Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Центърът за временно настаняване във Видин приютява хора без дом

4
Снимка: Радио Видин

Четирима души са потърсили подслон тази есен в центъра за временно настаняване във Видин. С падането на температурите и настъпването на зимата се очаква броят на потребителите на социалната услуга да расте. В момента капацитетът на центъра е 10 души, но ако има повече нуждаещи се, те ще получат подкрепа, увери директорът Анета Георгиева. Право на настаняване имат лица и семейства, останали без подслон.

"Настаняват се съгласно Закона за социалните услуги, който е в сила от юли 2020 година, с предварителна оценка от Дирекция "Социално подпомагане". Те трябва да се обърнат към дирекцията, но при необходимост от спешно настаняване може и тук да дойдат. След това ние ще задействаме процедура за издаване на такава предварителна оценка на потребностите. При постъпване се подава молба, че лицето желае да ползва тази услуга".
 Анета Георгиева, директор на Центъра за временно настаняване. Снимка: Радио Видин

Предимно мъже, на възраст от 50 до 80 години, търсят подслон в центъра. В повечето случаи това са хора, които нямат семейства или близките им отказват да се грижат за тях. Голяма част от тях нямат здравни осигуровки и това създава пречки за тяхното лечение, обясни Анета Георгиева:

"Единственият ни вариант е Центърът за спешна помощ. Но много често се случва, преглеждат, тръгват си, след като разберат, че лицето е без здравни осигуровки. Имаме медицински работник, но когато лицето е без здравни осигуровки и се нуждае от лечение, става трудно. Днес имаме такъв случай. Проведохме разговор с ръководството на болницата, които откликнаха, и имаме човек, който се нуждае от обстоен преглед и изясняване на здравословното състояние и евентуално след това лечение. В момента медицинският работник е с него в болницата".

Настанените в центъра имат право да останат там до 6 месеца. За тези от тях, които не разполагат с доходи, услугата е безплатна, обясни още Анета Георгиева. 

"Когато доходът е от работна заплата и пенсия, се заплаща 30% от съответния доход. Когато има продажба на недвижимо имущество, дялови капитали, тогава се заплаща реалният размер на издръжката. Когато няма доходи, не се заплаща нищо. Освен подслон центърът подсигурява храна, съдейства за изваждане на различни документи, ТЕЛК-ове, регистрация в Бюрото по труда. Коледа и Нова година ще бъдат отбелязани подобаващо. Ние получаваме храна от външен доставчик, все още не сме уточнили менюто, коледното меню, но ще има тържество, за да се зарадват хората и да отбележат празника както трябва".
 

Снимка: Радио Видин

Ползвателите ще пос