово. Представлява украсяване на вечнозелено иглолистно дърво - най-често от рода ела, откъдето идва и наименованието. 


Традиционно коледната елха се украсява за Коледа, но ние я украсяваме много рано, като това е свързано с комерсиализацията на празника, каза директорът на Регионалния исторически музей в Монтана доцент Ваня Иванова. Тя допълни, че в България традицията се появява след Освобождението:


лха е украсявана за първи път в княжеския дворец при Александър Батенберг, след това вече при княз Фердинанд I за първи път се украсява елха на открито... След това традицията се разпространява сравнително бързо, като през социалистическия период имаме една доста ясна модификация - вече елхата не е коледна, елхата е новогодишна и под нея не се оставят подаръци, както е първоначално традицията, а съответно подаръците се носят от Дядо Мраз, а Дядо Мраз е придружаван от Снежанка. Това което се наблюдава след промените през 90-та година, е една изключително силна комерсиализация както на коледните празници като цяло, така и на коледните украси, не само на елхата. Почти всеки град в България украсява елха."


Директорът на музея в Монтана обясни и какво символизира празничното дръвче:

"Ако трябва да проследим историята на коледната елха, то тук откриваме много стари архитипни модели, ако мога така да се изразя. Така нареченото световно дърво или дървото на живота е един от най-устойчивите символи във всяка една митологична система. Тъй като това световно дърво по принцип разделя света в световъзприятията на архаичния, по-късно и на патриархалния човек, тоест имаме делене на пространството на три части. Небесата, където стигат клоните на дървото - там съответно са небесните или предпоставящи земния живот и съдбата на хората, по средата е нашият, хорският свят и долу в корените на дървото вече е подземният свят и хтоничните сили. Нашата коледна елха, като дърво, така или иначе трябва да се свърже със символа на световното дърво. Самата елха като дърво и като конкретен избор идва от северните народи, а именно от скандинавците и германците. Викингите и преди тях различните готски племена са използвали зелени клонки, за да украсяват жилищата си, тъй като иглолистните дървета са вечно зелени и вечно зеленото дърво се свързва с живота и се приема като символ на живот."


Впоследствие тези зелени клонки са се украсявали обикновено с плодове - най-често ябълки. По този начин се е въплъщавала идеята за плодородието. В края на 16 век за пръв път в едно германско градче занаятчийска гилдия украсява цяло дръвче. Избрана е ела, защото изглежда най-добре от иглолистните дръвчета. Първоначално я украсяват с ябълки и други плодове- гирляндите се появяват доста по-късно. 


"Обикновено се смята, че тези големи хубави топки, които сега са все по-рядко от стъкло, техният пра-образ са именно тези ябълки и други плодове, с които са украсявани зелените клонки, а впоследствие вече и цялото коледно дърво... По принцип звездата, която се поставя на върха на елхата или на коледното дърво се свързва с Витлеемската звезда, тоест тази звезда, която известява за раждането на Исус Христос... Мисля, че би било интересно да се знае и може да се създаде като нова традиция - не знам за пръв път къде се е появило вярването, че за всяка Коледа трябва да се купува нова играчка, която да се поставя на коледната елха и по такъв начин един вид се появява и своеобразна семейна памет за коледните тържества", обясни символиката на коледната украса доцент Ваня Иванова.

Попитахме и видинчани кога поставят елхата и каква предпочитат- изкуствена или естествена:

лед Никулден, след 6-и. Изкуствена, защото мога да спася дървото. Развалям я след Ивановден... Началото на декември, ние лично имаме изкуствена, просто е по-практична, иначе естествено за предпочитане си е естествената... Чак средата на декември. Изкуствена, защото няма да сека дървета. Някой път си стои целия януари... В началото на декември. Предпочитам естествена, от тези в саксиите, но аз в дома си ползвам изкуствена... От началото на декември. От екологична гледна точка бих предпочела изкуствена, когато става въпрос за красота, естествените са по-хубави. Развалям украсата след Нова година, януари месец - предпочитам по-дълго време да гледам и да усещам празниците."

Най-разпространеното вярване е, че елхата се подрежда на 24 декември (Бъдни вечер) и се разваля 12 дни след това, точно на Йордановден - 6 януари, но може да се развали и на следващия 7 януари - Ивановден. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15