Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книжни пътеки между Видин, Враца и Осло

12
Снимка: Радио Видин

През изминалата седмица библиотечни специалисти от регионалните библиотеки във Видин и Враца посетиха пет библиотеки в норвежката столица Осло. Сред посетените културни институции са Националната библиотека, най-голямата обществена библиотека "Дайхман Бьорвика", избраната за най-зелена библиотека "Грюнелока" и номинираната през миналата година за Библиотека на 2021 - Библиотека за тийнейджъри. Библиотеки, ориентирани към хората, а не толкова към книгите - това е първото впечатление от институтите в северната страна. В тях хората отдавна не ходят основно, за да четат, а по-скоро са места за разпускане - да се срещнеш с приятели, да изпиеш чаша чай, да се отпуснеш в уютна обстановка, да научиш нещо ново, да послушаш музика, да гледаш видео, да играеш игри. В тях можеш да комуникираш спокойно, без някой да ти казва "Ш-ш-ш-ш-ш!", защото има специално обособени зони за четене, където се пази тишина. Там има библиотеки, в които можеш да останеш след работното им време, други - в които трябва задължително да събуеш обувките си, можеш да си приготвиш храна или да отгледаш билки, да рисуваш, да редиш пъзел и лего и това далеч не е всичко, което се предлага на посетителите. Библиотеките в Осло впечатляват, включително със сградите, в които се помещават, с интериорните решения, които наистина създават усещане за дом и с множеството посетители. Впечатляват и с това, че политиците там разчитат на тях за справянето с проблеми като социално неравенство, миграция и неграмотност. 

"Това пътуване в Норвегия се осъществи по един проект, по който библиотеката работи, съвместно с Регионалната библиотека във Враца от няколко години. Проекта нарекохме "Книжни пътеки и мобилни библиотеки от Северозападна България до Скандинавия" по Програма "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество" на Европейския финансов механизъм. Това е една от дейностите по този наш проект... Като много полезна за нас дейност е и дейността с обмяната на опит и посещението на място на тези библиотеки... Това, което искахме ние да видим, а именно работата им с тийнейджъри, група, която в България някак си не успяваме да задържим в библиотеките. Искахме да видим те как го правят, как задържат младежи",разказва директорът на библиотеката във Видин Десислава Иванова и допълва, че ще използва опита на норвежките си колеги:

"Много ми се иска да успеем да възобновим филиалите на библиотеката. Тъй като една мобилна библиотека може да посети квартал в рамките на няколко часа, в рамките на един ден, но това не е достатъчно. Всеки трябва да знае, че има своето място, което може да посещава неограничено, в което може да намери активности, които да прави през свободното си време и достатъчно книги и информационни материали. Всичко, което предлагаме тук, ако можем да го предложим в кварталите, би привлякло хората и би им показало колко необходими са библиотеките и колко полезни могат да бъдат за тях... Не можем да се оплачем от липса на потребители, но ни липсва точно това - хората да идват, за да прекарват времето си тук... Там, като че ли хората живееха в библиотеките."

Директорът на Регионална библиотека- Враца Силвия Павлова също не крие, че е впечатлена от сградите и активностите в библиотеката, от високата посещаемост в тях:

"Библиотекарите бяха изключително мили, почти незабележими, но в същото време виждахме как съдействат на всеки един, който имаше нужда от тяхната помощ. Хората се чувстваха наистина много уютно. Едно от нещата, които си мечтая да направим и при нас и надявам се да можем да случим следващата година е студио за подкасти... Посетихме и библиотека само за тинейджъри на възраст от 10 до 15 години. Място, в което възрастните не се допускат. Децата пишат своите домашни, също така имат възможност в една обособена кухничка да си подготвят нещо за хапване. Създаденият свят, който е единствено и само за тийнейджъри е нещо изключително ценно и важно. А безспорно впечатляващото там, в Осло, са сградите, в които се помещават библиотеките и пространствата вътре, нещо, което ние мечтаем от много години да се случва и при нас. Интересното и хубавото, и това, което бихме могли да правим и тук е, че на всички библиотеки пространствата им бяха многофункционални."

Сред участниците в българската група беше и Спаска Тарандова, изпълнителен директор на Фондация "Глобални библиотеки" - България, която смята, че най-ценното от подобен род обмен на опит е възможността да се види на практика как библиотеките днес все повече се фокусират върху хората, а не върху книжните си фондове:

"Концепцията, която все повече се налага в световната практика и Норвегия е една от водещите страни, които се развиват  в тази посока, е библиотеките да се разглеждат като обществената агора или библиотеките да бъдат като третото място след дома и офиса, или библиотеката като обществения хол на общността, т.е. онази пресечна точка, която дава възможност на хората за достъп до основните принципи на обществените библиотеки - достъп до информация, достъп до знание, достъп до култура и социализация. Изключително важна в днешно време е ролята на библиотеките като място за социализация, за общуване и оттам за изразяване на мнението за позицията и за развиване на онова усещане в хората, че развитието на обществото зависи от всеки един от нас... Това, което колегите видяха в Осло е, че всъщност библиотеката адаптира средата си, която е по-близка до домашната, така че да ги стимулира да четат, да се развиват, да общуват, да дискутират, да споделят и книгите са онзи допълнителен инструмент, който им дава храна за ума... Така че трябва да направим средата в нашите библиотеки да е максимално гостоприемна към нашите ползватели... Искрено се надявам това да стане възможно в близките две, три години, защото в Плана за възстановяване и за развитие, който България ще започне да изпълнява в следващата година и в близките три години е свързана със създаване на онази среда за приобщаване и социална интеграция на максимален брой граждани, членове на нашето общество, а най-прекият път това да се случи е през обществените библиотеки в страната." 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45