Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Даниел Спасов: Оценяваме колко важни са зъбите, когато се стигне до проблем

Снимка: Радио Видин

Когато човек не ходи на зъболекар и се стигне до някакъв по-сериозен проблем, оценява колко важни са зъбите и колко неща може да си спести, като редовно се грижи за тях. Това каза в "Час при зъболекаря" народният певец, водещ на предаването "Иде нашенската музика" по БНТ и продуцент в медията Даниел Спасов. Той си спомни, че първите му срещи със зъболекаря не са били никак приятни. Въпреки това успява да осъзнае необходимостта от тях и днес няма притеснения от посещенията си в зъболекарския кабинет: 

"Първата ми среща със зъболекар, като на всяко дете, е ужасяваща и спомените ми са ужасяващи. Разбира се, това е доста далечно време, тогава нямаше нито тази техника, нито тези условия. Ние едва ли не насила бяхме водени. Но когато човек не ходи на зъболекар и се стигне до някакъв по-сериозен проблем, оценява колко са важни зъбите и колко неща може да си спести, като редовно се грижи за тях."

Естетическата страна на въпроса също е от значение, особено когато професията на човека е свързана със сценични изяви, обясни Даниел Спасов:

"С времето, зависи от професията на човек, се оценява и друго нещо - естетическата външност, красотата, привлекателността. Аз, за съжаление, никога не съм имал кристално бели зъби, но все пак са прилично подредени, слава Богу. Редовно се грижа за тях, редовно посещавам зъболекар, за да не се стигне до някакви крайни неща. Днес имаме всякакви условия и възможности да изглеждаме добре, защото все пак човек като се усмихне, хората гледат там най-напред и не е добре да срещат ужасяващи картини. Затова е хубаво не само заради естетическата посока, но и заради чисто здравословната да съхраним собствените си зъби, а не да плащаме едни скъпоструващи порцелани, които хубаво изглеждат, но човек веднага се сеща, че не са истински. Аз имах един дядо от село Костичовци, тук, до Димово, който умря на 95 години, като се усмихнеше, виждаха го в другия край на селото. Не е ходил на зъболекар, това вече не знам на какво се дължи. Мечтал съм да съм като него, но не съм. Добре, че имаме зъболекари." 

Вижте още

Деян Каменов-Дидо представя новия си проект DeeStoned

Деян Каменов, известен в музикалните среди като Дидо, представи новия си проект DeeStoned в предаването "Рок Общество". При създаването на проекта той се е свързал с колоритния мултиинструменталист Николай Маджаров- Файчето , когото меломаните познават като един от групата "Тибетски сърца". Песните на DeeStoned са само на английски език, а..

публикувано на 27.01.23 в 17:30

Чудо за четене или една забавна балканска история

Оттатък Смилево, на седем километра нагоре в планината, закътана подобно на стара непревземаема крепост и действаща като някаква алтернативна хайдушка република, се е сгушила Поскокова Драга. Едно почти изоставено село, съществуващо по свои закони, в което живеят последните му обитатели – стария вечно кисел вдовец Йозо Поскок и четиримата му..

публикувано на 27.01.23 в 17:15

Хората в Долни Бошняк с любов към родното място и желание за по-добър живот

Екипът на Радио ВИДИН се отправя към Долни Бошняк . Селото се намира в община Видин, на 24 км от областния град.  Най-близките населени места са Тополовец, Бойница и Каленик. Селото е крайно, няма изход, покрай него преминава река Тополовец. От 3 години в Долни Бошняк не идва автобус, и това е един от основните проблеми на хората тук...

публикувано на 27.01.23 в 15:00

Жители на Градец искат минералната им вода да се използва за балнеолечение и бутилиране

Обществено обсъждане за изменение на Общия устройствен план на Община Видин се проведе с цел промяна на предназначението на територията, на която се намира минералният извор до видинското село Градец – "Сондата" - от "обработваеми земеделски земи" в територия за "предимно производствени дейности". Целта е Община Видин да може да кандидатства за..

публикувано на 26.01.23 в 17:03

Ловците се включват в опазването и възстановяването на лешоядите

На територията на природен парк "Врачански Балкан" са пуснати в специално съоръжение 30 елена лопатари. Инициативата е на Национално –ловно рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България"  и има за цел да се осигури естествена хранителна база за лешоядите, чрез създаване на основни стада, доотглеждане, адаптация и разселване в..

публикувано на 26.01.23 в 16:00

Вирусолог: Ваксинацията е първата стъпка в борбата с рака на шийката на матката

От 23 до 29 януари отбелязваме Европейската седмица за превенция на рака на маточната шийка. Заболяването е на второ място по разпространение сред жените в Европа. Всяка година се регистрират 33 000 нови случая, каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова и поясни кой е причинителят на заболяването, както и какво се предприема в..

обновено на 26.01.23 в 15:58

Изложба разказва за казармения живот в годините на социализма

Изложбата "Когато момчето става мъж...“ ще бъде представена във Видин. Тя е създадена от Илия Вълев, доктор по етнология и главен асистент в Института по етнография и фолклористика и представя казармата през "онези“ 45 години. Повод за нея става дисертационната работа на Илия Вълев , който я публикува и в книга: „Самата изложба представлява..

публикувано на 26.01.23 в 15:00