Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Видински деца подаряват усмивки

Снимка: Радио Видин
Видинската Детска градина "Синчец" започна инициативата "Седмица на доброто", под мотото "Направи добро-подари усмивка", за втора поредна година. Възпитаниците и ръководството ще се включат в различни дейности, сред които е и дарение на играчки за Детска градина "Евлампия Векилова" в Копривщица, която беше наводнена този септември от придошлите реки. Идеята се осъществява след едно телефонно обаждане, коментира за Радио ВИДИН директорът на наводненото детско заведение Пепа Иванова:


"Директорът на детската градина ми се обади с тази тяхна инициатива и когато се случиха нещата с наводненията, са решили да се обърнат и към нас и съответно след проведения разговор аз им казах от какво имаме нужда, и всъщност те ще ни закупят играчки за Коледа. Исках да благодаря за оказания жест. Така се получиха взаимоотношенията, без дори да се познаваме, само чрез телефонното обаждане от нейна страна. Това е една добра кауза, която ще бъде предадена и в идните поколения."


Дарителската акция тази година възлиза на стойност над 300 лева, събрани от ръководството на ДГ "Синчец". С тези пари за закупени всякакви видове игри и играчки, съобразени с възрастта на децата. Дарението ще бъде изпратено тази седмица на децата в Копривщица.


От днес започнаха и малките добрини, които малчуганите от видинската градина осъществяват и научават, като началото беше поставено от най-малките, каза директорът на ДГ "Синчец" Габриела Борисова:


"Стартираме с малките, групи, в които се четата приказки за доброто, но не от техните госпожи или лели, а се четата от техните родители. Така децата дообогатяват знанията си за доброто. Тази година ние, учителите, също носим баджовете от миналата година "Направи добро-подари усмивка", за да напомним на родителите, че това е седмицата, но все пак ние апелираме, че през цялото време на годината трябва да се правят добри неща."


Изработване на сувенири, коледни еленчета, емотикони, хранилки за птици, кутии за комплименти и инициативи като "Да нахраним рибката", "Лекарство за теб", "Да изплетем шалче за Зайо" са само част от дейностите в "Седмицата на доброто". А най-големите деца от детската градина и филиала ѝ в жк "Вида" ще изнесат пиеса-мюзикъл "Приказки за доброто". Изложба на тема "Моята добра постъпка" ще представи рисунки на възпитаници от различните групи, илюстриращи доброто и представата им за него. За финал децата от филиала на ДГ "Синчец" ще направят видеопоздрав към своите родители и роднини с песнички и стихотворения с различни послания. 


Всичко по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Деян Каменов-Дидо представя новия си проект DeeStoned

Деян Каменов, известен в музикалните среди като Дидо, представи новия си проект DeeStoned в предаването "Рок Общество". При създаването на проекта той се е свързал с колоритния мултиинструменталист Николай Маджаров- Файчето , когото меломаните познават като един от групата "Тибетски сърца". Песните на DeeStoned са само на английски език, а..

публикувано на 27.01.23 в 17:30

Чудо за четене или една забавна балканска история

Оттатък Смилево, на седем километра нагоре в планината, закътана подобно на стара непревземаема крепост и действаща като някаква алтернативна хайдушка република, се е сгушила Поскокова Драга. Едно почти изоставено село, съществуващо по свои закони, в което живеят последните му обитатели – стария вечно кисел вдовец Йозо Поскок и четиримата му..

публикувано на 27.01.23 в 17:15

Хората в Долни Бошняк с любов към родното място и желание за по-добър живот

Екипът на Радио ВИДИН се отправя към Долни Бошняк . Селото се намира в община Видин, на 24 км от областния град.  Най-близките населени места са Тополовец, Бойница и Каленик. Селото е крайно, няма изход, покрай него преминава река Тополовец. От 3 години в Долни Бошняк не идва автобус, и това е един от основните проблеми на хората тук...

публикувано на 27.01.23 в 15:00

Жители на Градец искат минералната им вода да се използва за балнеолечение и бутилиране

Обществено обсъждане за изменение на Общия устройствен план на Община Видин се проведе с цел промяна на предназначението на територията, на която се намира минералният извор до видинското село Градец – "Сондата" - от "обработваеми земеделски земи" в територия за "предимно производствени дейности". Целта е Община Видин да може да кандидатства за..

публикувано на 26.01.23 в 17:03

Ловците се включват в опазването и възстановяването на лешоядите

На територията на природен парк "Врачански Балкан" са пуснати в специално съоръжение 30 елена лопатари. Инициативата е на Национално –ловно рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България"  и има за цел да се осигури естествена хранителна база за лешоядите, чрез създаване на основни стада, доотглеждане, адаптация и разселване в..

публикувано на 26.01.23 в 16:00

Вирусолог: Ваксинацията е първата стъпка в борбата с рака на шийката на матката

От 23 до 29 януари отбелязваме Европейската седмица за превенция на рака на маточната шийка. Заболяването е на второ място по разпространение сред жените в Европа. Всяка година се регистрират 33 000 нови случая, каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова и поясни кой е причинителят на заболяването, както и какво се предприема в..

обновено на 26.01.23 в 15:58

Изложба разказва за казармения живот в годините на социализма

Изложбата "Когато момчето става мъж...“ ще бъде представена във Видин. Тя е създадена от Илия Вълев, доктор по етнология и главен асистент в Института по етнография и фолклористика и представя казармата през "онези“ 45 години. Повод за нея става дисертационната работа на Илия Вълев , който я публикува и в книга: „Самата изложба представлява..

публикувано на 26.01.23 в 15:00