Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Снимката на 1 декември 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

Презентация, посветена на Световния ден за борба със СПИН - 1 декември, се проведе във Видин. Участваха представители на Здравната инспекция, които обясниха пред доброволци на Българския младежки червен кръст какво е ХИВ, кои са механизмите за пренасяне на инфекцията, как да се предпазят от нея, кога да се изследват. 


Експертна комисия вече финализира проект за промени в Закона за енергетиката, който предвижда въвеждане на дефиницията за енергийна бедност - това обяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Приемането на дефиницията е ангажимент на страната ни по Плана за възстановяване и устойчивост.

Пенсиите за този месец ще се изплащат от 7 до 20 декември, като ще се изплаща и гласуваната от служебното правителство коледна добавка от 70 лева за всички пенсионери. В пощенските станции парите ще се получават по предварително изготвени графици, а на пенсионерите, които ги получават по банков път, ще бъдат преведени на 7 декември. Днес, 1 декември, се изплащат обезщетенията за бременност и раждане, за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и за осиновяване на дете до 5-годишна възраст за предходния месец. Заради приключване на финансовата година, на 29 декември ще бъдат изплатени и парите за текущия месец. Обезщетенията за безработица за ноември ще се изплащат на 15 декември. 

Близо 100 000 семейства на деца, записани в първи и осми клас за настоящата учебна година са одобрени за еднократната помощ от 300 лева, съобщават от Агенция социално подпомагане. Финансовата подкрепа не зависи от доходите и се изплаща на два пъти. Първата половина е след кандидатстването и одобрението в началото на учебната година, а останалите 150 лева -  в началото на втория учебен срок, при условие, че детето продължава да посещава училище. Вече отпуснатите 150 лева подлежат на връщане, ако ученикът не продължи образованието си през втория срок или ако в рамките на един месец е отсъствал повече от 5 учебни часа без уважителни причини. 

Близо 1300 повече лица и семейства в област Монтана ще получат помощи за отопление сега в сравнение с година по-рано. За отоплителен сезон 2022/2023 г. в дирекциите „Социално подпомагане“ са приети общо 12 827 заявления- декларации.


Ремонтът на пътя Чирен- Девене най-вероятно ще започне през пролетта на следващата година, съобщиха от Община Враца. Припомняме, че за дейностите държавата осигури половината от необходимата сума, от около 1 500 000 лв. За сега по сметките на Общината, след подписано споразумение, има преведени 750 000 лв.


В община Кула приеха изменение в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги. Предложението е от страна на общинската администрация и е продиктувано от необходимостта от добавянето на нови услуги за ползване на дробилка за клони, каза кметът на община Кула Владимир Владимиров.


Община Кула е взела всички мерки за посрещане на зимния сезон, вече е факт и първият сняг. Снегопочистването на общинската пътна мрежа и улиците е частично делегирано на общинското предприятие, обясни Нора Вълчева - юрист в местната управа. Администрацията ще сключи договори със спечелилите обществената поръчка за чистене на снега. 


Съдия Димитрина Николова встъпи в длъжност „съдия“ в Окръжен съд – Монтана. Тя е назначена с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет след спечелен конкурс с оценка 5,98. Притежава ранг „Съдия във Върховен касационен съд и Върховен административен съд“. В Окръжен съд – Монтана съдия Николова ще разглежда наказателни дела.


За пета поредна година за Никулден във Враца ще пуска шаран в язовир "Дъбника". Идеята е на местното риболовно сдружение "Заедно за язовир Дъбника". На 6 декември, който иска да пусне никулденски шаран в язовир "Дъбника", може да занесе рибата на язовирната стена в 12 часа. Миналата година на празника пуснатата риба е над 600 килограма.


Какво се случва в България  в първите 25 години от управлението на цар Фердинанд от 1887 до 1912 година изследва в монографията си "Фердинандеум" проф. д-р Петър Стоянович. Той я представи пред читатели в Монтана по повод предстоящата годишнина от обявяването на градския статут на общината.


Младежкият дом в Монтана се включи в благотворителната национална кампания "Усмихни се, чети и оцветявай с Мечо". Инициативата се организира от Виктория Петрова, основател на платформата за популяризиране на нови български автори detskiprikazki.com. Целта на благотворителна кампания е да усмихне и зарадва дечица, които са хоспитализирани в педиатрични отделения по време на значими празници.


Концерт на Плевенската филхармония "Светът на киното в музика", с участието на Теодосий Спасов, Хилда Казасян, Борислав Йоцов, Христо Йоцов и други известни български изпълнители ще бъде представен тази вечер от 19 часа в Спортна зала "Фестивална". Това е нещо, което във Видин не се е случвало до момента, каза в студиото на Радио ВИДИН джаз певецът Петър Салчев. 


Симфониета-Враца започва празничната си декемврийска програма с виенска класика и изявени солисти. Публиката ще има удоволствието да чуе емблематично за виенската класическа школа произведение - Концерт за цигулка, виолончело и пиано от Лудвиг ван Бетовен. В програмата на концерта, озаглавен "Романтичните неромантици", е включен и френският композитор Морис Равел. 


Концертът "Вечер с музиката на Бетовен" на Симфониета Видин постави вчера, 30 ноември, началото на празничната програма в Белоградчик. Светлините на елхата ще грейнат на площад "Възраждане" в града в понеделник, 5 декември, от 17:00 часа. Възпитаниците на детска градина "Иглика" ще изнесат програма, с която ще приветстват Дядо Коледа. 


Врачанската поетеса Виктория Иванова гостува в Мездра, за да представи своята най-нова стихосбирка „Кодирана памет за обичане”. Това е деветата поетична книга на авторката, която е родена в Бяла Слатина, но живее и твори във Враца, където работи като библиотекар в Регионална библиотека „Христо Ботев”. Издадена е през миналата година с финансовата подкрепа на Общински фонд „Култура“ към Общински съвет - Враца. Стихосбирката включва 80 поетични творби, обединени от темата за любовта.


Детска градина "Мир" в Мездра кани родителите да се включат в Никулденски благотворителен базар "Щастие за Коледа!". Родителите могат да участват с приготвени ястия и кулинарни изделия, характерни за никулденската трапеза, като сами определят цената. Базарът ще бъде подреден в сградата на детската градина на 6 декември. Събраните средства ще бъдат използвани за закупуване на коледни подаръци за децата в неравностойно социално положение.

Вижте още

Бум на болни от шарка във Враца

Бум на болни от варицела отчитат здравните власти във Враца.  По официалната статистика на РЗИ в периода от 23 до 27 януари са били установена 16 нови случая на дребна шарка. Основните "жертви" на заболяването са малките деца между 5 до 10 години.  Болестта обикновено протича леко при малчуганите - с обрив по кожата, без да оставя..

публикувано на 05.02.23 в 11:20
зима зимна обстановка път кола автомобил

Близо 780 снегорини почистват пътищата. Шофьорите да карат внимателно!

Близо 780 машини почистват пътните настилки в районите със снеговалеж, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите по републиканските пътища, съобщават от АПИ. Обработката на настилките продължава. Жълт код за снеговалежи има в 8 области в страната, сред които Видин, Враца и Монтана. Поради снеговалеж и снегонавявания е ограничено..

публикувано на 05.02.23 в 11:06

Изплащат пенсиите по график

Изплащането на пенсиите през февруари 2023 г. чрез пощенските станции ще се извърши по стандартния график – от 7 февруари (вторник) до 20 февруари (понеделник ), съобщи за Радио Видин  директорът на видинското Териториално поделение на НОИ, Пламен Георгиев. Датите за всички видове плащания, извършвани от Националния осигурителен институт..

публикувано на 05.02.23 в 10:15

Температурите днес рязко и съществено ще се понижат

Температурите днес рязко и съществено ще се понижат и в много райони от страната ще останат под нулата, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/. В Предбалкана ще има обилни снеговалежи и ще се образува снежна покривка. Времето е облачно, в много части от страната продължава да вали сняг. Сутринта най-голяма..

публикувано на 05.02.23 в 09:56

Снегът остави без ток села край Враца

Снегът остави без електричество абонати в 10-ина населени места от община Враца. Проблемите започнаха от нощес, когато обилният снеговалеж прекъсна електричеството. Засегнати от времето бяха квартали във Враца и селата: Голямо Пещене, Баница, Бели извор, Върбица, Нефела, Оходен, Власатица, Мало Пещене, Веслец, които останаха без ток минути преди..

публикувано на 05.02.23 в 09:30

Провеждат консултации за РИК във Видин

Консултации относно изборите ще има и във Видин днес. Те ще започнат от 13,00 часа, в Конферентния център на  Областна администрация.  Целта е определяне на състав на Районна избирателна комисия за изборите за народни представители на  2 април 2023г. Съгласно Изборния кодекс консултациите са публични , като в тях могат да участват и други..

публикувано на 05.02.23 в 08:58

Свикват консултации за РИК Враца

Свикват консултации за състава на Районната избирателна комисия /РИК/ във Враца. Те ще се проведат днес, 5 февруари, в заседателната зала на областна администрация. Началото е от 11.30 часа. Комисията, която ще организира извънредните парламентарни избори на 2 април във Врачанско, трябва да е от 13 души. Освен председател тя ще има двама..

публикувано на 05.02.23 в 08:20