Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Три дружества ще добиват от находища във Врачанско

Изображението е илюстративно
Снимка: ОА Видин

Министерският съвет разреши на три дружества да добиват материали от находища в област Враца„ФНС” ООД, гр. Мездра, ще добива скалнооблицовъчни материали - пясъчници, от находище „Бешовица”, разположено в землището на с. Долна Бешовица, област Враца. Концесията се предоставя за срок от 35 години, като през този период дружеството ще вложи над 150 хиляди лева за добива. Очакваните концесионни плащания за целия период на договора надхвърлят 1.6 милиона лева. В съответствие с изискванията на Закона за подземните богатства приходите от тях постъпват в държавния бюджет и в бюджета на общината по местонахождение на концесионната площ - в случая това е община Роман. 


Дружеството „ХЕМУС-М” АД ще добива скалнооблицовъчни материали - варовици от находище „Царевец”, участъци „Запад- 2007 (Искър), „Централен-2007” и „Царевец 2-2007”. Находище „Царевец” се намира на територията на община Мездра, област Враца. Концесията за него се предоставя за 30 години. През този период концесионерът ще вложи близо 2.5 милиона лева за обезпечаване на добивната дейност и необходимите предпроизводствени инвестиции. Очаква се концесионните плащания за целия период на договора да надхвърлят 731 хиляди лева. Цялото концесионно плащане ще постъпва в бюджета на община Мездра. 


Булмекс” ЕООД, с. Бутан, ще добива строителни материали - пясъци и чакъли, от находище „Джулиница“, разположено в землището на с. Гложене, община Козлодуй, област Враца. Концесията се предоставя за срок от 35 години, като през този период „Булмекс“ ЕООД ще вложи над 380 хиляди лева за добива. Очакваните концесионни плащания за целия период на договора надхвърлят 1 милион лева без ДДС. Приходите от тях ще постъпват в държавния бюджет и в бюджета на община Козлодуй. 


С днешното си решение Министерският съвет оправомощи министъра на енергетиката в шестмесечен срок да проведе преговори и да сключи договори за концесия с трите дружества.
По публикацията работи: Полина Тодорова
Вижте още
Ивайло Пеков

Обявеният за издирване видинчанин е открит

Обявеният за общодържавно издирване 38-годишен видинчанин се е върнал в дома си, съобщават от Областната дирекция на МВР.  Ивайло Пеков е снет от издирване, след като майката тази сутрин е уведомила полицията за завръщането му.  Мъжът се е прибрал в семейното жилище тази нощ.  Той беше обявен  за общодържавно издирване вчера, 6 февруари,  след..

обновено на 07.02.23 в 09:55

Шофьор с 2,70 промила алкохол влезе във видинския арест

Шофьор на товарен автомобил е бил задържан във видинския арест заради употреба на алкохол . Камионът е спрян за проверка вчера, 6 февруари, следобед, в района на северна промишлена зона във Видин . Тестът с дрегер е отчел наличие на алкохол 2,70 промила. Униформените съставили акт, връчили талон за медицинско изследване и придружили шофьора, на 43..

публикувано на 07.02.23 в 09:14

50 катастрофи във Врачанско за месец

Двама души са загинали на пътя, а 24-има са били ранените при пътни инциденти по пътищата във Врачанско през януари. Според отчета на Областната дирекция на МВР за месец са станали 50 катастрофи, от които 14 са квалифицирани като тежки, а 36 са се разминали само с материални щети. Най-много пътнотранспортни инциденти са станали на..

публикувано на 07.02.23 в 08:56
Откриване на паметна плоча на командира на VI Бдинска дивизия – генерал Кирил Ботев във Враца.

Снимката на 6 февруари 2023 година

На тържествена церемония заместник-кметът Александър Владимиров и представителят на инициативния комитет Пламен Белински  откриха паметна плоча  на командира на VI Бдинска дивизия – генерал Кирил Ботев във Враца.  Паметният знак бе осветен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Грирогий.  Готов е графикът за новите пенсии...

публикувано на 06.02.23 в 18:10

Тръгнаха автобусите от Оряхово за София и Враца

Общинското дружество „Автотранспорт Оряхово 2022“ стартира с изпълнение на междуградски линии тази сутрин. Кметът Росен Добрев, който е инициатор на създаването на транспортното дружество, и председателят на Общинския съвет Румяна Декова пожелаха на добър път на автобусните линии и пътниците. Около година измина от момента, в който Росен..

публикувано на 06.02.23 в 17:28

Издирват собственика на изгубени пари в Белоградчик

Служители от Районното управление на полицията в Белоградчик издирват собственика на парична сума , изгубена в града. Банкнотите са открити от местен жител в района на ул. „Княз Борис I“, след което мъжът ги е предал в полицията. От Районното управление в Белоградчик се обръщат с апел към гражданите, ако някой е загубил парична сума в района на..

публикувано на 06.02.23 в 16:50

Земеделци се събраха в Монтана заради Стратегическия план

Министерството на земеделието започна национална информационна кампания за Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България за периода 2023-2027 г. Началото беше дадено в Монтана . Специалисти от Министреството се срещнаха със земеделските стопани от областите Монтана, Видин и Враца. Стратегическият план е в..

публикувано на 06.02.23 в 15:09