Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 5 декември 2022 година

Снимка: Радио Видин

Видинската Детска градина "Синчец" започна инициативата "Седмица на доброто", под мотото "Направи добро-подари усмивка", за втора поредна година. Възпитаниците и ръководството ще се включат в различни дейности, сред които е и дарение на играчки за Детска градина "Евлампия Векилова" в Копривщица, която беше наводнена този септември от придошлите реки. 


Президентът Румен Радев връчи първи проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ - СДС днес, 5 декември. Държавният глава отбеляза, че е дал допълнителното време на парламентарно представените партии и се надява то да е било оползотворено по най-добрия начин. 


Проф. Николай Габровски е кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър-председател. Той е заместник-директор на болница "Пирогов". При връчването на папката с мандата от страна на президента Румен Радев, медикът отбеляза, че за него е дълг и чест да положи всички усилия България да има работещо правителство. 


Леко поевтиняване на горивата у нас за предстоящите коледни празници очаква председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев. Той обясни, че от 1 януари бензиностанциите няма да дават помощта от 25 стотинки на литър гориво, които отпускаше държавата, а подпомагането ще става по друг начин, който предстои да реши правителството.

По-високи размери на данъчни облекчения за придобитите доходи през 2022 година ще могат да ползват родителите в сравнение с предходната година. Едно от най-важните изисквания за прилагане на облекченията е родителите да нямат публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение, коментира Милена Борисова, главен експерт към приходната агенция във Видин. 

Над 1000 лева събра благотворителен базар, организиран от фондация "Искам бебе" в Монтана. Средствата ще бъдат дарени на семейство с репродуктивни проблеми, обясни координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова. 


Слушатели на Радио ВИДИН сигнализираха, че по спирки на градския транспорт във Видин липсва разписанието на автобуса. Репортерска проверка установи, че на спирката отстрани на жп гарата разписание има, въпреки че е разкъсано. 


Ръст на заявленията за ползване на електронните услуги отчита Националната агенция за приходите Монтана.  За изминалия месец над 200 души са уточнили задължения по справки, получени чрез електронната услуга „Справки за задължения“, 210 са подали декларации и уведомления за трудови договори. 


Книги със съвети за добро здраве предлагат през месец декември в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" - Видин. По време на инициативата "Месец на здравето" всеки делничен ден читателите ще могат да открият по едно книжно предложение, свързано с физически упражнения, с хранителни режими и други, обясни за Радио ВИДИН Мадлен Аспарухова от библиотеката.


Международния ден на доброволеца отбелязваме днес, 5 декември. За пета поредна година активисти от Кула ще зарадват за празниците възрастни и самотноживеещи хора с хранителни продукти. Кампанията за събирането на пакетите с храни започва на 9 декември и ще продължи до 20 декември, обясни Ива Методиева, един от доброволците и организатор на акцията "Бъди човек". Пакетите с хранителни продукти ще бъдат раздадени на нуждаещите се преди Коледа, допълни Ива Методиева. Българският червен кръст в Мездра също организира благотворителни инициативи. Те ще бъдат свързани с раздаването на хранителни пакети на нуждаещите се.


Децата в Берковица и тази година могат да пуснат своите писма с желания до добрия старец в пощенската кутия на Дядо Коледа, която е до елхата в центъра на града. Коледното дръвче грейна на 1 декември. Започна и конкурс за сурвачка. Те ще се приемат в Музеен комплекс- Берковица до 16 декември. На 20 декември всички сурвачки ще бъдат представени в обща изложба, а победителите ще бъдат наградени.


В Криводол организират никулденско шоу днес, 5 декември, от 18.00 часа, с което Общината и местното читалище дават старт на празничната програма. Коледно-новогодишните празници в Криводол се организират от Народно читалище "Никола. Й. Вапцаров" под патронажа на кмета на Община Криводол. 


Регионалният исторически музей в Монтана организира конкурс за приготвяне на "Най-хубава питка за Бъдни вечер". Надпреварата ще се проведе на 19 декември от 11 ч. в Експозиционна зала, а заявки за участие се приемат от днес до 12 декември. Компетентно жури ще оцени представените изделия. Отличените ще получат парична награда, а за останалите участници са предвидени предметни. Всички ще получат грамота за своето участие. 

Експозиционен кът посветен на Иван Симеонов, кмет на Враца в периода 1908-1913 година, подредиха в Регионалния исторически музей в града. През тази година се навършиха 145 години от рождението и 90 години от смъртта му. Експозицията ще остане в зала „Нова история” към музея до края на годината.

С тържествената света литургия и литийно шествие утре, 6 декември, ще бъде отбелязан Никулден във Видин. Празничното богослужение ще започне от 9:30 ч. в храм "Св. Николай Чудотворец", обясни архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия.

От кметството на село Ослен Криводол канят жители, гости и дарители  на празничен водосвет по случай храмовия празник на църквата "Св. Николай Чудотворец" в селото. Водосветът ще се състои на утре, 6 декември, от 12:30 ч. и ще бъде извършен от свещеник Дилян Иванов в новостроящия се храм. 

По публикацията работи: Соня Валериева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Над 100 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, са иззети при спецакция в Монтанско.  Специализираната полицейска операция е проведена на 24 април от служителите на сектор „Културно-исторически ценности" в ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. В рамките на полицейските действия е предприето претърсване на частен имот. Открити и..

публикувано на 25.04.24 в 12:29