Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявиха Монтана за европейски град на спорта за 2023 година

Снимка: Община Монтана

Ново европейско признание получи България по време на годишната Церемония на европейските градове и столици на спорта в Брюксел. ACES EUROPE връчи титлата "Европейски град на спорта за 2023 г." на Монтана и званието "Европейски малък град на спорта за 2023 г." на Бяла, област Варна. В сградата на Европейския парламент над 400 присъстващи станаха на крака и аплодираха българските представители с поредното авторитетно признание. 


Наградата идва след визити на оценителна комисия и покриване изискванията на специален въпросник по всички аспекти и критерии, свързани със спортната политика на общините. 


Флаговете и титлите бяха връчени на пратениците на двете общини, водени от кметовете- Златко Живков и Пеньо Ненов. Те са в белгийската столица по покана на евродепутата Андрей Ковачев, за да обменят опит с колегите си от сходни европейски градове за добрите практики в областта на спорта и активния начин на живот. 


"За нашия град е голяма чест да бъде удостоен с тази титла. Важно признание, но и нов хоризонт за повече възможности за спорт и активен, здравословен начин на живот,“ каза кметът на Монтана Златко Живков по време на церемонията. Званието бе прието като оценка за направеното досега, но и като отговорност и стимул за бъдещите дейности от кмета на Бяла Пеньо Ненов, единственият градоначалник, който е активен състезател в професионалния волейбол у нас.


Изборът е базиран на възможностите и намеренията на съответните населени места, като се приема, че спортът е фактор, който влияе върху развитието на обществото, подобряване качеството на живот, съдейства за доброто здраве и интеграцията на отделните социални общности. Традиционно, отличията и флаговете се връчват от председателя на Асоциацията на европейските столици и градове на спорта ACES EUROPE Джан Франческо Лупатели, чиято е и инициативата за самия конкурс от 2001-ва година насам. Монтана и Община Бяла получиха престижното звание в препълнената Заседателната зала на Европейския парламент, на събитието присъстваха представители на градове и общини от цяла Европа, високопоставени гости от Европейската комисия и евродепутати. 


До този момент 14 български населени места вече са лауреати на престижните награди на ACES EUROPE, което поставя страната ни сред отличниците по този показател на континента. През 2014 година София спечели титлата "Европейска столица на спорта", а през годините Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Варна, Пазарджик, Горна Оряховица, Панагюрище и Монтана бяха обявени за европейски градове на спорта. В инициативата бяха отличени като "Малък град на спорта" Банско, Сандански, Чепеларе и Бяла, а Албена стана първият в историята "Европейски курорт на спорта". Наред с това, преди 3 дни София получи знамето за "Световна столица на спорта" през 2024 г., градът бе приветстван с титлата и по време на официална церемония в Брюксел. 


ACES EUROPE разширява мащабите на проекта, като вече пета година определя "Световна столица на спорта". Глобалният формат се осъществява с помощта на основни международни организации като Обединените нации и др. Титлата „Световен град на спорта“ бе въведена в сътрудничество с ЮНЕСКО. Дебютно през 2019 г. бе отличен Абу Даби, за периода 2020-2021 г. званието бe в Гуадалахара, за настоящата 2022 г. е в Мадрид, през 2023 г. ще бъде в Коня, след което турският град ще предаде щафетата на София.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пратиха Георги Давидов на "Янтра" – "Монтана"

Елитният рефер Георги Давидов получи наряд за дербито на 26-ия кръг на Втора лига "Янтра" /Габрово/ - "Монтана" в понеделник. Мартин Мачев и Венцислав Банчев ще са му помощници. Четвърти арбитър е Владимир Кирилов, а оценка на съдиите ще дава Камен Алексиев. Същия ден съдията от Монтана Николай Михайлов ще бъде помощник на срещата в столичния квартал..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

СУ "Цар Симеон Велики" е с най-много областни шампиони на Видин в Ученическите игри

Приключи областният етап от Ученическите игри 2024 година, който се проведе във Видин, съобщиха от Волейболен клуб "Бдин-Вида". През последните две седмици се проведоха състезания по тенис на маса, волейбол и футбол. Победителите ще представят област Видин в зоналния етап на игрите, където ще премерят сили с шампионите на областите Враца и Монтана...

публикувано на 28.03.24 в 12:01

Футболистка от Монтана с повиквателна за националния отбор

Рая Георгиева получи повиквателна за националния отбор на България до 16 години. От понеделник младите надежди ще имат едноседмичен лагер в Малта. Предвидени са три мача с Андора на 2 април, с Малта на 4 април и Черна гора на 7 април. Рая Георгиева започва кариерата си в ДФК "Прециз", под ръководството на Владо Георгиев. От 2020 година е състезателка на..

публикувано на 28.03.24 в 11:49

"Монтана" победи "Рилски спортист" в Самоков

Баскетболистките на "Монтана" победиха със 73:50 точки при гостуването си "Рилски спортист" /Самоков/ в среща от 10-ия междинния кръг на втория етап на първата шестица. Така двата тима се изравниха по победи и загуби, но "Монтана" запазва второто място, следван от "Рилски спортист". Мачът в зала „Арена Самоков" тръгна успешно за тима от Северозапада...

публикувано на 28.03.24 в 10:54

Турнир по тенис на маса ще се проведе в Монтана

Младежкият дом в Монтана ще бъде домакин на турнир по тенис на маса за ученици. Състезанието е тази събота (30 март), като записването ще става на място, от 9:00 часа. Няма такса за участие. Турнирът е за ученици от 5-и до 12-и клас, разделени на две групи. Първата е 5-8-и клас и втората - 9-12-и клас. Групите са смесени. Регламентът..

публикувано на 26.03.24 в 12:00

Волейболният "Монтана" загуби отново от ЦСКА

Волейболистите на "Монтана" загубиха и втората си ¼ -финална плейофна среща от ЦСКА. В столичната зала "Васил Симов" "армейците" се наложиха с 3:1 гейма и така с два успеха, с един и същи резултат, се класират на ½ -финала. За Монтана сезонът приключи на четвърто място.  Капитанът на монтанци Георги Елчинов бе преквалифициран в либеро, за да..

публикувано на 26.03.24 в 10:55

"Кула-04" разгроми "Дуло"-Видин

Отборът на ФК "Кула-04" победи тима на ФК "Дуло" – Видин с 8:1 в първи кръг от пролетния полусезон на Областна футболна група "Видин". Николай Николов вкара четири гола, Тони Цветков добави два гола и по един гол реализираха Николай Иванов и Емил Петров, посочи Пенко Йончев, треньор ФК "Кула-04": "С мъжете убедителна победа  на старта..

публикувано на 25.03.24 в 15:33