Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти от Северозапада: Ще празнуваме скромно

Автор:
Снимка: www.uni-ruse.bg

Българските студенти празнуват на днешния 8 декември. Отбелязването на датата започва през 1902 г. като патронен празник на единственото тогава в Княжество България Висше училище, днешния Софийски университет. На заседанието си от 2 ноември 1902 година Академичният съвет на учебното заведение определя деня на просветителя свети Климент Охридски - 25 ноември (8 декември по нов стил) за свой празник. Първото му тържествено отбелязване е замислено да бъде запомнящо се в хода на честванията на 15-годишнината на Висшето училище през 1903 г. За съжаление, поради траура след жестокото потушаване на Илинденското въстание честването протича скромно, като обикновен годишен акт на 25 ноември в салона на читалище "Славянска беседа". Така е поставено началото на студентския празник в България. 

От 1916 година в резултат на официалното въвеждане на Григорианския календар в България тържеството на университета се измества с 13 дни напред, на 8 декември. На заседание на Съвета на ректорите на 28 октомври 1994 г. е взето решение датата да бъде неучебен ден и празник на всички български студенти и така започва да се чества в цялата страна. Преди това Софийският университет решава да чества патрона си на 25 ноември. 

В момента в България има 52 висши училища, които обучават в стотици специалности. Днешния празник ще отбележат над 200 хиляди студенти. Как ще празнуват след 2 години на пандемия и ограничения - това попитахме учащи от Северозапада

За Елеонора Костадинова от Видин това ще е първият студентски празник, който ще отбележи. Тя е студент в първи курс "Журналистика" в Университета за национално и световно стопанство в София. Казва, че е избрала тази специалност, защото иска да търси и казва истината. Елеонора ще отбележи празника с няколко нейни колежки в скромна компания:

"Ние сме поток от 150 души, тъй като сме три специалности и е малко трудно да се съберем всички на едно място... Затова просто решихме с няколко по-близки колежки, с които създадохме приятелски взаимоотношения - те са около 10-15 на брой, да се съберем в една механа близо до Студентски град... Моментите не се създават с това колко пари влагаш в тях - моментите се създават с правилните хора."

Елеонора пожела на всички студенти да могат да балансират между учене и работа и да успеят да създадат приятели по време на следването си.

Калоян Иванов е от Берковица и учи "Актьорско майсторство" в Нов български университет. Той е четвърти курс и с колегите му ще празнуват скромно, защото в момента обръщат сериозно внимание на дипломните си спектакли, които репетират:

"Запазили сме едно заведение. Ние имахме планове за него, може би от две, три седмици преди осми. Като цяло ще ходим там, ще хапнем, ще пийнем, ще се почерпим и няма да стоим до кой знае колко, защото на девети имаме лекции... Към 11 души би трябвало да сме, да изкараме едни 3-4 часа заедно и толкова".

Калоян казва, че се чувства ощетен откъм студентски живот, заради ограниченията от пандемията през изминалите две години и остава с впечатление, че не е изживял пълноценно студентския си живот.

Голяма част от студентите във видинския филиал на Русенския университет "Ангел Кънчев" работят или се занимават с други дейности. Въпреки това намират време и за учене. 

Боянка Махмуд е студент в трети курс "Компютърни науки" във филиала във Видин. Тя живее в Белоградчик и стопанисва къща за гости, където ще отбележи празника с колегите си:

"Планували сме част от колегите, които сме по-близки, които си общуваме повече, защото ние сме от различни градове - Видин, Белоградчик, Лом, Монтана. Специално нашият курс сме се разбрали да празнуваме студентския празник в моята къща за гости. Ще се съберем и ще отбележим скромно празника, защото имаме тежки изпити в събота и в неделя - и така ще е общо взето по-скромничко, защото имаме много да учим." 

В къщата за гости на Боянка ще се съберат 6 души, а организацията е започнала още преди месец.

Как ще отбележат празника учещите "Български език и история" във видинското подразделение на висшето учебно заведение, разказа Янита Каменова, която е трета година в тази специалност:

"Филиалът във Видин е далеч от университета и не можем да участваме в организираните тържества и семинари на самия университет в Русе и затова решихме и се събрахме всички курсове, които сме в специалността "Български език и история" и ще се съберем в ресторант да празнуваме. Няколко години нямахме възможност да празнуваме, празнувахме онлайн - нашият ментор от университета ни събираше онлайн. Сега ще имаме възможност да се съберем и да се видим всички... Надяваме се да усетим атмосферата и да усетим това, че сме студенти защото до сега нямахме тази възможност."

Скромно се очертава да празнуват тази година студентите от Северозапада. Въпреки че вече няма ковид ограничения, те са решили да не правят пищни сбирки с много хора, а да отделят повече време за учене. 

Ректорът на Русенски университет "Ангел Кънчев" академик Христо Белоев, пожела на младите хора да изживеят един вълнуващ студентски празник, но и да се готвят за изпитната сесия:

"Осми декември е един от най-вълнуващите, най-хубавите български празници, тъй като студентите са, както казвам, винаги млади, винаги празнуват, винаги се радват. По различен начин нашите студенти, от студентския съвет ние получаваме информация как ще се празнува, групите се организират. Дали ще бъдат в градовете, където са ситуирани нашите звена - Видин, Русе, Силистра, Разград или пък по някакви хижи, или ще се организират да пътуват, но празникът се празнува така или иначе. И аз искам да пожелая на нашите студенти да бъдат здрави, да бъдат радостни, много щастливи, един вълнуващ студентски празник да изживеят и тъй като приключва краят на зимния семестър - успешно приключване на семестъра, заверки и подготовка за изпитната сесия."

Много студенти всяка година избират да се съберат в хотел или механа в някои от най-посещаваните ни зимни курорти - Банско, Пампорово, Боровец. 

"Доста резервации има като цяло, още от преди една седмици няма никъде свободни места. Постоянно се обаждат и търсят, но навсякъде е абсолютно заето, тъй като ще има изпълнители във всяко едно заведение. На 7-и и 8-и декември Банско оживява, така да се каже", коментира Пламен Александров, който е пиар на местно заведение.

Честит празник, уважаеми бивши, настоящи и бъдещи студенти и помнете - както, където и с когото да сте решили да празнувате - забавлявайте се, но и внимавайте.

Повече по темата чуйте в прикачения файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Втората политическа сила не успя да състави кабинет, връщайки празна папка на държавния глава.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30